• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Powiązanie (funkcja główna/poboczna). Jak usunąć wyświetlanie niektórych?
Eplan P8  
Do rozłącznika serwisowego zachciało mi się dodać zacisk PE i ekranu, bo coś trzeba zrobić z przerwanym ekranem i żyłą PE chociażby po to żeby się nie wyświetlało od stycznika do silnika, skoro po drodze jest rozłącznik.

Obok standardowego 128 / Q3 uplasowałem obustronne przyłącze urządzenia, opisałem tym samym ID i zadowolony. Mam jeszcze styk dodatkowy do potwierdzenia załączenia rozłącznika i jego powiązanie wyświetla się obok elementu głównego - tak ma być. Niestety obok wyświetla się również powiązanie do zacisku PE i ekranu - to chciałbym ukryć. Jest taka możliwość?

I przy okazji, macie inne ciekawsze rozwiązania?

Odpowiedź
Nie mam teraz eplana a z glowy nie pamietam jak to sie robilo
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Ale w tej odpowiedzi zakodowałeś informację, że się da, a to i tak już jest coś :-)

Odpowiedź
(2015-02-26, 23:27)LeBmo napisał(a): Ale w tej odpowiedzi zakodowałeś informację, że się da, a to i tak już jest coś :-)

jeżeli mówimy o powiązaniu które pojawia ci się pod elementem głównym wystarczy w elemencie którego nie chcesz pokazywać ustawić właściwość
<20021> Wyświetlanie powiązania na Nigdy nie wyświetlaj
spowoduje to ukrycie powiązania do tego elementu

załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2015-02-27, 08:16)pwisniewski napisał(a): jeżeli mówimy o powiązaniu które pojawia ci się pod elementem głównym wystarczy w elemencie którego nie chcesz pokazywać ustawić właściwość
<20021> Wyświetlanie powiązania na Nigdy nie wyświetlaj
spowoduje to ukrycie powiązania do tego elementu

Witam,
 postanowiłem podpiąć się pod ten wątek bo jest bardzo podobny do tego, który chciałbym poruszyć.

Zastosowałem przyporządkowanie funkcjonalne (==) do dzielenia projektu na numery archiwalne, jakie będą miały poszczególne rysunki. Przy tworzeniu projektu zaznaczyłem, iż ma to dotyczyć wyłącznie stron. Zasoby mają strukturę złożoną ze standardowych części: Urządzenie (=), miejsce montażu (+) i aparat (-).

Po przekopiowaniu stron z jednego numeru archiwalnego (==201) do innego (==202) na wszystkich powiązaniach styków pojawiają mi się zbędne  odniesienia do tych samych styków umieszczonych w różnych numerach rysunków np. ==201/2.2B. Nie dziwi mnie to, bo ID tych styków w gruncie rzeczy będzie takie samo (są to przecież kopie). Rysunek ilustrujący tą sytuację:

Czy da się jakoś ustawić ePlana tak, by nie wyświetlał tych powiązań i styki traktował jako dwa różne bez konieczności wprowadzania przyporządkowania funkcjonalnego (==) do struktury ID?

Pozdrawiam,
   Zythaar

Odpowiedź
Tak prosto nie ma niestety 
w jednym projekcie nie da się trzymać dwóch takich samych (ID) elementów tak aby nie powiązały się między sobą 

więc albo wprowadzasz do ID symbol == albo tworzysz osobny projekt jako archiwum
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2016-09-12, 23:00)pwisniewski napisał(a): Tak prosto nie ma niestety 
w jednym projekcie nie da się trzymać dwóch takich samych (ID) elementów tak aby nie powiązały się między sobą 

więc albo wprowadzasz do ID symbol == albo tworzysz osobny projekt jako archiwum

Witam, dziękuję za odpowiedź.

A za pomocą formularza osadzonego nie dałoby się czegoś wykombinować. Chodzi mi o to, bym nie musiał dostosowywać formularzy do ==, które wprowadzę w projekcie a także by nie wyświetlało się ono przy aparacie...

Ewentualnie jakiś sposób/pomysł na modyfikację ID, bo nie za bardzo jest sens robić projekt dla każdego rysunku osobno, skoro jest to jedna rozdzielnia...

Ja mam taki, żeby rozszerzyć w jakiś sposób ID o = lub + tak, by były inne. wtedy problem powinien zniknąć.

Odpowiedź
(2016-09-12, 23:20)Zythaar napisał(a): Witam, dziękuję za odpowiedź.

A za pomocą formularza osadzonego nie dałoby się czegoś wykombinować. Chodzi mi o to, bym nie musiał dostosowywać formularzy do ==, które wprowadzę w projekcie a także by nie wyświetlało się ono przy aparacie...

Ewentualnie jakiś sposób/pomysł na modyfikację ID, bo nie za bardzo jest sens robić projekt dla każdego rysunku osobno, skoro jest to jedna rozdzielnia...

Ja mam taki, żeby rozszerzyć w jakiś sposób ID o = lub + tak, by były inne. wtedy problem powinien zniknąć.

nie bardzo wiem co chcesz osiągnąć i co to ma na celu 
ale to może wina godziny 

formularze osadzone to nie schematy wiec trochę się zamieszałeś 

ale jaką modyfikację ID 
bo nie bardzo rozumiem 
jakakolwiek zmiana w ID rozwiąże problem czy to zmiana ==; = , ++, + czy # 
wszystko zależy co chcesz osiągnąć i czemu to ma służyć
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź