• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zarządzanie komunikatami - brak celu
Eplan P8  
W zarządzaniu komunikatami pojawił mi się błąd 005017 - brak celu.
W pomocy napisano:
"Przyczyna
W nieplasowanym połączeniu usunięto informację o docelowym ID.
Rozwiązanie
Przypisz nieplasowanemu połączeniu przynajmniej jeden docelowy ID.
Aktualizuj połączenia, a następnie uruchom nowy przebieg kontroli."

Niestety nie mogę znaleźć tego połączenia. Synchronizacja nie znajduje go w żadnym nawigatorze (w nawigatorze połączenia również).
Przez zarządzanie komunikatami mogę zmienić jego właściwości ale nie wiem jak go usunąć. Nawet dodałem artykuł do tego z nadzieją, że pokaże się w nawigatorze listy materiałowej ale nic.
Skąd to się wzięło? Usunąłem przypadkowo połączenie przez Allt+Del?
Jak to usunąć z projektu?

Odpowiedź
Do sprawdzenia
nawigator połączeń - nieplasowane elementy
Oraz przejrzenie projektu pod kątem źle plasowanych połączeń
to tak na szybko bez zobaczenia projektu
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Niestety nie mogę go znaleźć.
Nadałem temu połączeniu "oznaczenie połączenia" we właściwościach, dodałem też artykuł ale nie pojawiło się w nawigatorach.

Dla testu wykorzystałem istniejący na stronie punkt definicji połączeń, z oznaczeniem połączenia i usunąłem go przy pomocy Alt+Del. Efekt okazał się identyczny, więc już wiem jak do tego doszło. Również nie mogę tego odnaleźć w nawigatorach ale teraz przynajmniej działa Ctrl+Z.
Jeśli ktoś tą metodą (Alt+Del) usunie punkt definicji połączenia i go gdzieś odnajdzie bardzo proszę o algorytm postępowania przy poszukiwaniach.

Odpowiedź
Włącz punkty plasowania (klawisz I)
A potem jezeli ich faktycznie nie widzisz w nawigatorze przejrzeć projekt i szukać dziwnie plasowanych elementów
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Też już szukałem ale on nie jest uplasowany.
Dodatkowym dowodem na to jest, że we właściwościach ma tylko trzy zakładki: Połączenie, Grafika połączeń, Artykuł,
identycznie jakbyś usunął z edytora graficznego punkt definicji połączeń przez Alt+Del. Poza tym mogę nadać mu oznaczenie połączenia i nie da się go znaleźć przez szukaj, więc nie ma go na stronach.

Odpowiedź
możesz jeszcze wykonać reorganizację projektu
Jak to nie pomoże to prześlij projekt to bede Ci wstanie pomóc
niestety bez zobaczenia go trudno mi z fusów namierzyć co to może być
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Jednak z tych fusów wywróżyłeś trafnie. Dziękuje.
Faktycznie reorganizacja pomogła ale w trybie rozszerzonym, problem zniknął z listy błędów po ponownym wykonaniu przebiegu kontroli. Pomogła już drugi raz w specyficznej sytuacji, więc muszę o niej pamiętać na przyszłość.

Odpowiedź
(2015-05-24, 23:31)LeBmo napisał(a): Jednak z tych fusów wywróżyłeś trafnie. Dziękuje.
Faktycznie reorganizacja pomogła ale w trybie rozszerzonym, problem zniknął z listy błędów po ponownym wykonaniu przebiegu kontroli. Pomogła już drugi raz w specyficznej sytuacji, więc muszę o niej pamiętać na przyszłość.

co cieszę się iż mogłem wywróżyć rozwiązanie Wink
i ważne iż problem rozwiązany
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź