• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Stworzenie layoutu złączy
EplanP8 
Witam,

Zastanawiam się w jaki sposób uprościć sobie pracę, oraz osobą którą korzystają później z dokumentacji elektrycznej.
Bardzo często do budowy instalacji - stosuje złącza przemysłowe - rozpinane firmy Harting. 
Na tych złączach, czasami są dziesiątki sygnałów elektrycznych, oraz inne media np. pneumatyka (któych piny są rozłożone czasami na kilku nastu stronach dokumentacji)

Czy ktoś z Państwa wie, czy w Eplanie jesteśmy wstanie wygenerować zastawienie złącza z pinami i potencjałami jakie wchodzą na taki pin ?

W jednej z dokumentacji która wpadła mi w ręce widziałem coś takiego:

https://naforum.zapodaj.net/eee55061620e.png.html

Odpowiedź
(2016-12-05, 12:03)tomal_84 napisał(a): Witam,

Zastanawiam się w jaki sposób uprościć sobie pracę, oraz osobą którą korzystają później z dokumentacji elektrycznej.
Bardzo często do budowy instalacji - stosuje złącza przemysłowe - rozpinane firmy Harting. 
Na tych złączach, czasami są dziesiątki sygnałów elektrycznych, oraz inne media np. pneumatyka (któych piny są rozłożone czasami na kilku nastu stronach dokumentacji)

Czy ktoś z Państwa wie, czy w Eplanie jesteśmy wstanie wygenerować zastawienie złącza z pinami i potencjałami jakie wchodzą na taki pin ?

W jednej z dokumentacji która wpadła mi w ręce widziałem coś takiego:

https://naforum.zapodaj.net/eee55061620e.png.html

do tego celu służą raporty planu wtyczek  
kwestia odpowiedniego dopracowania graficznego do konkretnego złącza przykładowo 

potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2016-12-05, 13:19)pwisniewski napisał(a): do tego celu służą raporty planu wtyczek  
kwestia odpowiedniego dopracowania graficznego do konkretnego złącza przykładowo 

Dziękuję Ci za szybką odpowiedź.

A gdzie można odnaleźć jakieś informacje, jak coś takiego się tworzy ? Posiadasz jakiegoś linka do instrukcji co i jak Smile ?

Dodatkowo  kontynuując temat, jak poprawnie tworzyć "projekt" takiego złącza przemysłowego.
Pozwoliłem sobie, zrobić kolejnego print screena - to w jaki sposób dodaję takie złącze do projektu.
Dodawane jest za pomocą "black box" z funkcją główną - a na nim opisuję artykuły (do zestawienia), a do black wkładam piny.
Nie wiem, czy to jest prawidłowe podejście (ale od wielu lat robię to w ten sposób).

[Obrazek: ef2ce1e2e00b.png]

Jeżeli robiłeś coś takiego, mógłbyś podesłać "mini projekt" takiego złącza - oraz zestawienie w jaki sposób wygenerowałeś je ?

Odpowiedź
(2016-12-05, 17:33)tomal_84 napisał(a): Dziękuję Ci za szybką odpowiedź.

A gdzie można odnaleźć jakieś informacje, jak coś takiego się tworzy ? Posiadasz jakiegoś linka do instrukcji co i jak Smile ?

niestety nie posiadam spisanej wiedzy (po prostu nie chce mi się tego robić)

Cytat:Dodatkowo  kontynuując temat, jak poprawnie tworzyć "projekt" takiego złącza przemysłowego.
Pozwoliłem sobie, zrobić kolejnego print screena - to w jaki sposób dodaję takie złącze do projektu.
Dodawane jest za pomocą "black box" z funkcją główną - a na nim opisuję artykuły (do zestawienia), a do black wkładam piny.
Nie wiem, czy to jest prawidłowe podejście (ale od wielu lat robię to w ten sposób).

[Obrazek: ef2ce1e2e00b.png]

podejść jest tyle ile osób korzysta z programu
osobiście preferuję prostą definicję (tak jak listwy zaciskowe)

Cytat:Jeżeli robiłeś coś takiego, mógłbyś podesłać "mini projekt" takiego złącza - oraz zestawienie w jaki sposób wygenerowałeś je ?

przykład złącz masz w projekcie demo eplana
powinno wystarczyć ci do zrozumienia idei działania
niestety tam gdzie mam użyte te zestawienia nie mogę ci ich pokazać (poufność danych z klientami)
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2016-12-05, 18:05)pwisniewski napisał(a): przykład złącz masz w projekcie demo eplana
powinno wystarczyć ci do zrozumienia idei działania
niestety tam gdzie mam użyte te zestawienia nie mogę ci ich pokazać (poufność danych z klientami)

Dziękuję za odpowiedź.

Przeglądając pliki demonstracyjne eplana .. niestety nie odnalazłem tam czegoś takiego, i tak się zastanawiam czy możliwość tworzenia takich zestawień nie zależy, od licencji jaką posiadamy.

Czy mógłbyś podesłać mi twój plik demonstracyjny eplana w którym jest stworzone takie zestawienie złącza ?

Odpowiedź
(2016-12-15, 12:06)tomal_84 napisał(a): Dziękuję za odpowiedź.

Przeglądając pliki demonstracyjne eplana .. niestety nie odnalazłem tam czegoś takiego, i tak się zastanawiam czy możliwość tworzenia takich zestawień nie zależy, od licencji jaką posiadamy.

Czy mógłbyś podesłać mi twój plik demonstracyjny eplana w którym jest stworzone takie zestawienie złącza ?

Tak jak pisałem graficzne zestawienia musisz zrobić sobie sam 
obrazek to przykład formularza stworzony przez Gischel`a w załączniku

Załączone pliki
.zip   BGI_F22_203.zip (Rozmiar: 2,37 KB / Pobrań: 18)
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: