• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zarządzanie artykułami. Podstawki
EplanP8 
Witam

Prośba o wyjaśnienie i radę.
Mamy przekaźniki bądź inne urządzenia (np. karty sterownika...) montowane na podstawkach.  I teraz pytanko: dodając do bazy artykułów właśnie to "wymagane/obligatoryjne" wyposażenie czy akcesorium do naszych urządzeń najlepiej byłoby przypisać do grupy... no właśnie... jakiej ?!?! Mechanical/Housing? Czy może zostawić w General, a może jest do tego jakaś dedykowana sekcja, której po prostu nie znalazłem ???

Nie chcę się podpierać za bardzo Data Portalem, bo tam co producent, to inne przypisanie.
Gdzie Wy "wrzucacie" te akcesoria?

Z góry dzięki za podpowiedź...

Odpowiedź
Sam pewnie dojdziesz do tego co jest dla Ciebie najlepsze, ale jednak jeśli np. podstawki służą wyłącznie przekaźnikom to dlaczego nie miały by być w "przekaźnikach" tak żeby nie szukać ich nie wiadomo gdzie?
Poza tym są pewne ułatwienia/skróty, np. możesz w zarządzaniu artykułami dodać listę akcesoriów wymaganych lub niewymaganych, zdefiniować inne elementy jako akcesoria, lub stworzyć podzespoły (z dwóch lub więcej elementów).

Odpowiedź
(2015-12-09, 16:58)antares64 napisał(a): Witam

Prośba o wyjaśnienie i radę.
Mamy przekaźniki bądź inne urządzenia (np. karty sterownika...) montowane na podstawkach.  I teraz pytanko: dodając do bazy artykułów właśnie to "wymagane/obligatoryjne" wyposażenie czy akcesorium do naszych urządzeń najlepiej byłoby przypisać do grupy... no właśnie... jakiej ?!?! Mechanical/Housing? Czy może zostawić w General, a może jest do tego jakaś dedykowana sekcja, której po prostu nie znalazłem ???

Nie chcę się podpierać za bardzo Data Portalem, bo tam co producent, to inne przypisanie.
Gdzie Wy "wrzucacie" te akcesoria?

Z góry dzięki za podpowiedź...

Jak już ci LeBmo napisał
nie ma złotego środka na to
musisz sam dojść do tego co ci odpowiada i poprawia pracę

Pamiętaj iż podział narzucony przez eplana wcale nie musi być podziałem według którego katalogujesz i wyświetlasz elementy w drzewku bazy
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
EplanP8 
Dzięki za podpowiedzi.
Tak się właśnie skłaniałem do tego, aby akcesoria zostawiać w tych samych grupach, do których przypisuję sobie dane urządzenie. Chciałem się jedynie upewnić, czy przypadkiem nie ma do tego jakiejś dedykowanej gałęzi w drzewku, która ma jakieś swoje specjalne zakładki z parametrami czy danymi do wykorzystania, a której po prostu nie namierzyłem przeklikując je po kolei.
O możliwości tworzenia list akcesoriów, tak wymaganych, jak i niewymaganych wiem, podobnie jak z tworzeniem nazwijmy to "kitów" czy zestawów z kilku elementów. Pytanie tylko, czy można jakoś "wymusić" (pomijając oczywiście opcję z tworzeniem i wstawianiem "assembly"), aby przy użyciu np. takiego przekaźnika dobrana została od razu podstawka, czy jej brak jedynie zostanie wylistowany jako błąd podczas weryfikacji projektu ?

I przy okazji pytanko dodatkowe z prośbą o potwierdzenie: różnica pomiędzy "assembly" a "module" jest taka, że "assy" sprowadza się do niejako fizycznego zebrania kilku elementów do kupy, podczas gdy moduł wymaga również wyrysowania w postaci makra ich wzajemnych połączeń i zależności. (?)

Odpowiedź
(2015-12-10, 12:51)antares64 napisał(a): Dzięki za podpowiedzi.
Tak się właśnie skłaniałem do tego, aby akcesoria zostawiać w tych samych grupach, do których przypisuję sobie dane urządzenie. Chciałem się jedynie upewnić, czy przypadkiem nie ma do tego jakiejś dedykowanej gałęzi w drzewku, która ma jakieś swoje specjalne zakładki z parametrami czy danymi do wykorzystania, a której po prostu nie namierzyłem przeklikując je po kolei.
O możliwości tworzenia list akcesoriów, tak wymaganych, jak i niewymaganych wiem, podobnie jak z tworzeniem nazwijmy to "kitów" czy zestawów z kilku elementów. Pytanie tylko, czy można jakoś "wymusić" (pomijając oczywiście opcję z tworzeniem i wstawianiem "assembly"), aby przy użyciu np. takiego przekaźnika dobrana została od razu podstawka, czy jej brak jedynie zostanie wylistowany jako błąd podczas weryfikacji projektu ?

wybór dodatkowych elementów tylko w przypadku "wyboru urządzeń"
w oknie doboru (w prawym jego cześci) mamy możliwość załączenia dostępnych akcesori- czy to wymaganych czy nie (wymagane są też zaznaczone jako wymagane)

Cytat:I przy okazji pytanko dodatkowe z prośbą o potwierdzenie: różnica pomiędzy "assembly" a "module" jest taka, że "assy" sprowadza się do niejako fizycznego zebrania kilku elementów do kupy, podczas gdy moduł wymaga również wyrysowania w postaci makra ich wzajemnych połączeń i zależności. (?)

różnica jest trochę inna i banalna

Podzespół - czyli zbiór artykułów należących do jednego zasobu (np. przycisk ze stykiem zwiernym, odpowiednim uchwytem i przyciskiem).
Moduł - czyli to samo co artykuł, ale dodatkowo zawiera listy artykułów podrzędnych (tzw. pozycje modułów). Te artykuły podrzędne są identyfikowane za pomocą podrzędnego ID lub tzw. "ID modułu".

i to tyle i aż tyle
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości