Specjalista
Liczba postów: 606
Liczba wątków: 107
Dziękuję Otrzymano:
11 w 11 postach
Dziękuję Danno: 135
Reputacja:
8
2014-09-27, 21:19
Zastanawiałem się jak wykorzystać bazę danych artykułów inną niż zwykle, bo stworzoną na potrzeby jednego projektu.
Szukałem możliwości przyporządkowania bazy do danego projektu ale nie znalazłem.
Zmianę bazy znalazłem tylko w
Opcje/Ustawienia/Użytkownik/Zarządzanie/Zarządzanie artykułami
ale jest to zmiana globalna dla wszystkich projektów na raz.
Czy gdzieś można przyporządkować konkretną bazę dla konkretnego projektu?
Specjalista
Dziękuję Otrzymano:
11 w 11 postach
Reputacja:
8
2014-12-22, 15:40
Czy chcąc część artykułów z jednej bazy przenieść do drugiej jedyną możliwością jest eksport wybranych artykułów i import czy są jeszcze jakieś metody.
Marzy mi się taka w stylu synchronizacji danych, że są dwa okna i przerzucam z jednej bazy do drugiej interesujące mnie artykuły (sci-fi ?).
Super Moderator
Liczba postów: 1 648
Liczba wątków: 372
Dziękuję Otrzymano:
184 w 181 postach
Dziękuję Danno: 1
Reputacja:
83
Standardowych takich rozwiązań nie ma
Można przez inny projekt, lub właśnie przez eksport/import
Nie słyszałem też, o żadnym skrypcie czy Api do takich celów
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na
DropBox`ie lub
OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na
Tapatalk
Specjalista
Dziękuję Otrzymano:
11 w 11 postach
Reputacja:
8
Dziękuję.
Zauważyłem grzebiąc w katalogach, że artykuły z Data Portalu każdorazowo oprócz uzupełniania aktualnie używanej bazy danych, uzupełniają katalog:
...\Data\XML\nazwa firmy\Data Portal
dopisując każdy artykuł w postaci osobnego XML.
Początkowo pomyślałem, że baza danych nie ma w sobie tych artykułów, a tylko "zagląda" do tego katalogu, może uzupełniają bazę "EPLAN Data Portal (Intern)" ale po zmianie nazwy tego katalogu w eksploratorze w bazie nadal występowały, więc chyba nie. Czy baza "EPLAN Data Portal (Intern)" ma jakieś specjalne ustawienia, różne od "Standard", bo chyba przy okazji grzebania i testów nie mam już tych będących wraz z pierwszą instalacją? Pytam, bo zastanawia mnie opis "Dostęp do wewnętrznego modułu zarządzania artykułami dla EPLAN Data Portal".
Nie doszukałem się w ustawieniach żeby gdzieś ten katalog był wykorzystywany, więc domyślam się, że jest tymczasowym miejscem do którego pobierane są artykuły z Data Portal, a następnie zapisywane są w aktualnej bazie danych.
Dodatkowo pewnie mogę zaimportować je do innej bazy i również po to są zapisywane na dysku.
Piszę o tym i pytam, ponieważ te artykuły, których nie dodawałem z ręki lub innych źródeł niż Data Portal, nie zmieniałem ręcznie będą tymi, których nie muszę eksportować celem zassania do innej bazy, bo już są w postaci "jak z eksportu", i tylko brać, i umieszczać w innej bazie, tak?