• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zaciski i kolorowanie połączeń
Witam.

Może już na forum był poruszany podobny jeśli tak to z góry przepraszam.
Problem dotyczy kolorowania połączeń autoconectingu pomiędzy listwami.

Czy ktoś miał może podobny problem.

Dodam, że jak wstawię jakieś urządzenie między górnymi mostkami między zaciski 1-2-3 np. zabezpieczenie to problem znika i EPLAN koloruje linie prawidłowo, problem pojawia się w momencie mostkowania zacisków między sobą.

Kam_sk1

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedź
(2017-11-05, 21:18)kam_sk1 napisał(a): Witam.

Może już na forum był poruszany podobny jeśli tak to z góry przepraszam.
Problem dotyczy kolorowania połączeń autoconectingu pomiędzy listwami.

Czy ktoś miał może podobny problem.

Dodam, że jak wstawię jakieś urządzenie między górnymi mostkami między zaciski 1-2-3 np. zabezpieczenie to problem znika i EPLAN koloruje linie prawidłowo, problem pojawia się w momencie mostkowania zacisków między sobą.

Kam_sk1

zacznijmy od początku 

co do "kolorowania" to brak informacji 
czy kolory są brane z warstwy, czy może definiowane w punkcie czy w potencjale etc 
czy w torze danego połączenia ad potencjału są wszędzie zdefiniowane poprawnie "potencjały" 
czy aby nie zwierasz czasami dwóch potencjałów gdzieś?

możliwości dla czego tak się dzieje jest sporo więc trudno cokolwiek wywróżyć z 2 zrzutów ekranu
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2017-11-06, 10:08)pwisniewski napisał(a): zacznijmy od początku 

co do "kolorowania" to brak informacji 
czy kolory są brane z warstwy, czy może definiowane w punkcie czy w potencjale etc 
czy w torze danego połączenia ad potencjału są wszędzie zdefiniowane poprawnie "potencjały" 
czy aby nie zwierasz czasami dwóch potencjałów gdzieś?

możliwości dla czego tak się dzieje jest sporo więc trudno cokolwiek wywróżyć z 2 zrzutów ekranu

Witaj pwisniewski.

"Czy kolory są brane z warstw?" - TAK - warstwy od EPLAN 540 do 547. Na załączonym przypadku nie nakładałem na linie autoconectingu pkt. def. połączenia.
Tak zdefiniowałem w przyłączu potencjałów (symbol 18/PCP) wartość "typ potencjału"dla:
-L ustawiłem L
-N ustawiłem N
-M ustawiłem M
-L+ ustawiłem +
zgodnie z warstwami, tak aby w każdym symbolu, zacisku czy gdzie bądź nie ustawiać w logice połączeń żądanego typu potencjału. W 90% przypadkach działa lecz zauważyłem, że przy mostkowaniu zacisków kolor i grubość autoconnectingu ginie. Zauważ, że po dorysowaniu strzałek potencjałowych czyli puszczeniu dalej sygnału na dalsze układy (dalsze strony, w tym przypadku do celów testowych na jednej stronie) w tym przypadku do zasilenia żarówki i diody kolorowanie autoconectinku za mostkami jest dalej prawidłowe. Nie analizujcie schematu pod względem elektrycznym, narysowany od czapy Smile

"Czy w torze danego połączenia ad potencjału są wszędzie zdefiniowane poprawnie "potencjały" - jak wyżej nie bawię się w to, wg. mnie wystarczy zdefiniować "typ potencjał" w przyłączu potencjałów (symbol 18/PCP) i zawsze  tak działało z wyjątkiem mostkowania zacisków.

"Czy aby nie zwierasz czasami dwóch potencjałów gdzieś" - czasami tak miałem i Eplan widział to jako błąd lecz w tym przypadku wszystko sprawdziłem i jest dobrze. W wyżej opisanym przypadku, bez bawienia się w ustawianie logiki Eplan sprawdza od pierwszej strony projektu co jest ustawione w np. L+ i wszędzie musi być zadeklarowane tak samo. Pisaliśmy o tym w innym poście jak miałem z tym problem, ponieważ miałem błędnie zadeklarowany jeden typ potencjału w jednym przyłączu potencjałów. Po ujednoliceniu tego problemu nie było.

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedź
teraz trochę lepiej wiadomo co tak naprawdę narysowałeś 
patrząc teraz na to co narysowałeś i na to co opisałeś mogę jedynie się domyślać iż problem może tkwić w połączeniach typu mostek grzebieniowy 
i warstwa EPLAN533 Grafika symboli.Symbole połączeń.Autoconnecting.Mostek grzebieniowy

bez zobaczenia twojego projektu (twoje ustawienia w projekcie) i strony  z którą masz problem a najlepiej łącznie z tymi do których się wiąże przez strzałki potenciałowe, trudno będzie ci pomóc bardziej
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2017-11-07, 08:31)pwisniewski napisał(a): teraz trochę lepiej wiadomo co tak naprawdę narysowałeś 
patrząc teraz na to co narysowałeś i na to co opisałeś mogę jedynie się domyślać iż problem może tkwić w połączeniach typu mostek grzebieniowy 
i warstwa EPLAN533 Grafika symboli.Symbole połączeń.Autoconnecting.Mostek grzebieniowy

bez zobaczenia twojego projektu (twoje ustawienia w projekcie) i strony  z którą masz problem a najlepiej łącznie z tymi do których się wiąże przez strzałki potenciałowe, trudno będzie ci pomóc bardziej

Dzięki za odpowiedź pwisniewski.

Dzięki za podpowiedź z warstwą EPLAN 533 Grafika symboli.Symbole połączeń.Autoconnecting.Mostek grzebieniowy jak zmienię kolor tej warstwy to działa - połączenia między zaciskami koloruje.
Jednak nie rozwiązuje to problemu całościowo ponieważ raz mostki grzebieniowe można robić na potencjale L a raz na N i ustawiając warstwę EPLAN533 na reprezentację wyświetlania np. dla L to mostki w N też będą w moim przypadku białe i pogrubione.

Myślałem, że wyłączenie we właściwościach zacisków opcji  Mostek grzebieniowy: z Automatyczny na Brak mostku automatycznego i zadeklarowanie w logice połączeń w zaciskach żądany potencjał w tym przypadku z ręki rozwiąże problem, ale jedna nie - niestety nie koloruje tych połączeń mostkowych na żądany kolor z warstwy od EPLAN540 do EPLAN547.

Może jakieś inne sugestie

Zdjęcie z mostkami automatycznymi

Zdjęcie z wyłączonymi mostkami automatycznymi i ustawioną logiką połączeń dla zacisków w torze L i N

Odpowiedź
Już ci pisałem iż bez zobaczenia twojego projektu trudno jest cokolwiek więcej powiedzieć to takie wróżenie z fusów 
próbowałem otworzyć twój przypadek ale u mnie działa poprawnie tak jak chcesz

Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości