• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Numerowanie ID zasobów - problemy
Chciałbym ponumerować ID zasobów w ten sposób:
X.LiteraLicznik.licznikpodrzedny, np. XD02.1 , XD02.2 ... itd.

Ustawienia numerowania to:

otrzymany wynik:

Nie mogę zmusić Eplana aby numerował mi licznik podrzędny od nr 1
czyli XD02.1 , XD02.2 ... itd.

Kolejny problem: Numeracja ID ze znakiem "?" <tymczasowa>.

otrzymane komunikaty błędów:

Poprzez znak "?" generują się 2 błędy, w wersji 2.3 znak "?" przy ID nie traktowało jako błędu "Niewłaściwy identyfikator", no chyba że miałem inne ustawienia kontroli, jednak nie jestem w stanie tego teraz zweryfikować. W każdym razie poprzez tymczasową numeracje generuje się dodatkowy błąd , czy eplan nie powinien go w tym przypadku ignorować, tzn. ingorować znak specjalny? Support nie widzi w tym problemu i zalecane rozwiązanie to wyłączyć kontrole w/w błędu z przebiegu kontroli Angry

Odpowiedź
Nie wiem czy numerujesz przez cały projekt czy tylko na stronie, co ma się zmieniać, a co nie ale jeśli chodzi o pierwsze pytanie i numerację samej końcówki od jeden, to może spróbuj w podobny sposób jak poniżej:

Odpowiedź
zmień minimalną ilość miejsc z 0 na 1 i powinno zadziałać

(2014-12-18, 11:58)Gadget napisał(a): Poprzez znak "?" generują się 2 błędy, w wersji 2.3 znak "?" przy ID nie traktowało jako błędu "Niewłaściwy identyfikator", no chyba że miałem inne ustawienia kontroli, jednak nie jestem w stanie tego teraz zweryfikować. W każdym razie poprzez tymczasową numeracje generuje się dodatkowy błąd , czy eplan nie powinien go w tym przypadku ignorować, tzn. ingorować znak specjalny? Support nie widzi w tym problemu i zalecane rozwiązanie to wyłączyć kontrole w/w błędu z przebiegu kontroli Angry

zgada się
jest to błąd projektowy i w 2.3 działało to w ten sam sposób
ma to na celu sprawdzanie aby każdy element na schemacie był ponumerowany zgodnie z przyjętym standardem
możesz zmienić w przebiegu kontroli
017002 - Nieponumerowane ID - ustawić aby był to błąd lub ostrzeżenie lub wskazówka

potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2014-12-18, 12:53)LeBmo napisał(a): Nie wiem czy numerujesz przez cały projekt czy tylko na stronie, co ma się zmieniać, a co nie ale jeśli chodzi o pierwsze pytanie i numerację samej końcówki od jeden, to może spróbuj w podobny sposób jak poniżej:

Niestety. Wciąż numeruje mi pierwszy zasób bez licznika podrzędnego, czyli XD02, XD02.1, XD02.2 ...

Odpowiedź
To ma być tak?
IdentyfikatorLicznik.Podlicznik ?

Identyfikatr=XD ?
Licznik=minimum dwucyfrowy ?
Podlicznik (licznik podrzędny)=minimum jednocyfrowy ?

Z "ptaszkiem" przy "Zachowaj licznik" kombinowałeś?

Odpowiedź
Identyfikator: X
Licznik: np. D02 , ale wpisany z palca i ma się nie zmieniać podczas numeracji
Licznik podrzędny: numeracja zwiększająca się co 1, od 1 do n.

czyli w formacie:
(Identyfikator)(Licznik).licznikpodrzędny
(X)(D02).1
(X)(D02).2 i tak dalej

widoczne jako: XD02.1 , XD02.2 .....XD02.10 itd.

Odpowiedź
(2014-12-18, 16:55)Gadget napisał(a): Identyfikator: X
Licznik: np. D02 , ale wpisany z palca i ma się nie zmieniać podczas numeracji
Licznik podrzędny: numeracja zwiększająca się co 1, od 1 do n.

czyli w formacie:
(Identyfikator)(Licznik).licznikpodrzędny
(X)(D02).1
(X)(D02).2 i tak dalej

widoczne jako: XD02.1 , XD02.2 .....XD02.10 itd.

w twoim przypadku XD02.1
eplan dzieli ID następująco
- prefiks
XD - identyfikator
02 - licznik
1 - licznik podżędny

chyba że mu ręcznie wymusiłeś traktowanie D02 jako licznika - wtedy musisz zaznaczyć aby zachował literowe oznaczenie licznika - i nie będziesz miał możliwości wyboru zachowaj licznik i na odwrót jeżeli wybierzesz zachowaj licznik nie będziesz mógł wybrać zachowaj literowe oznaczenie

można spróbować stworzyć szablon jako
[identyfikator][licznik przebiegający wierszami, minimalne miejsca 2].[licznik przebiegający wierszami, minimalne miejsca 1, pod licznik]

pytanie jaką masz konfigurację projektu jakie ustawienia, etc
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Udało Ci się Gadget osiągnąć cel?
Masz rozwiązanie jak to powinno ostatecznie wyglądać?

Odpowiedź
Skorzystałem z ustawień "Zachowaj licznik" i "Licznikiem jest licznik podrzędny". Pierwszy ID nadało mi bez licznika podrzędnego( za cholerę nie umiałem tego obejść), więc metodą kopiuj/wklej przesunąłem wszystkie wiersze do góry i ręcznie wpisałem ID w ostatnim wierszu. Zatwierdziłem po tym numerację.

Próbowałem dziś zmusić Eplan, aby uniemożliwić mu generowanie błędu "Niewłaściwy identyfikator" przy numeracji gniazda identyfikatorem "XD". W ustawieniach mam ustawioną podklasę identyfikatorów wg IEC 81346-2, ale zdaje się Eplan, w procesie kontroli błędów, ignoruje podklasy ID z ustawień , tylko sprawdza wg ustawień w Programy narzędziowe > Dane zasadnicze > Identyfikator...
Zatem po co są w ustawieniach "Podklasy identyfikatorów" skoro Eplan traktuje je jako błąd? Tylko informacyjnie?
Może przydatna była by funkcjonalność kontroli błędów "Niewłaściwy Identyfikator" w pierwszej kolejności porównująca z podklasą identyfikatorów.
Poniżej screen z ustawień.

Edit: Znalazłem tylko taką funkcjonalność podklas identyfikatorów:

Wnioski: Mimo zastosowania oznaczenia ID podklasą identyfikatora, Eplan w kontroli "Niewłaściwy identyfikator" wyświetla błąd/ostrzeżenie/wskazówkę.

Odpowiedź
ad 1 problemu nie mam teraz kiedy to sprawdzić ale jak znajdę czas i nie zapomnę zweryfikuję i podam rozwiązanie

ad 2 problemu
Coś u ciebie w ustawieniach projektu jest nie tak
jak wyglądają twoje ustawienia kontroli składni ID (bo podejrzewam iż tu leży problem )

u mnie w każdym projekcie błędu nie wywala
jeżeli możesz podeślij projekt to zweryfikuję co u ciebie jest nie tak
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź