• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
skrzynka strukturalna
Eplan P8  
Cześć,

Jako, że jest to mój pierwszy post to chciałbym się ze wszystkimi przywitać Smile

Mam parę pytań odnośnie Eplana P8 1.8.5.

Chodzi o to, że (patrz załącznik .PDF) w schemacie, który stworzyłem będę kontynuował na późniejszych stronach rysunek listwy rozdzielczej 
4 polowej i 2 polowej oznaczonej na moim schemacie odpowiednio jako Batten Block Distribution i Guard Rail. Dowiedziałem się, że istnieje coś
takiego jak skrzynka strukturalna.
Jaki uzyskam bonus jeżeli zastosuję skrzynkę strukturalną zamiast zwykłego obrazka prostokąta?
Czy znacie może odpowiednik skrzynki strukturalnej w Eplan 1.8.5?

Dodatkowo chciałbym się dowiedzieć jak są znormalizowane oznaczenia urządzeń i przewodów?
Spotkałem się z oznaczeniami np: 20F2 jako nr strony F bezpiecznik i 2 jako 2 kolejny na schemacie, teraz Eplan robi mi to z automatu zupełnie inaczej.
Gdzie mogę to zmienić? - wolał bym trzymać się oznaczeń 20Q1, 20F1, 33U1..

Odpowiedź
Witam na forum
Proponuję zadawać pytania pojedynczo każde w osobnym wątku pozwoli to później innym osobom odnalezienie podobnego tematu

a teraz do twoich pytań
eplan 1.8.5 to już dość leciwa wersja proponował bym przejść na wersje aktualne (2.3; 2.4; 2.5)

jeżeli chodzi o skrzynki blackbox i strukturalne nic się nie zmieniło od wersji 5.x Wink

a teraz do rzeczy małe wyjaśnienie skrzynki strukturalne odpowiadają BlackBox`om tylko w odniesieniu do właściwości graficznych, mogą mieć ID, ale nie są zasobami, czyli nie mogą mieć numeru artykułu.
Daje nam to możliwość przypisania wszystkiego, co znajduje się w obrębie skrzynki strukturalnej, do innego bloku oznaczenia, niż ten, który jest podany we właściwościach strony. Symbole graficzne mają wtedy takie samo odniesienie do skrzynki strukturalnej, jak w innych przypadkach w stosunku do strony.
to tyle w kwestii wyjaśnienia terminologii powinno być wszystko jasne

teraz musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czy ma to mieć przypisany artykuł czy nie, i co chcesz osiągnąć wynikowo i będziesz wiedział czy korzystać z blackbox`a czy skrzynki strukturalnej czy może tylko z grafiki

co do oznaczeń to wszystko jest uzależnione na podstawie której normy tworzysz schematy
obecnie powinno korzystać się z IEC 81346 ale dalej często używana jest PN-EN 61346

To co spotkałeś w oznaczeniu 20F2 często w eplanie oznacza -> strona 20 urządzenie ochronne (np. bezpiecznik) w 2 kolumnie na stronie
choć też często jest to modyfikowane i oznacza -> strona 20 urządzenie ochronne (np. bezpiecznik) 2 na stronie
często są równoważne te zapisy choć nie zawsze i trzeba dobrze przeanalizować konkretny przypadek, i wersja 1 jest częściej spotykana

jeżeli chodzi o zmianę sposobu numeracji to dokonujesz tego w ustawieniach projektu dla numerowania online (i offline dla późniejszych przenumerowań)
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź