czy jest możliwe, żeby wygenerować takie etykiety z planu zacisków, żeby było "Oznaczenie Połączenia" w jednej komórce? np. F01-2/X3-1. Jeśli tak to w jaki sposób to zrobić doszukuję się w tych ustawieniach etykiet i nie mogę znaleźć nic takiego.
Ocena wątku:
etykiety zacisków
|
2015-07-01, 15:01
ok już znalazłam
ale jest inny problem, mam opisane wszystkie połączenia pomiędzy urządzeniami i zaciskami i teraz generuje mi się zestawienie etykiet tylko dla listwy zaciskowej L1 i X8 a reszta wogóle się nie generuje. Dlaczego?

Napisz przy okazji rozwiązanie dla potomnych, tym samym będzie to wartościowy wątek, w którym inni znajdą odpowiedź.
Cytat:mam opisane wszystkie połączenia pomiędzy urządzeniami i zaciskami i teraz generuje mi się zestawienie etykiet tylko dla listwy zaciskowej L1 i X8 a reszta wogóle się nie generujeMożesz wkleić jakiś zrzut, zarówno tego jak wyglądają twoje ustawienia etykiety jaki i otrzymany wynik, bo ciężko wywnioskować co zrobiłeś i co masz, czego nie chcesz, a co chcesz otrzymać.
(2015-07-01, 22:02)LeBmo napisał(a): Napisz przy okazji rozwiązanie dla potomnych, tym samym będzie to wartościowy wątek, w którym inni znajdą odpowiedź.Rozwiązanie znalazłam w ustawieniach etykiet po prostu dodałam jako element formatu "Połączenia wewnętrzne[1](Oznaczenie połączenia)
[Obrazek: grMmX9S.jpg]
[Obrazek: grMmX9S,mBtqrlV,WenbuL1%3CQUICKREFERENCES#1%3E]
(2015-07-01, 22:02)LeBmo napisał(a): Możesz wkleić jakiś zrzut, zarówno tego jak wyglądają twoje ustawienia etykiety jaki i otrzymany wynik, bo ciężko wywnioskować co zrobiłeś i co masz, czego nie chcesz, a co chcesz otrzymać.
[Obrazek: WenbuL1.jpg]
[Obrazek: hdX3AyN.jpg]
Wogóle przypisuje mi losowo do tych komórek i chciałabym też wiedzieć w jaki sposób się to dzieje, żeby móc stworzyć szablon arkusza właśnie tylko pod te oznaczenia połączeń.
2015-07-02, 09:20
tak istnieje taka możliwość
wszystko zależy od tego w jakiej formie chcesz to mieć i co chcesz uzyskać
czasami trzeba z właściwości bloków skorzystać czasami nie
co do twojego przypisywania losowego
to przypisuje ci tak jak masz zdefiniowany szablon i etykiety
jeżeli chcesz pomocy proponuję załączenie schematu etykiet i szablonu xls
wtedy będzie ci można pomóc
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk
Zapraszamy na Tapatalk
2015-07-02, 11:37
(2015-07-02, 09:20)pwisniewski napisał(a): tak istnieje taka możliwość
Ale jaki schemat? ten który chcę uzyskać? a szablonu żadnego jeszcze nie utworzyłam bo nie wiem jak to zrobić w excelu pod eplana. Ogólnie chcę poprostu, żeby Te "Oznaczenia połączeń", które mam wprowadzone do projektu w formie przykładowo X9-1/S01-2, umieszczały się w pliku excel bez żadnych dodatkowych opisów itd np w jednej kolumnie, bądź w kilku kolumnach po kilkanaście wierszy.
Proponuje zajrzeć do pomocy eplana, hasła przewodnie:
"Szablony etykiet w Excelu"
"Etykiety: Sposób postępowania"
oraz tematy pokrewne w "Zobacz również".
Ja się nauczyłem podstaw etykiet właśnie z helpa i eksperymentując z generowaniem listy etykiet do excela. Zobacz, jaka jest konrukcja predefiniowanych zestawień etykiet.
P.S. Predefiniowane szablony etykiet znajdują się w
... <katalog Eplana>\Szablony\<firma>
Aby wygenerować etykiety dla wszystkich zasobów projektu należy je zaznaczyć w nawigatorach,nawigatorze stron lub zaznaczyć checkbox "Zastosój do całego projektu"
Pamiętaj, nie edytuj predefiniowanego szablonu, tylko utwórz jego kopię i na niej pracuj.
"Szablony etykiet w Excelu"
"Etykiety: Sposób postępowania"
oraz tematy pokrewne w "Zobacz również".
Ja się nauczyłem podstaw etykiet właśnie z helpa i eksperymentując z generowaniem listy etykiet do excela. Zobacz, jaka jest konrukcja predefiniowanych zestawień etykiet.
P.S. Predefiniowane szablony etykiet znajdują się w
... <katalog Eplana>\Szablony\<firma>
Aby wygenerować etykiety dla wszystkich zasobów projektu należy je zaznaczyć w nawigatorach,nawigatorze stron lub zaznaczyć checkbox "Zastosój do całego projektu"
Pamiętaj, nie edytuj predefiniowanego szablonu, tylko utwórz jego kopię i na niej pracuj.
2015-07-02, 11:53
(2015-07-02, 11:37)arkeplan napisał(a): Ale jaki schemat? ten który chcę uzyskać? a szablonu żadnego jeszcze nie utworzyłam bo nie wiem jak to zrobić w excelu pod eplana. Ogólnie chcę poprostu, żeby Te "Oznaczenia połączeń", które mam wprowadzone do projektu w formie przykładowo X9-1/S01-2, umieszczały się w pliku excel bez żadnych dodatkowych opisów itd np w jednej kolumnie, bądź w kilku kolumnach po kilkanaście wierszy.
to zacznijmy od podstaw
1. co masz na myśli pod pojęciem "oznaczenia połączeń"
czy są to faktycznie oznaczenia połączenia wprowadzone w eplanie czy może są to cele połączenia urządzenia które mają być wygenerowane jako oznaczniki połączenia, czy może jeszcze coś innego
2. jak wyglądają właściwości elementów z których chcesz wyciągać dane i jakie
3. jak wygląda twój schemat wielokreskowy z którego chcesz uzyskać .... ?!?
4. tak właściwie co chcesz uzyskać ?
Zapraszamy na Tapatalk
Zapraszamy na Tapatalk
2015-07-02, 12:24
(2015-07-02, 11:53)pwisniewski napisał(a): 1. co masz na myśli pod pojęciem "oznaczenia połączeń"1.Definiując połączenia podaję oznaczenie połączenia tak jak na obrazku poniżej:
czy są to faktycznie oznaczenia połączenia wprowadzone w eplanie czy może są to cele połączenia urządzenia które mają być wygenerowane jako oznaczniki połączenia, czy może jeszcze coś innego
[Obrazek: t2Gzuo7.jpg]
i te dane zapisują się w tabeli schematu
[Obrazek: ENAkdJF.jpg]
(2015-07-02, 11:53)pwisniewski napisał(a): 2. jak wyglądają właściwości elementów z których chcesz wyciągać dane i jakie2.Nie rozumiem jakie elementy? chodzi o definicję połączenia?
(2015-07-02, 11:53)pwisniewski napisał(a): 3. jak wygląda twój schemat wielokreskowy z którego chcesz uzyskać .... ?!?
3. Oto mój schemat wielokreskowy jeden z kilku:
[Obrazek: QXG9hTt.jpg]
(2015-07-02, 11:53)pwisniewski napisał(a): 4. tak właściwie co chcesz uzyskać ?
Chcę uzyskać właśnie opisy tych połączeń w excelu w takiej formie:
http://i.imgur.com/pHtUKGr.jpg
2015-07-02, 12:25
(2015-07-02, 07:37)arkeplan napisał(a): (..)
Wogóle przypisuje mi losowo do tych komórek i chciałabym też wiedzieć w jaki sposób się to dzieje, żeby móc stworzyć szablon arkusza właśnie tylko pod te oznaczenia połączeń.
Dane dla etykiet są wyprowadzane w kolejności, w jakiej posortowałeś "Wybrane elementy formatu", poniżej screen z wyjaśnieniem.
2015-07-02, 12:39
(2015-07-02, 12:25)Gadget napisał(a): Dane dla etykiet są wyprowadzane w kolejności, w jakiej posortowałeś "Wybrane elementy formatu", poniżej screen z wyjaśnieniem.
Dziękuję za pomoc wszystko się wyjaśniło

2015-07-02, 12:44
(2015-07-02, 12:24)arkeplan napisał(a): 1.Definiując połączenia podaję oznaczenie połączenia tak jak na obrazku poniżej:
i te dane zapisują się w tabeli schematu
czyli chcesz wyciągnąć oznaczenia i teraz wszystko jasne
Cytat:2.Nie rozumiem jakie elementy? chodzi o definicję połączenia?
np definicję połączeń, listwy etc
ale teraz już się domyślam o co ci chodzi więc ok
Cytat:3. Oto mój schemat wielokreskowy jeden z kilku:
Chcę uzyskać właśnie opisy tych połączeń w excelu w takiej formie:
proszę na szybko schemat etykiet dla ciebie
Zapraszamy na Tapatalk
Zapraszamy na Tapatalk
2015-07-02, 12:55
(2015-07-02, 12:44)pwisniewski napisał(a): czyli chcesz wyciągnąć oznaczenia i teraz wszystko jasne
np definicję połączeń, listwy etc
ale teraz już się domyślam o co ci chodzi więc ok
proszę na szybko schemat etykiet dla ciebie
pytanie: jak otworzyć ten plik xml w excelu bądź w eplanie? bo wykorzystać tego szablonu w tym formacie i zapisać do pliku w formacie xls się nie da
2015-07-02, 13:01
(2015-07-02, 12:55)arkeplan napisał(a): pytanie: jak otworzyć ten plik xml w excelu bądź w eplanie? bo wykorzystać tego szablonu w tym formacie i zapisać do pliku w formacie xls się nie da
tego się nie otwiera w excelu!
to jest plik szablonu
należy go zaimportować do "etykiet" i wykorzystać do eksportu
Zapraszamy na Tapatalk
Zapraszamy na Tapatalk
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości