Początkujący
Liczba postów: 54
Liczba wątków: 8
Dziękuję Otrzymano:
3 w 3 postach
Dziękuję Danno: 2
Reputacja:
0
2015-12-09, 16:58
Witam
Prośba o wyjaśnienie i radę.
Mamy przekaźniki bądź inne urządzenia (np. karty sterownika...) montowane na podstawkach. I teraz pytanko: dodając do bazy artykułów właśnie to "wymagane/obligatoryjne" wyposażenie czy akcesorium do naszych urządzeń najlepiej byłoby przypisać do grupy... no właśnie... jakiej ?!?! Mechanical/Housing? Czy może zostawić w General, a może jest do tego jakaś dedykowana sekcja, której po prostu nie znalazłem ???
Nie chcę się podpierać za bardzo Data Portalem, bo tam co producent, to inne przypisanie.
Gdzie Wy "wrzucacie" te akcesoria?
Z góry dzięki za podpowiedź...
Specjalista
Liczba postów: 606
Liczba wątków: 107
Dziękuję Otrzymano:
11 w 11 postach
Dziękuję Danno: 135
Reputacja:
8
2015-12-09, 23:49
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-12-09, 23:50 przez LeBmo.)
Sam pewnie dojdziesz do tego co jest dla Ciebie najlepsze, ale jednak jeśli np. podstawki służą wyłącznie przekaźnikom to dlaczego nie miały by być w "przekaźnikach" tak żeby nie szukać ich nie wiadomo gdzie?
Poza tym są pewne ułatwienia/skróty, np. możesz w zarządzaniu artykułami dodać listę akcesoriów wymaganych lub niewymaganych, zdefiniować inne elementy jako akcesoria, lub stworzyć podzespoły (z dwóch lub więcej elementów).
Początkujący
Liczba postów: 54
Liczba wątków: 8
Dziękuję Otrzymano:
3 w 3 postach
Dziękuję Danno: 2
Reputacja:
0
2015-12-10, 12:51
Dzięki za podpowiedzi.
Tak się właśnie skłaniałem do tego, aby akcesoria zostawiać w tych samych grupach, do których przypisuję sobie dane urządzenie. Chciałem się jedynie upewnić, czy przypadkiem nie ma do tego jakiejś dedykowanej gałęzi w drzewku, która ma jakieś swoje specjalne zakładki z parametrami czy danymi do wykorzystania, a której po prostu nie namierzyłem przeklikując je po kolei.
O możliwości tworzenia list akcesoriów, tak wymaganych, jak i niewymaganych wiem, podobnie jak z tworzeniem nazwijmy to "kitów" czy zestawów z kilku elementów. Pytanie tylko, czy można jakoś "wymusić" (pomijając oczywiście opcję z tworzeniem i wstawianiem "assembly"), aby przy użyciu np. takiego przekaźnika dobrana została od razu podstawka, czy jej brak jedynie zostanie wylistowany jako błąd podczas weryfikacji projektu ?
I przy okazji pytanko dodatkowe z prośbą o potwierdzenie: różnica pomiędzy "assembly" a "module" jest taka, że "assy" sprowadza się do niejako fizycznego zebrania kilku elementów do kupy, podczas gdy moduł wymaga również wyrysowania w postaci makra ich wzajemnych połączeń i zależności. (?)