• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Generacja PDF EPLAN powiązania
Witam,

Czy jest możliwość generacji PDF z eplana tak żeby po kliknięciu na aparat nie mieć przejścia po powiązaniu, ale mieć zachowane drzewo strony wiec wersja drukuj do PDF odpada. To przechodzenie które czasem przechodzi do elementów powiązanych jak i zestawień przy sprawdzaniu dokumentacji i wstawianiu komentarzy jest bardzo uciążliwe....

Druga sprawa, że trafiła mi się dokumentacja PDF (nie wiem z jakiego programu) gdzie po zaznaczeniu aparatu pojawiają się dodatkowe informacje o nim (opis, numer katalogowy itd..) tego w eplanie raczej nie ma opcji zrobić by brał z bazy i jakoś to wciskał?

[Obrazek: Screen-Shot-01-08-19-at-10-54-AM.png]

Odpowiedź
1. Nie wiem jak w nowszych wersjach ale takiej hybrydy chyba nie idzie zrobić. Można ograniczyć ilość powiązań przez ustawienia schematu eksportu do PDF (w zakładce Informacje ogólne jest Uproszczona funkcja wymuszania skokowego).

2. Mam nadzieję, że w Eplanie w nowszych wersjach jest już coś takiego, bo jeśli nie to trochę szkoda skoro konkurencja ma.
Jeśli pracujesz na nowej wersji i tego nie ma napisz życzenie, może następnym razem uwzględnią.

Odpowiedź
(2019-01-08, 18:24)LeBmo napisał(a): 1. Nie wiem jak w nowszych wersjach ale takiej hybrydy chyba nie idzie zrobić. Można ograniczyć ilość powiązań przez ustawienia schematu eksportu do PDF (w zakładce Informacje ogólne jest Uproszczona funkcja wymuszania skokowego).

2. Mam nadzieję, że w Eplanie w nowszych wersjach jest już coś takiego, bo jeśli nie to trochę szkoda skoro konkurencja ma.
Jeśli pracujesz na nowej wersji i tego nie ma napisz życzenie, może następnym razem uwzględnią.

Eplan mamy 2.7 HF5, to i pewnie na długo tak zostanie bo przy zmianie wersji zawsze się coś rozjeżdża w zrobionych wcześniej projektach i to często nie na pierwszy rzut oka....

1. Mam to ustawione, ale też taką support dał mi odpowiedź, wiec słabo... może są jakieś programy to wycinające ale zostawiające drzewo strony?
2. Tu mi pierw napisali o możliwości komentowania w plikach PDF, co się mija z celem, a puźniej że na razie nie ma takiej funkcjonalności i sprawę zgłębią. A taka opcja jest bardzo przydatna.

Odpowiedź
Myślę, że w obu przypadkach najlepiej napisać życzenie do nich w Eplan Solution Center (ESC) i opisać potem TUTAJ
Jeśli "zlecisz" im to przez telefon, są małe szanse żeby ktoś to popchnął dalej - takie mamy niestety doświadczenie z oficjalnym dystrybutorem Eplana na Polskę. Poza tym od tego jest właśnie ESC.

Dodatkowo
Ad. 1. Może jakieś API (niestety trochę wątpię by się komuś chciało pisać coś ograniczającego te możliwości - musiało by go to poważnie zirytować jak Ciebie). Jednak do API trzeba mieć wykupiony dodatkowy moduł jeśli nie jest to oficjalne API Eplana.
Ad. 2. Komentowanie w plikach PDF służy do czegoś innego, więc chyba nie zrozumieli o co chodzi.

Odpowiedź