• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Strona tytułowa
Witam ponownie,
Im dalej w las tym ciemniej...
Proszę Szanownych Kolegów o wyjaśnienie następującej sprawy:
Czy utworzenia formularza strony tytułowej (i nie tylko) wykorzystywany jest arkusz normowy?
Jeśli tak to gdzie sprawdzić jaki to arkusz i gdzie ustawia się jego wybór podczas generowania strony tytułowej?

Odpowiedź
Trzeba rozróżnić arkusz normowy od formularza.
Arkusze normowe to tak zwane "ramki" o różnych formatach, a formularze to takie powiedzmy automatycznie wypełniane strony/tabele (np. spis treści, lista artykułów, itp.).

Ogólnie:
Standardowy arkusz normowy ustawia się w ustawieniach projektu (Menu->Opcje->Ustawienia->Twój projekt->Zarządzanie i wszystkie strony go wtedy otrzymują z automatu, a jeśli chcesz to we właściwościach danej strony możesz sobie dla wybranych stron go zmienić.
Standardowe formularze dla danego rodzaju zestawień również można ustawić w ustawieniach danego projektu ...->Zestawienia->Wyprowadź dane na strony.

Czyli dla utworzenia formularza strony tytułowej nie jest wykorzystywany arkusz normowy, bo to dwa oddzielne zagadnienia.

Odpowiedź
Eplan P8  
Zagłębiłem się troszkę w temat i większości to co napisałeś to prawda.
Niestety z ostatnim zdaniem nie mogę się zgodzić i prawdopodobnie sam sobie zaprzeczyłeś, ponieważ tak jak napisałeś poprzednio do utworzenia strony tytułowej wykorzystywany jest Standardowy arkusz normowy i na nim tworzony/generowany jest formularz strony tytułowej.
Popraw mnie proszę jeśli się mylę, bo jako początkujący mogę nie czuć pewnych zagadnień.

Odpowiedź
Przepraszam Cię ale nie mogę się doszukać tego zaprzeczenia ale chyba domyślam się o co Ci chodzi.
Jeśli chcesz stworzyć lub edytować stronę tytułową otwiera się ona do edycji wraz z arkuszem normowym - chyba o to Ci chodzi - ale nie możesz edytować arkusza normowego (on jest tylko do pomocy), ponieważ jesteś w edycji formularza. Arkusz w tym przypadku jest tylko "ramą", żebyś widział gdzie będzie "kolizja" z ramą lub kiedy wyjdziesz poza ramę.
Najłatwiej przerabiać istniejące arkusze i formularze niż je tworzyć od nowa.
Zauważ jeszcze, że w oknie wyboru formularza lub arkusza masz opis po prawej stronie często zawierający format (rozmiar kartki).

Odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości