• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
jedna strzałka potencjałowa
EplanP8 
Witam wszystkich po raz pierwszy,

Mam do was prośbę dla was będzie pewnie to bardzo banalne.
Jak zrobić z 3 potencjałów np L1,L2,L3 jedną strzałkę potencjałową ???? 

Dzięki za pomoc

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedź
(2017-04-18, 19:59)wiejackus7 napisał(a): Witam wszystkich po raz pierwszy,

Mam do was prośbę dla was będzie pewnie to bardzo banalne.
Jak zrobić z 3 potencjałów np L1,L2,L3 jedną strzałkę potencjałową ???? 

Dzięki za pomoc

Na początku witaj na forum  Big Grin

a co do twojego pytania to jest to uzależnione od posiadanej licencji 
mianowicie aby stworzyć jedną strzałkę dla trzech połączeń (nie ważne czy potencjały, czy po protu odcinki, nie ma to znaczenia) potrzebujesz wiązek 
czyli zbierasz połączenia w jedną wiązkę i tą wiązkę przesyłasz dalej było to pisywane już na forum przykładowo w wątku kabel - rozdzielenie na stronach
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2017-04-19, 07:29)pwisniewski napisał(a): Na początku witaj na forum  Big Grin

a co do twojego pytania to jest to uzależnione od posiadanej licencji 
mianowicie aby stworzyć jedną strzałkę dla trzech połączeń (nie ważne czy potencjały, czy po protu odcinki, nie ma to znaczenia) potrzebujesz wiązek 
czyli zbierasz połączenia w jedną wiązkę i tą wiązkę przesyłasz dalej było to pisywane już na forum przykładowo w wątku kabel - rozdzielenie na stronach

Dzięki wielkie za odpowiedź, okazało się że nie mam w licencji modułu jednokreski i nie mogę wstawiać wiązek. 
Jak można sobie poradzić bez wiązek z takim połączeniem ?? Jest jakiś sposób czy dać sobie spokój ??

Odpowiedź
Cytat:Jak można sobie poradzić bez wiązek z takim połączeniem ??
Żeby to było poprawnie zinterpretowane przez Eplana to raczej inaczej jak jednokreską się nie da.

Cytat:Jest jakiś sposób czy dać sobie spokój ??
Pewnie zależy czy masz tego dużo i jaka jest różnorodność.
Jeśli jest to u Ciebie powtarzalne, np. wykorzystujesz w projektach kilka zawsze takich samych wiązek to, jeśli dobrze pamiętam, możesz poprosić kogoś z jednkreską żeby przygotował Ci taki zestaw i wtedy możesz go sobie kopiować w swoich schematach ale nie będziesz mógł zmieniać szczegółów wiązek (dlatego piszę o powtarzalności i kilku szablonowych wiązkach).
Niestety nie pamiętam czy nie wystąpi jakiś problem przy generacji jakichś formularzy ale wydaje mi się, że nie.

Odpowiedź
(2017-04-22, 16:48)wiejackus7 napisał(a): Dzięki wielkie za odpowiedź, okazało się że nie mam w licencji modułu jednokreski i nie mogę wstawiać wiązek. 
Jak można sobie poradzić bez wiązek z takim połączeniem ?? Jest jakiś sposób czy dać sobie spokój ??

daj sobie spokój 
da się to zrobić bez tego modułu ale narobisz się ja dziki osioł a i tak będzie to kulawa proteza
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Propo strzałek potencjałowych mam do was koledzy pytanie które wynikło mi właśnie dziś podczas numeracji projektu. 

Pracowałem wcześniej w SEE Electricalu, i tam gdy zmieniałem ID strzałki to program pytał czy zmienić oznaczenie wszędzie czy tylko w tym jednym miejscu.

Dziś w EPLANIE zmieniając ID strzałek musiałem zmieniać na dwóch stronach - co jest trochę uporczywe. 

Być może jest taka opcja w EPLANIE, której jeszcze nie znam a chętnie poznam by zmienić ID strzałek tylko z jednego miejsca ????? 

Proszę o pomoc Smile

Odpowiedź
W eplanie jest to edycja całościowa
Ale pamiętaj że zmiany będą w całym projekcie gdzie to id występuje

Wysłane z mojego HUAWEI P7-L10 przy użyciu Tapatalka
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2017-05-04, 20:08)pwisniewski napisał(a): W eplanie jest to edycja całościowa
Ale pamiętaj że zmiany będą w całym projekcie gdzie to id występuje

Wysłane z mojego HUAWEI P7-L10 przy użyciu Tapatalka

Możesz mi napisać jak to zrobić ??? Masz np. strzałkę ID 200 na stronie 5 i stronie 10. Jak to zrobić aby zmieniając ID na stronie 5 automatycznie ID na stronie 10 się zmieniło ???

Odpowiedź
(2017-05-04, 21:44)wiejackus7 napisał(a): Możesz mi napisać jak to zrobić ??? Masz np. strzałkę ID 200 na stronie 5 i stronie 10. Jak to zrobić aby zmieniając ID na stronie 5 automatycznie ID na stronie 10 się zmieniło ???

Klikasz na jednej z nich prawym przyciskiem myszy i wybierasz "właściwości (całościowe)...", a następnie tam zmieniasz ID tak jak we właściwościach (tych standardowych/zwykłych), wtedy zmieni Ci wszędzie.

Jak już pisał pwisniewski jest to czasem ryzykowne i wtedy warto posłużyć się nawigatorem strzałek potencjałowych.

Odpowiedź
(2017-05-04, 22:08)LeBmo napisał(a): Klikasz na jednej z nich prawym przyciskiem myszy i wybierasz "właściwości (całościowe)...", a następnie tam zmieniasz ID tak jak we właściwościach (tych standardowych/zwykłych), wtedy zmieni Ci wszędzie.

Jak już pisał pwisniewski jest to czasem ryzykowne i wtedy warto posłużyć się nawigatorem strzałek potencjałowych.

O to mi właśnie chodziło, dziekuję ! Smile

No jest ryzykowne jeżeli ma się więcej strzałek o takim samym ID. Jeżeli występują 2 strzałki problemu nie ma

Odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości