Cześć takie szybkie dwa pytania, ponieważ planuję kupno Eplana P8 Select w licencji sieciowej - wiem ze od Professionala różni się m.in. brakiem modułu zarządzania projektami - czy w ogóle tego używacie? Jakie funkcje są do tego podpięte? A dwa jak działa sprawdzanie licencji w opcji sieciowej ? Chodzi mi o to czy z lapkiem można chodzić bez tzw. sticka i Eplan sprawdza licencję przez Internet? Czy ktoś wie - byłbym wdzięczny za każdą odpowiedź.
Ocena wątku:
Licencja Eplan select
|
2015-11-26, 12:18
(2015-11-26, 12:08)d1ckens napisał(a): Cześć takie szybkie dwa pytania, ponieważ planuję kupno Eplana P8 Select w licencji sieciowej - wiem ze od Professionala różni się m.in. brakiem modułu zarządzania projektami - czy w ogóle tego używacie? Jakie funkcje są do tego podpięte? A dwa jak działa sprawdzanie licencji w opcji sieciowej ? Chodzi mi o to czy z lapkiem można chodzić bez tzw. sticka i Eplan sprawdza licencję przez Internet? Czy ktoś wie - byłbym wdzięczny za każdą odpowiedź.
między Select a professional jest więcej różnic niż tylko moduł zarządzania projektami
szczegóły masz w tym wątku
międzyinnymi nie masz modułu jednokreskowego, PLC etc
(ps. sprawdź dokładnie przed zakupem warunki licencji ponieważ ostatnio ktoś na zagranicznych forach pisał iż ma select`a z ograniczeniem ilości stron)
a co do samego moduły jest przydatny choć u mnie w firmie nie każdy z niego korzysta
ja osobiście bardzo go lubię
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk
Zapraszamy na Tapatalk
2015-11-26, 12:48
(2015-11-26, 12:18)pwisniewski napisał(a): między Select a professional jest więcej różnic niż tylko moduł zarządzania projektami
szczegóły masz w tym wątku
międzyinnymi nie masz modułu jednokreskowego, PLC etc
(ps. sprawdź dokładnie przed zakupem warunki licencji ponieważ ostatnio ktoś na zagranicznych forach pisał iż ma select`a z ograniczeniem ilości stron)
a co do samego moduły jest przydatny choć u mnie w firmie nie każdy z niego korzysta
ja osobiście bardzo go lubię
Dzięki - a czy coś możesz powiedzieć nt. licencji sieciowej? Używacie takiej w firmie?
2015-11-26, 13:08
(2015-11-26, 12:48)d1ckens napisał(a): Dzięki - a czy coś możesz powiedzieć nt. licencji sieciowej? Używacie takiej w firmie?
co do licencji sieciowej to znów masz 2 aspekty które wiążą się z kasą
1. dongle który musi być wpięty do "serwera" - z tego co pamiętam to jest droższy od licencji jednostanowiskowej - pomijam koszty serwera
2. dodatkowa opcja licencyjna dla tzw "wypożyczania" - czyli dodatkowa opłata za możliwość pracy bez podłączenia do serwera przez jakiś okres (jak dobrze pamiętam to maksymalnie 21 dni, po tym okresie trzeba znów "pożyczyć")
zalety
żaden pracownik nie dostaje klucza do ręki - czyli prawdopodobieństwo zgubienia jest niskie
Pamiętać trzeba iż firma EPLAN nie umożliwia zakupienia klucza "zgubionego" tak jak jest to w przypadku AutoCada z jakimś tam rabatem od ceny pełnej rynkowej licencji
możliwość wypożyczania licencji (za dodatkową opłatą)
możliwość stopniowania licencji w firmie i ograniczania kosztów ( czyli przykładowo możesz mieć jednego Ultimate`a i klika selektów - czyli normalnie pracujesz na Sielec`ie a jak potrzepujesz np propanel przewłaszcz licencję na Ultimate a pozostali pracują na Sielec`ie ) ale to znów kwestia organizacji pracy
wady
wyższy koszt
konieczność posiadania serwera na licencję i stały dostęp do niego
dodatkowa opłata za możliwość wypożyczenia licencji
pewnie można by napisać więcej ale musisz sam sobie odpowiedzieć na czym ci zależy i co chcesz uzyskać
Zapraszamy na Tapatalk
Zapraszamy na Tapatalk
2015-11-26, 13:48
(2015-11-26, 13:08)pwisniewski napisał(a): co do licencji sieciowej to znów masz 2 aspekty które wiążą się z kasą
1. dongle który musi być wpięty do "serwera" - z tego co pamiętam to jest droższy od licencji jednostanowiskowej - pomijam koszty serwera
2. dodatkowa opcja licencyjna dla tzw "wypożyczania" - czyli dodatkowa opłata za możliwość pracy bez podłączenia do serwera przez jakiś okres (jak dobrze pamiętam to maksymalnie 21 dni, po tym okresie trzeba znów "pożyczyć")
zalety
żaden pracownik nie dostaje klucza do ręki - czyli prawdopodobieństwo zgubienia jest niskie
Pamiętać trzeba iż firma EPLAN nie umożliwia zakupienia klucza "zgubionego" tak jak jest to w przypadku AutoCada z jakimś tam rabatem od ceny pełnej rynkowej licencji
możliwość wypożyczania licencji (za dodatkową opłatą)
możliwość stopniowania licencji w firmie i ograniczania kosztów ( czyli przykładowo możesz mieć jednego Ultimate`a i klika selektów - czyli normalnie pracujesz na Sielec`ie a jak potrzepujesz np propanel przewłaszcz licencję na Ultimate a pozostali pracują na Sielec`ie ) ale to znów kwestia organizacji pracy
wady
wyższy koszt
konieczność posiadania serwera na licencję i stały dostęp do niego
dodatkowa opłata za możliwość wypożyczenia licencji
pewnie można by napisać więcej ale musisz sam sobie odpowiedzieć na czym ci zależy i co chcesz uzyskać
Z tego co piszesz wynika, że należałoby to sobie dobrze przeliczyć - serwer jest więc nie będzie z tym problemu, jedyna kwestia którą jeszcze napotkałem czytając wątek z różnicami w wersjach to brak nawet możliwości dokupienia "Graphical Reports" w wersji Select - jeśli chodzi tu o generację stron z materiałówką, planami kabli i zacisków to jest to jedno wielkie nieporozumienie. Jak zatem ma wyglądać projekt bez takich zestawień?
2015-11-26, 14:30
(2015-11-26, 13:48)d1ckens napisał(a): Z tego co piszesz wynika, że należałoby to sobie dobrze przeliczyć - serwer jest więc nie będzie z tym problemu, jedyna kwestia którą jeszcze napotkałem czytając wątek z różnicami w wersjach to brak nawet możliwości dokupienia "Graphical Reports" w wersji Select - jeśli chodzi tu o generację stron z materiałówką, planami kabli i zacisków to jest to jedno wielkie nieporozumienie. Jak zatem ma wyglądać projekt bez takich zestawień?
niestety jak to zawsze bywa
musisz sam przeliczyć i zobaczyć co ci się opłaca a co nie
Co chcesz osiągnąć
Jak pracujecie
ile licencji chcecie etc
Nie jest to prosta sprawa
Zapraszamy na Tapatalk
Zapraszamy na Tapatalk
Już trochę napisaliście...
Ja mam Select'a i na razie niestety bez dodatkowych modułów czyli tylko to, co jest zaznaczone w skanie, który wkleiłem w wątku, którego link podał pwisniewski powyżej.
Na pewno jeżeli korzystałeś z wersji "bogatej" będzie Ci trudniej przejść na "uboższą". Pewnie podobnie jest z luksusami w innych dziedzinach życia.
Ja wybrałem Select'a ze względu na cenę (chociaż i tak bolała) i ewentualne możliwości rozbudowy. Najbardziej brak mi, tak mi się przynajmniej wydaje, jednokreski, trochę tłumaczenia, PLC (ale na szczęście nie wiem do końca jakie są możliwości PLC, więc nieświadomość mnie uspokaja w tym przypadku) i czasami rewizji. Nigdzie niestety nie znalazłem szerokiego opisu dodatkowych modułów, więc też ciężko mi coś dokupić bojąc się, że wtopię niemałe pieniądze na coś co może nie do końca jest tym co bym chciał żeby było, a nie jest to przecież jednorazowy wydatek, ponieważ mając wykupiony serwis, wraz zakupem dodatkowej opcji podskoczy cena serwisu o tą opcję.
Należy również pamiętać, że mając kilka licencji nie można mieć serwisu tylko na jedną ale na wszystkie licencje.
Co do klucza sieciowego to faktycznie zdziwiłem się, kiedy się dowiedziałem od handlowca, że jest droższy niż kilka kluczy jednostanowiskowych.
Taki klucz na pewno ma zalety, jak również moduł wypożyczania licencji, ponieważ strach jest biegać po fabryce z kluczem, który jak zginie to płacisz za nowy jakbyś kupował pierwszy raz.
Faktycznie smutne jest gdy klient chce czegoś czego nie możesz zrobić ze względu na brak modułów, a tak też bywa.
Ograniczenia Select'a w stosunku do Ultimate'a są oczywiście po to by ludzie kupowali Ultimate'a, bo inaczej większość kupiłaby Select,a i w razie potrzeby dokupowałaby kolejne moduły. Nie pamiętam jaka była różnica cenowa pomiędzy "gołym" Select'em, a Ulimate'm ale coś mi się kojarzy, że była to przepaść.
Ja mam Select'a i na razie niestety bez dodatkowych modułów czyli tylko to, co jest zaznaczone w skanie, który wkleiłem w wątku, którego link podał pwisniewski powyżej.
Na pewno jeżeli korzystałeś z wersji "bogatej" będzie Ci trudniej przejść na "uboższą". Pewnie podobnie jest z luksusami w innych dziedzinach życia.
Ja wybrałem Select'a ze względu na cenę (chociaż i tak bolała) i ewentualne możliwości rozbudowy. Najbardziej brak mi, tak mi się przynajmniej wydaje, jednokreski, trochę tłumaczenia, PLC (ale na szczęście nie wiem do końca jakie są możliwości PLC, więc nieświadomość mnie uspokaja w tym przypadku) i czasami rewizji. Nigdzie niestety nie znalazłem szerokiego opisu dodatkowych modułów, więc też ciężko mi coś dokupić bojąc się, że wtopię niemałe pieniądze na coś co może nie do końca jest tym co bym chciał żeby było, a nie jest to przecież jednorazowy wydatek, ponieważ mając wykupiony serwis, wraz zakupem dodatkowej opcji podskoczy cena serwisu o tą opcję.
Należy również pamiętać, że mając kilka licencji nie można mieć serwisu tylko na jedną ale na wszystkie licencje.
Co do klucza sieciowego to faktycznie zdziwiłem się, kiedy się dowiedziałem od handlowca, że jest droższy niż kilka kluczy jednostanowiskowych.
Taki klucz na pewno ma zalety, jak również moduł wypożyczania licencji, ponieważ strach jest biegać po fabryce z kluczem, który jak zginie to płacisz za nowy jakbyś kupował pierwszy raz.
Cytat:możliwość stopniowania licencji w firmie i ograniczania kosztów ( czyli przykładowo możesz mieć jednego Ultimate`a i klika selektów - czyli normalnie pracujesz na Sielec`ie a jak potrzepujesz np propanel przewłaszcz licencję na Ultimate a pozostali pracują na Sielec`ie ) ale to znów kwestia organizacji pracyCiekawa możliwość, nie wiedziałem.
Faktycznie smutne jest gdy klient chce czegoś czego nie możesz zrobić ze względu na brak modułów, a tak też bywa.
Ograniczenia Select'a w stosunku do Ultimate'a są oczywiście po to by ludzie kupowali Ultimate'a, bo inaczej większość kupiłaby Select,a i w razie potrzeby dokupowałaby kolejne moduły. Nie pamiętam jaka była różnica cenowa pomiędzy "gołym" Select'em, a Ulimate'm ale coś mi się kojarzy, że była to przepaść.
2015-11-27, 15:41
(2015-11-26, 23:12)LeBmo napisał(a): Już trochę napisaliście...
Ciekawa możliwość, nie wiedziałem.
Dzięki za odpowiedź - jednak skoro już zdradziłeś, że masz Selecta to jak wykonujesz Przeglądy Graficzne np. generację listy materiałowej, kabli, złącz, adresów PLC - bo gdzieś doczytałem, że tego modułu w Select'ie nie ma... a jest to dla mnie bardzo ważne. Nie wyobrażam sobie wykonywać projektu bez w.w. generacji.
2015-11-27, 17:12
(2015-11-27, 15:41)d1ckens napisał(a): Dzięki za odpowiedź - jednak skoro już zdradziłeś, że masz Selecta to jak wykonujesz Przeglądy Graficzne np. generację listy materiałowej, kabli, złącz, adresów PLC - bo gdzieś doczytałem, że tego modułu w Select'ie nie ma... a jest to dla mnie bardzo ważne. Nie wyobrażam sobie wykonywać projektu bez w.w. generacji.
To wszystko jest (prawie, bo skoro nie mam PLC, to nie mam generacji z tym związanej):
Może myślałeś o czymś takim jak plan podłączeń kabli prezentujący graficznie "odbiory" - tego typu bajerów nie ma ale podstawowe generacje są (jak wyżej).
(2015-11-27, 17:12)LeBmo napisał(a): To wszystko jest (prawie, bo skoro nie mam PLC, to nie mam generacji z tym związanej):
Może myślałeś o czymś takim jak plan podłączeń kabli prezentujący graficznie "odbiory" - tego typu bajerów nie ma ale podstawowe generacje są (jak wyżej).
Dzięki - o to właśnie chodziło. A już myślałem, że będę skazany na droższego Proffesionala. Widzę, że aż tak źle nie jest. Zobaczymy czy moje przyzwyczajenie z wersji Pro będzie odczuwalne.
Użytkownicy przeglądający ten wątek: