(2017-11-06, 10:08)pwisniewski napisał(a): zacznijmy od początku
co do "kolorowania" to brak informacji
czy kolory są brane z warstwy, czy może definiowane w punkcie czy w potencjale etc
czy w torze danego połączenia ad potencjału są wszędzie zdefiniowane poprawnie "potencjały"
czy aby nie zwierasz czasami dwóch potencjałów gdzieś?
możliwości dla czego tak się dzieje jest sporo więc trudno cokolwiek wywróżyć z 2 zrzutów ekranu
Witaj pwisniewski.
"
Czy kolory są brane z warstw?" - TAK - warstwy od EPLAN 540 do 547. Na załączonym przypadku nie nakładałem na linie autoconectingu
pkt. def. połączenia.
Tak zdefiniowałem w
przyłączu potencjałów (symbol 18/PCP) wartość "typ potencjału"dla:
-L ustawiłem L
-N ustawiłem N
-M ustawiłem M
-L+ ustawiłem +
zgodnie z warstwami, tak aby w każdym symbolu, zacisku czy gdzie bądź nie ustawiać w logice połączeń żądanego typu potencjału. W 90% przypadkach działa lecz zauważyłem, że przy mostkowaniu zacisków kolor i grubość autoconnectingu ginie. Zauważ, że po dorysowaniu strzałek potencjałowych czyli puszczeniu dalej sygnału na dalsze układy (dalsze strony, w tym przypadku do celów testowych na jednej stronie) w tym przypadku do zasilenia żarówki i diody kolorowanie autoconectinku za mostkami jest dalej prawidłowe. Nie analizujcie schematu pod względem elektrycznym, narysowany od czapy
"C
zy w torze danego połączenia ad potencjału są wszędzie zdefiniowane poprawnie "potencjały" - jak wyżej nie bawię się w to, wg. mnie wystarczy zdefiniować "typ potencjał" w
przyłączu potencjałów (symbol 18/PCP) i zawsze tak działało z wyjątkiem mostkowania zacisków.
"
Czy aby nie zwierasz czasami dwóch potencjałów gdzieś" - czasami tak miałem i Eplan widział to jako błąd lecz w tym przypadku wszystko sprawdziłem i jest dobrze. W wyżej opisanym przypadku, bez bawienia się w ustawianie logiki Eplan sprawdza od pierwszej strony projektu co jest ustawione w np. L+ i wszędzie musi być zadeklarowane tak samo. Pisaliśmy o tym w innym poście jak miałem z tym problem, ponieważ miałem błędnie zadeklarowany jeden typ potencjału w jednym przyłączu potencjałów. Po ujednoliceniu tego problemu nie było.