• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Eplan 2.4 - tworzenie strony tytułowej
Eplan EDU 
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów,

na wstępie chciałbym napisać że jestem początkującym użytkownikiem programu Eplan w wersji edu 2.4  Smile  , na co dzień  pracuje jako automatyk utrzymania ruchu i mam styczność ze schematami elektrycznymi które były wykonywane w różnych programach komputerowych, przyszedł czas w którym i mi by wypadało nauczyć się jakiegoś programu, a że od dawna najlepiej pracuje mi się z planami wykonanymi w Eplanie dla tego ten program wybrałem do dalszej edukacji Smile

na samym początku przygody z tym programem napotkałem duży problem z instalacją Eplana w wersji edu 2.7, po instalacji tej wersji, przy tworzeniu nowego projektu nie mogłem wybrać "szablonu" np. z rozszerzeniem .ept, może ktoś z forumowiczów napisał by w nowym wątku jak ten problem rozwiązać Smile  po instalacji wersji 2.4 problem się rozwiązał Smile

a teraz do sedna sprawy, czy ktoś może posiada jakiś samouczek jak tworzy się krok po kroku stronę tytułową, bo od kilku dni wertuje google i sam program no ale nie mogę wykminić jak dobrać się do tego....  :/   chciałby stworzyć taką stronę jak w załączniku.

Z góry bardzo dziękuję

Dameks347

Odpowiedź
Prosta sprawa. Edytujeszcz przykladowe formularze dotyczacych stron tytulowych pod siebie. Tabelke natomiast za pomoca arkusza normowego.

Sent from my SM-A530F using Tapatalk

Odpowiedź
(2018-09-23, 18:21)afrance napisał(a): Prosta sprawa. Edytujeszcz przykladowe  formularze dotyczacych stron tytulowych pod siebie. Tabelke natomiast za pomoca arkusza normowego.

A gdzie mogę odnaleźć te formularze stron tytułowych? Mam utworzony nowy projekt i... ?

Odpowiedź
https://r.tapatalk.com/shareLink?url=htt...are_type=t

Jeden z przykladowych tematow. Ogolnie wykorzystuj funkcje szukaj na forum.

Wiem ze poczatki sa trudne, ale ten temat jest naprawde prosty. Na poczatek radze postudiowac jakies tutoriale.

Odpowiedź
Jak kolega pisał, na tym forum znajdziesz sporo podstawowych informacji.
Trochę trzeba poćwiczyć i "przeklikać" program. Ważne abyś, zanim przerobisz jakiś arkusz czy formularz, skopiował sobie wzór i zmienił jego nazwę, i ćwiczył na kopii.

Odpowiedź
Macie racje, najlepiej to przeklikać cały program, jest to jedna z moich dobrych metod nauki Wink tylko podpowiedzcie mi czy w ogóle dobrze rozumuje temat: formularz, bo może szukam czegoś czego nie ma.

Poniżej wkleiłem zdjęcie z przykładową stroną tytułową, czy te ramki które zaznaczyłem strzałkami to są wygenerowane automatycznie z jakiegoś formularza / szablonu ?

czy może autor sam je narysował metodą : "pogrubioną kreską"

dziękuje wam za cierpliwość, najgorsze są te początki ale nie poddaje się - klikam dzisiaj dalej Wink

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedź
To co zaznaczyłeś to jest jeden "szablon strony" (oficjalnie jest to "formularz") tytułowej zawierający grafikę, tekst i teksty specjalne.

Poniżej kilka informacji w skrócie na początek. /Czasami niektóre rzeczy można zrobić różnymi drogami./

Na twoim zrzucie widać poniższe dwie "rzeczy". Sprawdź wszystko poniżej, a Ci się wyjaśni i zobaczysz "dwa w jednym".

1. Arkusz normowy, czyli w tym przypadku ramka u dołu z danymi firmowymi, itp., połączona kreskami pionowymi, na lewym i prawym brzegu strony, z górnym podziałem na numerowane kolumny.
W tym przypadku jest to arkusz normowy o nazwie FN1_001. Skąd to wiem? Menu->Opcje->Ustawienia->Projekty->otwarty projekt demo->Zarządzanie->Strony, a tam jest standardowo wybierany dla stron w tym projekcie arkusz normowy.
Jak go przerobić? Menu->Programy narzędziowe->Dane zasadnicze->Arkusz normowy->Otwórz, i wybierasz FN1_001 (czasami trzeba cofnąć ścieżkę do standardu, przefiltrować po typie pliku żeby było łatwiej i masz), kopiujesz go, zmieniasz nazwę i otwierasz tego nowego do edycji. Przerabiasz, jak go zamkniesz sam się zapisze i potem wybierasz nowego jako standardowy.

2. A w niej formularz strony tytułowej zawierający ustaloną grafikę w postaci kresek, ustalone teksty i teksty specjalne zależne od różnych czynników.
W tym przypadku formularz strony tytułowej F26_001. Skąd to wiem? Kliknąłem PPM w nawigatorze stron na stronę tytułową i wybrałem właściwości, a tam jest nazwa formularza.
Jak go przerobić? Menu->Programy narzędziowe->Dane zasadnicze->Formularz->Otwórz, i wybierasz F26_001, kopiujesz go, zmieniasz nazwę i otwierasz tego nowego do edycji. Przerabiasz, jak go zamkniesz sam się zapisze i potem wybierasz nowego dla strony.

Odpowiedź