• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Generowanie listy artykułów Siemensa
EplanP8 
Witam, 

mam mała zagwozdkę. Otóż Siemens w swoich artykułach wymyślił coś takiego jak przypisanie do artykuł 5 sztuk. 
I tak na przykład: Terminal TM-E15C26-A1 dla ET200S  jest własnie pakowany po 5 sztuk. 

W projekcie mam jakichś 30 kart do których chciałbym przypisać ten artykuł ale nie do końca wiem jak to zrobić . Przypisujące ten artykul do urządzenia, w liście generuje mi się ich dokładnie tyle ile zaznaczę ale składając zamówienie okaże się że nie zamówię 30 sztuk tylko 30 kartonów. 
Próbowałem to sobie przeliczyć w pamięci i wpisać 6 sztuk ( 30/5 = 6  Blush ) ale wtedy w nawigatorze szafy sterowniczej nie pojawiają sie wszystkie artykuły. Poza tym nie uśmiecha mi się przeliczanie ręczne tego wszystkiego. 

myślałem żeby po prostu w całościowej liście artykułów podpiąć jakiś skrypt, który będzie dzielił całkowitą liczbę sztuk przez zadeklarowaną liczbę ilość/opakowanie w danych artykułu ale nie bardzo wiem skąd wziąć jakieś info na temat poleceń które są dostępne podczas pisania skryptów.

Odpowiedź
(2015-11-16, 09:29)Adam1987 napisał(a): Witam, 

mam mała zagwozdkę. Otóż Siemens w swoich artykułach wymyślił coś takiego jak przypisanie do artykuł 5 sztuk. 
I tak na przykład: Terminal TM-E15C26-A1 dla ET200S  jest własnie pakowany po 5 sztuk. 

W projekcie mam jakichś 30 kart do których chciałbym przypisać ten artykuł ale nie do końca wiem jak to zrobić . Przypisujące ten artykul do urządzenia, w liście generuje mi się ich dokładnie tyle ile zaznaczę ale składając zamówienie okaże się że nie zamówię 30 sztuk tylko 30 kartonów. 
Próbowałem to sobie przeliczyć w pamięci i wpisać 6 sztuk ( 30/5 = 6  Blush ) ale wtedy w nawigatorze szafy sterowniczej nie pojawiają sie wszystkie artykuły. Poza tym nie uśmiecha mi się przeliczanie ręczne tego wszystkiego. 

myślałem żeby po prostu w całościowej liście artykułów podpiąć jakiś skrypt, który będzie dzielił całkowitą liczbę sztuk przez zadeklarowaną liczbę ilość/opakowanie w danych artykułu ale nie bardzo wiem skąd wziąć jakieś info na temat poleceń które są dostępne podczas pisania skryptów.

po co sobie życie utrudniać 
w zarządzaniu artykułami masz w zakładce ceny /pozostałe pozycje ilość/opakowanie 
co przy odpowiedniej modyfikacji formularza umożliwia Ci wyliczenie ilości zakupowej
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2015-11-16, 09:40)pwisniewski napisał(a): po co sobie życie utrudniać 
w zarządzaniu artykułami masz w zakładce ceny /pozostałe pozycje ilość/opakowanie 
co przy odpowiedniej modyfikacji formularza umożliwia Ci wyliczenie ilości zakupowe
Faktycznie prawie się udało. Jeszcze tylko kwestia zaokrągleń. Nic chciałbym żeby w całościowym zestawieniu, wyświetlało mi się ilość np. 3,2. Chciałbym żeby ilość była ilością całkowitą bo i tak tylko w ten sposób można składać zamówienia. Czy jest szansa na to żeby liczba ta zawsze była zaokrąglana w górę?  (w tym momencie jeżeli zaznaczą że ma nie być liczby po przecinku, otrzymuję ilość 3 zamiast 3,2 ).

Odpowiedź
(2015-11-16, 10:04)Adam1987 napisał(a): Faktycznie prawie się udało. Jeszcze tylko kwestia zaokrągleń. Nic chciałbym żeby w całościowym zestawieniu, wyświetlało mi się ilość np. 3,2. Chciałbym żeby ilość była ilością całkowitą bo i tak tylko w ten sposób można składać zamówienia. Czy jest szansa na to żeby liczba ta zawsze była zaokrąglana w górę?  (w tym momencie jeżeli zaznaczą że ma nie być liczby po przecinku, otrzymuję ilość 3 zamiast 3,2 ).

w tym wypadku musisz użyć małego oszukania eplana 
w formularzu musisz użyć formuły z dodatnią liczbą 0,4999 
czyli 
P20499/P22122+0,4999
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2015-11-16, 10:31)pwisniewski napisał(a): w tym wypadku musisz użyć małego oszukania eplana 
w formularzu musisz użyć formuły z dodatnią liczbą 0,4999 
czyli 
P20499/P22122+0,4999

Super! dzięki bardzo, działa jak należy  Shy

Odpowiedź