• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Przejęcie ID
EplanP8 
Dzień dobry. Mam pytanie odnośnie ustawienia funkcji Przejęcie ID. 
Na wybranych paru stronach projektu chciałbym aby przejmowanie ID przez symbole odbywało się z góry do dołu (alternatywnie do normalnego kierunku od lewej do prawej). 

Chciałbym zrobić to dla poziomu:
strony -  Zmieniam wybraną stronę tak aby wszystkie symbole plasowane na wybranej stronie automatycznie przejmowały ID z góry do dołu

wybranego symbolu - utworzyć własny symbol, który przejmuje ID z góry do dołu. Najlepiej uruchomić taką właściwość tylko dla jednego wariantu  np. B (poziomego). Plasując utworzony symbol przez insert  mój symbol po uplasowaniu automatycznie przejmuje ID z góry.

Wiem że można uruchomić taką funkcję dla całego arkusza poprzez:  Właściwości - Przejęcie ID: Kierunek szukania zgodny z normą GOST oraz dla symbolu po uplasowaniu przechodząc do właściwości - Przejęcie ID: Kierunek wyszukiwania - Alternatywnie do arkusza normowego. 
Ja chciałbym jednak wprowadzić zmianę przejęcia ID na poziomie strony (aby nie tworzyć dodatkowego arkusza normowego w projekcie) albo symbolu aby ten sposób przejmowania odbywał się automatycznie po uplasowaniu. Czy ktoś wie czy jest to możliwe?
Używam eplana 2.6 w wersji Compact.

Odpowiedź
Takiego rozwiązania nie znam ale można we właściwościach (kategoria: ustawienia) już uplasowanego symbolu zmienić kierunek wyszukiwania ID do przejęcia, dzięki czemu po zaznaczeniu wszystkich na stronie lub wybranych można to zrobić dla wielu symboli na raz.

Odpowiedź
EplanP8 
(2017-04-22, 15:01)LeBmo napisał(a): Takiego rozwiązania nie znam ale można we właściwościach (kategoria: ustawienia) już uplasowanego symbolu zmienić kierunek wyszukiwania ID do przejęcia, dzięki czemu po zaznaczeniu wszystkich na stronie lub wybranych można to zrobić dla wielu symboli na raz.

Dziękuję za odpowiedź. Rzeczywiście jeśli nie liczyć ingerencji w arkusz normowy to to rozwiązanie wydaje się jedyne.

Odpowiedź
co do dziedziczenia to jest to jak już napisał LeBmo wartość determinująca przez arkusz normowy
nie ma możliwości (przynajmniej na razie) zmiany tego paramentu dla całej strony z poziomu jej właściwości - zawsze możesz napisać "software wish" do suportu może kiedyś dorobią Wink
więc zostaje ci tylko zmiana tej właściwości dla każdego elementu plasowanego który ma mieć inaczej dziedziczenie

dodatkowo co do symbolu to nie da rady tego wykonać, ale już z makrem jak najbardziej jest to do wykonania, niemniej makro musi zawierać wszystkie elementy które mają mieć zmienioną własność dziedziczenia
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: