• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zaciski z mostkiem 4 przyłącza (XT).
Eplan P8  
Analizowałem sobie dzisiaj symbole zacisków i natknąłem się na zaciski, które nie do końca pasują mi do grupy, w której zostały umieszczone.
Chodzi mi o zaciski XT... w grupie "Zaciski z mostkiem grzebieniowym, 4 przyłącza".
Z ich opisów wynika, że nie bardzo powinny znaleźć się w tej grupie ale jednak są i to już od wcześniejszych wersji.
XT1_2 - zacisk / zacisk częściowy z 1 przyłączem (1 x linia graficzna)
XT2_2 - zacisk / zacisk częściowy z 2 przyłączami (1 x linia graficzna)
XT3_2 - zacisk / zacisk częściowy z 3 przyłączami (1 x linia graficzna)

Co prawda zaciski XT4 już bardziej pasują ale gdzie ten mostek?
XT4OL_2 - zacisk / zacisk częściowy z 4 przyłączami (bez linii graficznej)
XT4_2 - zacisk / zacisk częściowy z 4 przyłączami (1 x linia graficzna)

Coś źle interpretuję, chodzi o coś innego? Korzystacie z tych zacisków?

Odpowiedź
zaciski są w dobrej kategorii

podział ten związany jest z funkiami tych klem a nie z ich przedstawieniem graficznym (symbolem)

jak widzisz funkcje maja takie same
dla przykładu    

i rozpiska jak te funkcje w klemach wyglądają
czyli 4 przyłącza i 2 mostki grzebieniowe

a różnią się tylko przedstawieniem graficznym

czy używam - tak używam często ułatwiają prace ale trzeba pamiętać o rygorze projektowym aby nie wpędzić się w maliny
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Przypatruję się, analizuję, a i tak nie do końca rozumiem.
Dlaczego XT1_2 z jednym przyłączem jest w grupie 4 przyłącza.
Jak napisałeś ma taką funkcję ale nie rozumiem, co to daje skoro i tak ma tylko jedno miejsce, do którego można coś podłączyć.

Odpowiedź
(2014-10-20, 16:47)LeBmo napisał(a): Przypatruję się, analizuję, a i tak nie do końca rozumiem.
Dlaczego XT1_2 z jednym przyłączem jest w grupie 4 przyłącza.
Jak napisałeś ma taką funkcję ale nie rozumiem, co to daje skoro i tak ma tylko jedno miejsce, do którego można coś podłączyć.

daje to możliwość np skorzystania z zacisków częściowych
aby przypadkowo nie podpiąć do niego nic więcej
czyli w układzie częściowym pokazujesz tylko jedno z 4 przyłączy
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Zaczynam się już wstydzić, że Ty tłumaczysz, a do mnie ciągle nie dociera.
Staram się to jakoś odnieść do rzeczywistości, że mam na przykład zacisk z z czterema "śrubkami" połączonymi wewnątrz ze sobą i ewentualnie możliwością zrobienia mostka stałego. Wydaje mi się, że wtedy powinienem mieć cztery przyłącza (bo 4 śruby) i dwa dla mostka.
Zatem zacisk z jednym przyłączem ma jedną śrubkę, do której możemy ewentualnie podejść dwoma przewodami.
Pomyślałem, że na tej podstawie narysuję zaciski, wykorzystam je kilka razy, wykonam przebieg kontroli, otrzymam listę co jest nie tak i wywnioskuję coś z tego.
Narysowałem dwa różne przypadki (listwa X1 i X11) i żadnych błędów. Znów nic nie rozumiem, bo przecież wykorzystałem trzy razy zacisk X11:1 z jednym przyłączem.

Odpowiedź
myślisz prezentację graficzną z szablonem funkcyjnym Wink

to co opisałeś to szablon funkcyjny - czyli klema z 4 przyłączami i miejscem na dwa mostki
powiedzmy sobie że dla przykładu mamy klemę z rodziny ST (1,5; 2,5; 4)-QUATTRO

czyli

aby poprawnie narysować tą klemę musiał byś pokazać ja jako stałe połączenie dwóch klem np symbolem X4_B     lub oczywiście można też wykorzystać np X4_B_1; X4_B_2    

oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie aby to pokazać również za pomocą właśnie klemy XT1_2; XT2_2; XT3_2; XT4_2; XT4OL_2

musisz rozróżnić REPREZENTACJĘ GRAFICZNĄ od SZABLONU FUNKCYJNEGO klemy
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Jak Cię będę zamęczał, to daj proszę znać żebym sobie odpuścił, nie chcę Cię irytować ograniczonym pojmowaniem.

Rozumiem, że dla symbolu (reprezentacji graficznej) mogę podpiąć funkcje, które pasują do niego (np. we Właściwości/Dane symbolu,funkcji/Definicja) i dlatego symbole wyglądające tak samo mogą być wykorzystywane do rożnych zastosowań.

Tylko chyba nie czuję tych zastosowań, gdzie jaka funkcja będzie dobrym wyborem, a gdzie złym.

Wcześniej pomyślałem, że skoro uplasuję symbol zacisku z definicją funkcji "Zacisk, ogólnie, z mostkiem grzebieniowym, 1 przyłącze" (zacisk X11:1), to kiedy dodam do niego zaciski częściowe, to powie mi, że "za dużo mi tu podpinasz, bo mam tylko jedno przyłącze".
Wgląda mi teraz na to, że teraz ten zacisk otrzymał ode mnie 3 takie same funkcje, więc w sumie ma (wraz z dwoma zaciskami częściowymi) jakby 3 przyłącza.

Czyli dla symbolu z kilkoma punktami podłączenia ważne jest tylko żeby miał definicję funkcji z ilością przyłączy równą lub większą ilości jego punktów podłączenia, byle nie mniej?
Tylko dlaczego każdemu nie dać od razu 20, 30 przyłączy w definicji?
Czy jeszcze do czegoś przydaje się ilość przyłączy w definicji funkcji?
Ciągle czegoś mi brakuje do zrozumienia.

Odpowiedź
niestety nie wiem czemu nie sprawdza on błędów ad większej ilości połaczeń
(prawdopodobnie trzeba będzie zgłosić jako błąd - muszę popatrzeć dawno już nie robiłem zacisków częściowych)

ale aby zoptymalizować zaciski częściowe
należy albo dokładnie pracować z nawigatorami i sprawdzać połączenia
albo skorzystać z funcik optymalizacji zacisków częściowych

spowoduje on dopasowanie do szablonu funkcyjnego istniejących klem i powiązanie z dostępną ilością możliwych połączeń

mały test i błędy związane z zaciskami częściowymi pojawiają się dopiero po wykonaniu optymalizacji

LeBmo napisał(a):Czyli dla symbolu z kilkoma punktami podłączenia ważne jest tylko żeby miał definicję funkcji z ilością przyłączy równą lub większą ilości jego punktów podłączenia, byle nie mniej?
Tylko dlaczego każdemu nie dać od razu 20, 30 przyłączy w definicji?
Czy jeszcze do czegoś przydaje się ilość przyłączy w definicji funkcji?
Ciągle czegoś mi brakuje do zrozumienia.

bo byś nigdy nie doszedł do ładu z klemami
np ST 2.5 a ST 2.5-QUATTRO
rozróżniasz ja właśnie po tych definicjach

reprezentacja graficzna to już coś innego
musisz wziąć pod uwagę funkcję autoconect, możliwość przyłączy etc

teoretycznie reprezentacja graficzna mogła by być tylko na np T4_2 musiał byś sam ograniczać przyłącza przez przerwanie
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Dziękuje bardzo.
Już coś zaczyna mi się zazębiać, pewnie reszta wyjdzie w praniu.
Optymalizacja zacisków częściowych skończyła się tym, że musiałem na nowo ustawiać cele (bo się strzałeczki celów zewnętrznych poprzestawiały) ale wiem, że jest taka funkcja i muszę się jej przyjrzeć.

Zauważyłem jeszcze dwie sprawy:
1. Podobieństwo zacisków
X2 z X2_1 oraz X z X2_2
Czyżby różniły się tylko nazwą i przesunięciem ID względem symbolu?

2. Przy przeglądaniu definicji funkcji natknąłem się na te zaznaczone poniżej. Czy one prócz nazwy różnią się czymś jeszcze?

Odpowiedź
(2014-10-22, 09:38)LeBmo napisał(a): Zauważyłem jeszcze dwie sprawy:
1. Podobieństwo zacisków
X2 z X2_1 oraz X z X2_2
Czyżby różniły się tylko nazwą i przesunięciem ID względem symbolu?

w dużym uproszczeniu tak

Cytat:2. Przy przeglądaniu definicji funkcji natknąłem się na te zaznaczone poniżej. Czy one prócz nazwy różnią się czymś jeszcze?

tak, przede wszystkim sposobem korelacji z bazą danych

wyjaśnię ci ogólnie o co chodzi
załóżmy iż na schemacie umieściłeś dwie jednakowe klemy
przypisałeś jednej właściwość - Zacisk
a drugiej - Zacisk, ogólnie

teraz podczas wyboru rządzeń eplan dla pierwszej klemy pokaże wszystkie artykuły które mają przypisaną funkcję - Zacisk
natomiast w przypadku drugiej klemy, w momencie wyboru urządzeń eplan podpowie artykuły które mogą mieć następujące funkcje:
Zacisk; Zacisk SH; Zacisk PE; Zacisk N

także na etapie projektowym warto używać funkcji: Zacisk, ogólnie
chyba że od razu wiemy iż np te klemy mają funkcję np PE, SH czy N
wtedy upraszczamy sobie późniejszy dobór urządzeń
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Podepnę się do tematu, żeby nie tworzyć kolejnego, bo problem w sumie podobny.

A pytanie brzmi:

Jak prawidłowo zdefiniować sobie szablon funkcyjny w bazie artykułów dla zacisku piętrowego, który ma wszystkie przyłącza na jednym potencjale?
Przykładem może być Weidmullerowski WDK 2.5V .

Od biedy używałem po prostu funkcji Terminal, general with saddle jumper 4 connection points, czyli miałem 4 przyłącza śrubowe + 2 mostki, ale wada jest taka, że nie ma żadnej informacji o piętrach :/

Odpowiedź
(2015-06-09, 10:25)antares64 napisał(a): Podepnę się do tematu, żeby nie tworzyć kolejnego, bo problem w sumie podobny.

A pytanie brzmi:

Jak prawidłowo zdefiniować sobie szablon funkcyjny w bazie artykułów dla zacisku piętrowego, który ma wszystkie przyłącza na jednym potencjale?
Przykładem może być Weidmullerowski WDK 2.5V .

Od biedy używałem po prostu funkcji Terminal, general with saddle jumper 4 connection points, czyli miałem 4 przyłącza śrubowe + 2 mostki, ale wada jest taka, że nie ma żadnej informacji o piętrach :/

ogólnie według niektórych przekazów klemę piętrową traktuje się jako złożenie klem

czyli taką klemę piętrową tworzymy jako dwie (lub więcej) klem jedna nad drugą
w 95% przypadków jest to dobre podejście i nie powoduje błędów w schematach i logice połączeń

sytuacja jest z tymi 5% takimi jak właśnie WDK 2.5V; PT 2,5-3PV CZY 202-3238
w tym wypadku również możemy definiować je jako złożenie klem
oczywiście w tym wypadku należy pamiętać o istniejącym mostku wewnętrznym
i teraz albo nie pokazujemy tego mostka (mając go w pamięci) co skutkuje brakiem sprawdzenia potencjałów, przenoszenia logiki etc
drugie rozwiązanie to pokazanie go jawnie - łącząc klemy danego poziomu ze sobą albo łączymy je niejawnie - korzystając z funkcji połącz ze sobą urządzenia
oczywiście wszystkie te połączenia należy wykonać po plasowaniu klem na schemacie
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
W zasadzie, to do pewnego czasu też miałem te terminale zdefiniowane jako dwa piętra i na każdym "terminal, general, 2 connection points with saddle jumper", a na schemacie oczywiście wyrysowany mostek, co ma też swoje plusy.
Jednak o czymś takim jak wstawienie wewnętrznego połączenia bez jego prezentacji nawet nie pomyślałem. Wielkie dzięki za naprowadzenie na istnienie innych rozwiązań. Przećwiczę na kilku projektach i sprawdzę co lepiej mi "leży", bo tutaj też mimo wszystko trzeba pamiętać, żeby po plasowaniu urządzenia ten mostek "załączyć".

Myślałem też żeby w szablonie funkcyjnym przypisać obu piętrom taki sam "terminal designation", co niejako sugerowałoby ten sam potencjał już przy wstawianiu, ale musiałoby to działać tak, że po zmianie tegoż parametru na schemacie dla pierwszego piętra zmienia się automatycznie również drugie piętro. :/

I teraz tak czysto teoretyczne rozważanie: przy pierwszych dwóch metodach w raporcie "terminal diagram" ukaże nam się wygenerowany mostek, a dla tej ostatniej nie. Ten wyświetlony mosteczek z jednej strony daje nam informację, że dane terminale są na jednym potencjale, czyli niby ok. Ale... kogoś kto szafę składa wprowadza niejako w błąd, że trzeba ten mostek pomiędzy nimi zrobić, podczas gdy on już fizycznie tam jest.

heh... i jak tu zrobić, żeby był wilk syty i ....wilk syty ? Wink

PS.
Czym w szablonie funkcyjnym różni się w przypadku terminali "Terminal Designation" od "Connection Designation" ? Czy chodzi o to, że np. "terminal designation" mamy np.klemę nr 1 , a "Connection" mamy od góry np."123", a od dołu "124" ?

Odpowiedź
masz jeszcze 3 możliwość
przygotować inny formularz pod taką klemę
który graficznie pokaże mostek wewnętrzny
ale dalej nie będzie sprawdzania poprawności przenoszenia potencjału (jeżeli fizycznie na schemacie lub logicznie nie połączysz klem)

co do ps`a to odpowiadają odpowiednio

Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Mam pytanie dotyczące łączenia listwy zaciskowej. Jak wykonać połączenia żeby program rozróżniał podłączenie przewodu od góry czy dołu listwy i prawidłowo mi to wyświetlał w zestawieniu podłączeń zacisków?
Na przykład mam urządzenie S1 na stronie nr 1 i ono przychodzi do listwy X1:1(zasilająca +24V) od góry a drugie S2 od dołu do listwy X1:1.

Odpowiedź
(2016-08-29, 19:12)grigor252 napisał(a): Mam pytanie dotyczące łączenia listwy zaciskowej. Jak wykonać połączenia żeby program rozróżniał podłączenie przewodu od góry czy dołu listwy i prawidłowo mi to wyświetlał w zestawieniu podłączeń zacisków?
Na przykład mam urządzenie S1 na stronie nr 1 i ono przychodzi do listwy X1:1(zasilająca +24V) od góry a drugie S2 od dołu do listwy X1:1.

już ci pisałem o tym przy okazji [url=http://eplan.ayz.pl/showthread.php?tid=610]twojego postu) 
ale proszę może teraz ci się rozjaśni trochę 

niestety na szarym tle listwy ciężko widać oznaczenia zacisków listwy czyli A B C D
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości