• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
cewka - podgląd styków
Mam na schemacie cewkę, włączyłam dla niej podgląd styków na ścieżce. Pod cewką pojawiają się jednak tylko styki z 2 przyłączami. Dla tej samej cewki mam również zdefiniowany styk z 4 przyłączami i ten już nie pojawia się na podglądzie. Czy można zobaczyć ten styk pod cewką?

Z góry dziękuję za pomoc.

Odpowiedź
co do podglądu styków są one pobierane z z szablonu funkcji
i odpowiadają zastosowanemu stykowi

Czy aby napewno użyła Pani styku cewki ?
Ponieważ w standardowej bazie symboli IEC eplana nie występuje styk z 4 przyłączami

proszę o zamieszczenie screenów z wyglądu styków, cewki i widoku z nawigatora urządzeń odpowiadającej tej cewce
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Rzeczywiście symbol utworzyłam sama. I źle to opisałam, mam 2 styki NO połączone mechanicznie i chciałabym aby wyświetlały się na ścieżce oddzielnie. Na schemacie wygląda to następująco:

Teraz chciałabym żeby pod cewką pojawiły się te 2 styki, tu już mogą być oddzielnie.
    .

Jedyny pomysł jaki teraz mam to wstawienie pojedynczych styków i dorysowanie ręcznie linii symbolizującej połączenie mechaniczne.

screen z nawigatora

Odpowiedź
proponuję zastosowanie 2 symboli obok siebie i połączenie ich graficznie linią

w przypadku Pani symbolu trudno mi cokolwiek podpowiedzieć nie widząc jak symbol wygląda od strony eplanowej
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Podepnę się pod temat, ponieważ mam pytanie jak zmienić położenie podglądu styków dla cewki. Otóż w moim przypadku podgląd generuje się na tabelce arkusza normowego. Nie mogę znaleźć miejsca gdzie zmienić odległość podglądu styków od cewki.

Odpowiedź
(2016-05-12, 17:42)keefas napisał(a): Podepnę się pod temat, ponieważ mam pytanie jak zmienić położenie podglądu styków dla cewki. Otóż w moim przypadku podgląd generuje się na tabelce arkusza normowego. Nie mogę znaleźć miejsca gdzie zmienić odległość podglądu styków od cewki.

1. Globalne ustawienie podglądu styków znajdziesz we właściwościach arkusza normowego. Ale wymaga to edycji arkusza normowego (Programy narzędziowe->Dane zasadnicze->Arkusz normowy->Otwórz)
2. Dla strony we właściwościach strony (Odstęp styków w podglądzie na ścieżce)
2. Rozwiązanie przydatne raczej dla pojedynczych elementów
Kliknij na cewkę -> Właściwości >wyświetlanie -> Podgląd styków - odznacz dostosowany automatycznie i zmień pozycje

Odpowiedź