• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[eplan 1.9] Powiększone czcionki po przywróceniu projektu
EplanP8 
Witam,
mam problem z wielkościami czcionek po przywróceniu projektu. Wszystkie teksty, tzn. te których wielkość jest pobierana z warstwy oraz te, których wielkość jest wpisywana "z ręki" są większe niż w projekcie wyeksportowanym jakiś czas temu do pliku PDF. Objawia się to wystawaniem tekstów poza ramki czy też najeżdżaniem na linie tabel itp.

Czcionki są powiększone wszędzie, tzn. w danych zasadniczych jak i w zwykłym tekście dodanym na "sztywno". Pomyślałem, że może jest to problem związany z komputerem lecz na innym komputerze występuje ten sam problem. Podobnie z projektem, próbowałem otworzyć inne projekty i występuje ten sam problem.

Zapoznałem się z tematem:

http://eplan.ayz.pl/showthread.php?tid=617

ale nie mam np. w swoim eplanie czegoś takiego: ustawieniach projektu - "Opracowanie graficzne - Czcionki" jest checkbox o nazwie "Wyświetlanie powiększonych tekstów".

Poza tym próbowałem zmienić wielkość minimalną wyświetlanych tekstów do 0,5mm ale nie poskutkowało.

Wykonałem eksport jednej strony do pliku PDF a następnie ją wydrukowałem. Na wydruku niestety czcionki są także powiększone w porównaniu z czcionkami na wydruku wyeksportowanego kilka miesięcy wcześniej pliku PDF.

Pozdrawiam
maruder1991

Odpowiedź
(2016-10-25, 11:31)maruder1991 napisał(a): Witam,
mam problem z wielkościami czcionek po przywróceniu projektu. Wszystkie teksty, tzn. te których wielkość jest pobierana z warstwy oraz te, których wielkość jest wpisywana "z ręki" są większe niż w projekcie wyeksportowanym jakiś czas temu do pliku PDF. Objawia się to wystawaniem tekstów poza ramki czy też najeżdżaniem na linie tabel itp.

Czcionki są powiększone wszędzie, tzn. w danych zasadniczych jak i w zwykłym tekście dodanym na "sztywno". Pomyślałem, że może jest to problem związany z komputerem lecz na innym komputerze występuje ten sam problem. Podobnie z projektem, próbowałem otworzyć inne projekty i występuje ten sam problem.

Zapoznałem się z tematem:

http://eplan.ayz.pl/showthread.php?tid=617

ale nie mam np. w swoim eplanie czegoś takiego: ustawieniach projektu - "Opracowanie graficzne - Czcionki" jest checkbox o nazwie "Wyświetlanie powiększonych tekstów".

Poza tym próbowałem zmienić wielkość minimalną wyświetlanych tekstów do 0,5mm ale nie poskutkowało.

Wykonałem eksport jednej strony do pliku PDF a następnie ją wydrukowałem. Na wydruku niestety czcionki są także powiększone w porównaniu z czcionkami na wydruku wyeksportowanego kilka miesięcy wcześniej pliku PDF.

Pozdrawiam
maruder1991

popatrz jeszcze raz (jeżeli mówimy o eplanie do wersji 2.3)
Opcje -> ustawienia (w nowym oknie) -> projekty -> nazwa twojego projektu -> opracowanie graficzne -> czcionki  -> odznacz opcję "wyświetlanie powiększonych tekstów"

opcja ta została usunięta z tego menu w wersji 2.4 eplana i przeniesiona do 
Opcje -> ustawienia (w nowym oknie)-> projekty -> nazwa twojego projektu -> zarządzanie -> zgodność  -> odznacz opcję "wyświetlanie powiększonych tekstów"
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2016-10-25, 11:59)pwisniewski napisał(a): popatrz jeszcze raz (jeżeli mówimy o eplanie do wersji 2.3)
Opcje -> ustawienia (w nowym oknie) -> projekty -> nazwa twojego projektu -> opracowanie graficzne -> czcionki  -> odznacz opcję "wyświetlanie powiększonych tekstów"

opcja ta została usunięta z tego menu w wersji 2.4 eplana i przeniesiona do 
Opcje -> ustawienia (w nowym oknie)-> projekty -> nazwa twojego projektu -> zarządzanie -> zgodność  -> odznacz opcję "wyświetlanie powiększonych tekstów"

Przeszukałem opcje ponownie lecz bez skutku. Pracuję na eplanie Electric P8 1.9. Poniżej zrzut ekranu z danym okienkiem. 

[Obrazek: eplan.jpg]

Do głowy mi jeszcze przychodzi opcja, że w eplanie czegoś brakuje, ponieważ projekty otwieram na świeżo zainstalowanej wersji.
Być może nie mam czegoś doinstalowanego. Do instalacji użyłem płyty opisanej: EPLAN Electric P8 Version 1.9 - International, incl. Hotfix 1.

Pozdrawiam
maruder1991

Odpowiedź
(2016-10-25, 13:13)maruder1991 napisał(a): Przeszukałem opcje ponownie lecz bez skutku. Pracuję na eplanie Electric P8 1.9. Poniżej zrzut ekranu z danym okienkiem. 

[Obrazek: eplan.jpg]

Do głowy mi jeszcze przychodzi opcja, że w eplanie czegoś brakuje, ponieważ projekty otwieram na świeżo zainstalowanej wersji.
Być może nie mam czegoś doinstalowanego. Do instalacji użyłem płyty opisanej: EPLAN Electric P8 Version 1.9 - International, incl. Hotfix 1.

Pozdrawiam
maruder1991

Osobiście już nie mam 1.9 zainstalowanego 
ale sprawdzałem u współpracownika który jeszcze posiada 1.9 u siebie i ścieżka się zgadza (dobrze pamiętałem) 
dlaczego u ciebie nie ma  trudno mi powiedzieć - jaką licencję posiadasz może tu leży wina ale raczej nie sądzę
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2016-10-25, 14:07)pwisniewski napisał(a): Osobiście już nie mam 1.9 zainstalowanego 
ale sprawdzałem u współpracownika który jeszcze posiada 1.9 u siebie i ścieżka się zgadza (dobrze pamiętałem) 
dlaczego u ciebie nie ma  trudno mi powiedzieć - jaką licencję posiadasz może tu leży wina ale raczej nie sądzę

Takiej opcji nie ma u mnie na zainstalowanej wersji EPLAN ELECTRIC P8 version 1.9 - International, Incl. Hotfix 1.
Miałem dostępną jeszcze jedną płytę EPLAN ELECTRIC P8 version 1.9 - International, SP 1.

Po odinstalowaniu wersji pierwszej i po zainstalowaniu drugiej "checkbox" pojawił się. Teraz już wszystko działa OK.
Dzięki za pomoc.

Pozdrawiam
maruder1991

Odpowiedź