• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
jaki sposób z gotowego projektu wyeksportoać dane w postaci: wejścia/wyjścia sterownika PLC do excella
Witam serdecznie,
Koledzy, moglibyście mi podpowidzieć w jaki sposób z gotowego projektu wyeksportoać dane w postaci: wejścia/wyjścia sterownika PLC do excella ?

Odpowiedź
(2015-11-10, 15:49)enduan napisał(a): Witam serdecznie,
Koledzy, moglibyście mi podpowidzieć w jaki sposób z gotowego projektu wyeksportoać dane w postaci: wejścia/wyjścia sterownika PLC do excella ?
no to podpowiedz 

etykiety -> przegląd karty PLC lub zestawienie zacisków PLC 
wszystko zależy co chcesz osiągnąć
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2015-11-10, 15:53)pwisniewski napisał(a): no to podpowiedz 

etykiety -> przegląd karty PLC lub zestawienie zacisków PLC 
wszystko zależy co chcesz osiągnąć
Mamy projekt i chce wyciągnąć z niego wszystkie wejścia/wyjścia PLC i wyeksportować do xls ... Dokładnie to chciałbym wygenerować uporządkowany plik xls z danymi jakie są prezentowane w zakładce : adres/przyporządkowania. Czyli Cpu ades plc typ danych adres symboli, tekst funkcyjny etc.

Odpowiedź
(2015-11-10, 15:59)enduan napisał(a): Mamy projekt i chce wyciągnąć z niego wszystkie wejścia/wyjścia PLC i wyeksportować do xls ... Dokładnie to chciałbym wygenerować uporządkowany plik xls z danymi jakie są prezentowane w zakładce : adres/przyporządkowania. Czyli Cpu ades plc typ danych adres symboli, tekst funkcyjny etc.

w tym wypadku w 
dane projektu -> plc -> adresy/listy przyporządkowania 

masz listę (chyba o to ci chodziło) i to możesz wyeksportować 

oczywiście nie będzie to wprawdzie czysty xls  ale masz tam do wyboru CSV, txt (i inne wspierane przez programy do PLC ) przykładowo z txt  łatwo wciągniesz do Excela
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
[attachment=1098 napisał(a):pwisniewski pid='1652' dateline='1447309707'][attachment=1098]
w tym wypadku w 
dane projektu -> plc -> adresy/listy przyporządkowania 

masz listę (chyba o to ci chodziło) i to możesz wyeksportować 

oczywiście nie będzie to wprawdzie czysty xls  ale masz tam do wyboru CSV, txt (i inne wspierane przez programy do PLC ) przykładowo z txt  łatwo wciągniesz do Excela

Witam 

Niestety ja w mojej wersji 2.2 (pełnej) nie mam takiej  opcji do wyboru. Pomoże ktoś ?

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedź
(2017-03-30, 14:14)p.czubak napisał(a): Witam 

Niestety ja w mojej wersji 2.2 (pełnej) nie mam takiej  opcji do wyboru. Pomoże ktoś ?

zacznij od uruchomienia eplan`a z menu ekspert
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2017-03-30, 14:22)pwisniewski napisał(a): zacznij od uruchomienia eplan`a z menu ekspert

Zawsze przy uruchamianiu wybieram  expert.

Odpowiedź
(2017-03-30, 14:53)p.czubak napisał(a): Zawsze przy uruchamianiu wybieram  expert.

Wygląda na to, że nie masz dostępu do modułu PLC. Czyli masz Eplana bez tego dodatku. Wtedy pozostają etykiety.

Odpowiedź
(2017-03-31, 11:40)LeBmo napisał(a): Wygląda na to, że nie masz dostępu do modułu PLC. Czyli masz Eplana bez tego dodatku. Wtedy pozostają etykiety.

OK 

Mam jeszcze jedno pytanie, może nie związane z tym tematem ale czy jest jakaś blokada zabezpieczenie przed edytowaniem bazy danych artykułów ? Mam wersje 2.2 i nie mogę dodawać nowych ani edytować istenijących artykułów. Mam również Eplana w wersji 2.8 ale ograniczoną do 100 schematów i tam mogę dodawać i edytować artykuły. Trochę to nie wygodne bo muszę co chwilę przełączać sie między wersjami. Pozdrawiam.

Odpowiedź
(2017-04-14, 08:22)p.czubak napisał(a): OK 

Mam jeszcze jedno pytanie, może nie związane z tym tematem ale czy jest jakaś blokada zabezpieczenie przed edytowaniem bazy danych artykułów ? Mam wersje 2.2 i nie mogę dodawać nowych ani edytować istenijących artykułów. Mam również Eplana w wersji 2.8 ale ograniczoną do 100 schematów i tam mogę dodawać i edytować artykuły. Trochę to nie wygodne bo muszę co chwilę przełączać sie między wersjami. Pozdrawiam.

jeżeli baza artykułów została "podniesiona" do wersji 2.6 
nie ma możliwości edycji, dodawania i zarządzania elementami spod starszych wersji eplana
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2017-04-14, 09:07)pwisniewski napisał(a): jeżeli baza artykułów została "podniesiona" do wersji 2.6 
nie ma możliwości edycji, dodawania i zarządzania elementami spod starszych wersji eplana

Można też poszukać starej bazy artykułów, tzn skopiowanej przed podniesieniem. Powinna znajdować się w tym samym katalogu co nowa baza i w nazwie mieć "backup" , np. "ESS_part001 backup 1.mdb"
Następnie można ustawić ją oddzielnie dla Eplana 2.2  w ustawieniach "User->Management->Parts management->Parts database"

Odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości