• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zarządzanie artykułami. Przełączniki, przyciski, lampki - akcesoria
Eplan P8  
Zastanawiam się jak porządnie powinny być "skomponowane" przyciski/przełączniki i lampki, które nie są monoblokami ale kompletowane z pojedynczych części.
Przykładowo mam napęd przycisku+element mocujący styki+styk NO+styk NC+LED.
Co w takich "składakach" powinno być akcesoriami, a co powinno mieć podpięte te akcesoria?
Wydaje mi się żeby można było korzystać z "Wyboru urządzeń" styki i LED nie powinny być akcesoriami, a raczej zawierać akcesoria w stylu element mocujący i napęd, jak uważacie?
Czy raczej w tych przypadkach lepszym rozwiązaniem byłoby stosowanie podzespołów zamiast elementów pojedynczych? Ale wtedy jakie konfiguracje są najoptymalniejsze?

Odpowiedź
(2015-01-13, 02:04)LeBmo napisał(a): Zastanawiam się jak porządnie powinny być "skomponowane" przyciski/przełączniki i lampki, które nie są monoblokami ale kompletowane z pojedynczych części.
Przykładowo mam napęd przycisku+element mocujący styki+styk NO+styk NC+LED.
Co w takich "składakach" powinno być akcesoriami, a co powinno mieć podpięte te akcesoria?
Wydaje mi się żeby można było korzystać z "Wyboru urządzeń" styki i LED nie powinny być akcesoriami, a raczej zawierać akcesoria w stylu element mocujący i napęd, jak uważacie?
Czy raczej w tych przypadkach lepszym rozwiązaniem byłoby stosowanie podzespołów zamiast elementów pojedynczych? Ale wtedy jakie konfiguracje są najoptymalniejsze?

Na to zagadnienie nie ma jednoznacznej odpowiedzi
wszystko zależy od przyzwyczajeń i sposobu pracy

Osobiście uważam iż z puntu widzenia elektrycznego funkcją "nadrzędną" jest element wykonawczy czyli nasz styk, czy lampka - gdyż to jest brane pod uwagę przy doborze artykułów (nawet eplan umożliwia oddzielenie przycisku od styku Wink)
natomiast akcesoriem jest przycisk, główka, tabliczka, etc
oczywiście jest to umowne i każdy może uważać inaczej

dodatkowo w takich przypadkach i grupowania elementów jako podzespoły czy moduły jest oznaczenie styków jak wiemy styk NC czy NO przychodzi zawsze z jednym oznaczeniem .1/.2 oraz .3/.4
i od pozycji w trzymaczu zależy jego ostateczna kodyfikacja
niestety eplan sobie jeszcze z tym nie radzi
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Właśnie próbowałem pożenić symbol
1217 / SSMNO
z dostarczonym przez producenta stykiem przycisku NO .3/.4.
Okazuje się, że producent nadał mu definicję funkcji "Przycisk, styk zwierny" .3 .4 natomiast symbol będący w grupie "Przełącznik / przycisk, styk zwierny, 2 przyłącza" posiada definicję funkcji "Przełącznik, styk zwierny" (nadałem mu 13/14), więc "Wybór urządzeń" ich nie kojarzy.
Zmieniając definicję któregoś z elementów na definicje drugiego "Wybór urządzeń" już je kojarzy.
W tym przypadku lepiej zmieniać definicję funkcji symbolu.
Jednak czasami ten sam styk jest przyciskiem, a innym razem przełącznikiem, a przecież może być wykorzystany w jeszcze innych funkcjach i jest problem, bo trzeba pamiętać żeby zmienić definicję funkcji symbolu.

Ktoś ma inny patent?

Odpowiedź
(2015-01-13, 12:56)LeBmo napisał(a): Właśnie próbowałem pożenić symbol
1217 / SSMNO
z dostarczonym przez producenta stykiem przycisku NO .3/.4.
Okazuje się, że producent nadał mu definicję funkcji "Przycisk, styk zwierny" .3 .4 natomiast symbol będący w grupie "Przełącznik / przycisk, styk zwierny, 2 przyłącza" posiada definicję funkcji "Przełącznik, styk zwierny" (nadałem mu 13/14), więc "Wybór urządzeń" ich nie kojarzy.
Zmieniając definicję któregoś z elementów na definicje drugiego "Wybór urządzeń" już je kojarzy.
W tym przypadku lepiej zmieniać definicję funkcji symbolu.
Jednak czasami ten sam styk jest przyciskiem, a innym razem przełącznikiem, a przecież może być wykorzystany w jeszcze innych funkcjach i jest problem, bo trzeba pamiętać żeby zmienić definicję funkcji symbolu.

Ktoś ma inny patent?

dlatego w takich sytuacjach masz "ogólne" definicje funkcji
np    
przypisanie takiej funkcji powinno pokazać ci przy wyborze zarówno przycisk jak i przełącznik
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Faktycznie te przyciski to ciężki orzech.
Pomijam sytuację "monolitów" czyli przycisków z napędem i stykiem jako jeden artykuł, bo na to mamy gotowe symbole.
Niestety osobny napęd, czasem łącznik, do tego styk(i).
Kiedy styk potraktuję jako element główny, to drugi styk mi już sprawia kłopot. Kiedy napęd potraktuję jako element główny, to styki są problemem, bo element główny (napęd) nie ma takich szablonów.
Tak źle i tak niedobrze.
Chyba muszę jeszcze pokombinować lub zacząć tworzyć "zestawy" w bazie danych artykułów ale to mi jakoś nie do końca podchodzi w tym przypadku.

Odpowiedź
(2015-02-11, 10:33)LeBmo napisał(a): Faktycznie te przyciski to ciężki orzech.
Pomijam sytuację "monolitów" czyli przycisków z napędem i stykiem jako jeden artykuł, bo na to mamy gotowe symbole.
Niestety osobny napęd, czasem łącznik, do tego styk(i).
Kiedy styk potraktuję jako element główny, to drugi styk mi już sprawia kłopot. Kiedy napęd potraktuję jako element główny, to styki są problemem, bo element główny (napęd) nie ma takich szablonów.
Tak źle i tak niedobrze.
Chyba muszę jeszcze pokombinować lub zacząć tworzyć "zestawy" w bazie danych artykułów ale to mi jakoś nie do końca podchodzi w tym przypadku.

w tym wypadku zasada jest prosta Wink
pierwszy styk jaki plasujesz na schemacie jest elementem głównym i on przejmuje wszystkie funkcje
jeżeli potrzebujesz 3 styków to w tym jednym podpinasz 3 styki
podpinasz "chorągiewkę" i napęd
z szablonów eplan już będzie wiedział co ma ci pokazać
problem dalej jest z szablonami styków o których już wspominałem w innych postach
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
A tak przy okazji, bo zawsze ignorowałem lampkę i zostawiałem styki X1/X2 bez zmian.
Stosujecie X21/X22 czy jakoś tak żeby wskazać, ze jest na środkowej pozycji zgodnie z zasadą gdy na pozycji pierwszej jest NO 13/14, a na trzeciej NC 31/32 ?

Odpowiedź
Cytat:problem dalej jest z szablonami styków o których już wspominałem w innych postach
Chyba znalazłem na to lekarstwo.
Stworzyłem do styku cztery warianty w bazie artykułów. W szablonie funkcyjnym zamiast .1/.2 umieściłem odpowiednio dla kolejnych wariantów:
- wariant 1: 11/12
- wariant 2: 21/22
- wariant 3: 31/32
- wariant 4: 41/42
...(itd. jeśli jest potrzeba)
Wybierając odpowiednie warianty otrzymujemy szablony pasujące do opisów na schematach.

Odpowiedź
Tak jest to jedno z rozwiązań, mniej lub bardziej przyjazne
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Podpowiesz jakie są inne "mniej" lub lepiej "bardziej" rozwiązania?

A tak na marginesie do Post: Moeller/Eaton
Kto w Moellerze wymyślił taką niesystematyczną numerację:
Pozycje M22-A: 1/4, 3/6, 2/5
Pozycje M22-A4: 4, 3, 2, 1
Pozycje w kasetach: 2, 3, 1
Jak się nie denerwować?

Odpowiedź
Jednym z rozwiązań jest szablon bez oznaczenia
cokolwiek potem wpiszesz jest poprawne

Ma to swoją rację bytu
Uwarunkowane jest to tym co możesz do tego podłączyć
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Eplan P8  
Z tymi przyciskami to jest gehenna!
Nie mogę pojąć dlaczego w nawigatorze zasobów raz szablony funkcyjne po dodaniu artykułu łączą się z funkcją dodatkową, a czasami nie.
Kiedy korzystam z wyboru urządzenia łączą się, ale dodając kolejne styki już przez "Numer artykułu" czasem się połączy, a czasem nie.

Odpowiedź
A funkcje ci się pokrywają?
Bo przez wybór urządzeń eplan koryguje funkcje
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
No właśnie niby tak.

Mam do testów:
E-Stop "150 / SONOT2" ze stykiem "1218 / SSMNOB" i "1217 / SSMNO".

Natomiast dodawane artykuły mają definicje:
"Przełącznik / przycisk, ogólnie, styk rozwierny" z symbolem "SSMNOB"
oraz "Przełącznik / przycisk, ogólnie, styk zwierny" z symbolem "SSMNO".

Chyba powinienem nagrać filmik żeby lepiej to było widać.

Dodatkowo coś mi tu nie pasuje, bo od czasu do czasu mimo zaznaczonego "Zachowaj" po dodaniu artykułu, i tak zamienia mi niektóre oznaczenia przyłączy ale widziałem, że ktoś już taki błąd opisywał tylko chyba przy zaciskach.

Odpowiedź
Eplan P8  
Przy tej okazji wyszła jeszcze taka rzecz, że symbole SSMNO i SSMNOB są stykami NO tylko w różnych położeniach.
Zatem prawidłowo jakich symboli powinno się używać jako same styki przycisków NO i NC, tych z grupy "Cewki, styki i oprzewodowanie ochronne" zamiast "Sensoryka, przełączniki i przyciski"?

Odpowiedź
"Samych styków (bez dodatkowej grafiki przycisku itp.)" z grupy "Sensoryka, przełączniki i przyciski" nie da się używać, ponieważ jak już ustalono jest tylko NO.

Zatem wydaje się, że należy korzystać z tych z grupy "Cewki, styki i oprzewodowanie ochronne". Jednak co ma być wtedy w artykule jako szablon?
Jeśli będzie "Styk ..., styk pomocniczy" to to dla symbolu przycisku z grafiką w "Wyborze urządzeń" nie będzie widoczna możliwość wyboru tego artykułu ale dla styku S lub O będzie dobrze.
Jeśli wybierzemy "Przełącznik / przycisk, ogólnie, styk ..." to dla symbolu przycisku z grafiką w "Wyborze urządzeń" artykuł będzie widoczny ale dla symbolu S i O już nie.

Co za ciężki temat...

Ma ktoś może rozwiązanie, z którego jest zadowolony i może je opisać z jego zaletami i wadami?

Odpowiedź
Zatem pozostaje zrobić samemu odpowiednik tego "SSMNOB" w wersji NC i będzie dobrze.

Kiedy "zapytałem" o rozwiązanie problemu, otrzymałem odpowiedź, że można skorzystać z "Generuj artykuł". Wydawało mi się, że nie tędy droga ale powiedziano mi, że powinienem zgłębić generacji artykułu. Nie wiem jak ma mi to pomóc w tej sprawie ale piszę dla uzupełnienia.

Odpowiedź
Zawsze możesz użyć symbolu jakiego chcesz zmieniając mu szablon funkcyjny aby pasował do tego co oczekujesz
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Tak, ale chciałem usprawnić pracę i nie musieć pamiętać o tym.

Odpowiedź
Do tego właśnie służą makra; )
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź