• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kable.Dławnice wieloprzepustowe.
EplanP8 
No właśnie...Czy ktoś ma pomysł jak podejść do tematu, żeby nie trzeba było zliczać na palcach ile jakich dławnic z tak zwanym "multi-insertem" potrzebujemy.

O ile przypisanie dławnicy do pojedynczego przewodu nie stanowi żadnego problemu, o tyle praca z tymi "wieloprzepustami" gdzie mamy ich kilkadziesiąt i do tego w różnych rozmiarach i z różnymi wkładami powoduje lekki zamęt.
Jest jakiś "opatentowany" sposób na to by miało to ręce i nogi po wygenerowaniu raportów? Coś na zasadzie przypisania do danego przewodu np. 1/8 części (np. wkładu LAPP DIX-M 8x5), aby w liście artykułów dla np. 70 przewodów podpowiedziało mi się 9 takich wkładów i odpowiadających im dławnic.

Póki co, jedyne na co wpadłem to ew. stworzenie artykułu jako "a'la pojedynczy otwór przepustu" i wpisanie odpowiedniej ich ilości w komórce Quantity/Packaging na zakładce "Prices/Other" w Parts Management, czyli dla takiego DIX-M 8x5 byłoby to 8, a dla DIX-M 3x8 ta ilość to 3, ale nie wiem, czy jest to najfortunniejsze rozwiązanie. W sumie efekt powinien zostać osiągnięty jeśli chodzi o inserty.
Tylko jak z dławnicami? zrobić podobnie? czy jest jakaś inna opcja "dzielenia" artykułu na mniejsze części?

Hmmm...a może zrobić po prostu Assembly z dławnicy, nakrętki i insertu i tam wpisać te przykładowe 8szt. w zakładce "Cena/Inne" ?

Odpowiedź
(2017-07-11, 10:13)antares64 napisał(a): No właśnie...Czy ktoś ma pomysł jak podejść do tematu, żeby nie trzeba było zliczać na palcach ile jakich dławnic z tak zwanym "multi-insertem" potrzebujemy.

O ile przypisanie dławnicy do pojedynczego przewodu nie stanowi żadnego problemu, o tyle praca z tymi "wieloprzepustami" gdzie mamy ich kilkadziesiąt i do tego w różnych rozmiarach i z różnymi wkładami powoduje lekki zamęt.
Jest jakiś "opatentowany" sposób na to by miało to ręce i nogi po wygenerowaniu raportów? Coś na zasadzie przypisania do danego przewodu np. 1/8 części (np. wkładu LAPP DIX-M 8x5), aby w liście artykułów dla np. 70 przewodów podpowiedziało mi się 9 takich wkładów i odpowiadających im dławnic.

Póki co, jedyne na co wpadłem to ew. stworzenie artykułu jako "a'la pojedynczy otwór przepustu" i wpisanie odpowiedniej ich ilości w komórce Quantity/Packaging na zakładce "Prices/Other" w Parts Management, czyli dla takiego DIX-M 8x5 byłoby to 8, a dla DIX-M 3x8 ta ilość to 3, ale nie wiem, czy jest to najfortunniejsze rozwiązanie. W sumie efekt powinien zostać osiągnięty jeśli chodzi o inserty.
Tylko jak z dławnicami? zrobić podobnie? czy jest jakaś inna opcja "dzielenia" artykułu na mniejsze części?

Hmmm...a może zrobić po prostu Assembly z dławnicy, nakrętki i insertu i tam wpisać te przykładowe 8szt. w zakładce "Cena/Inne" ?

niestety program nie radzi sobie z "multi" przynajmniej ja nie znalazłem takiego rozwiązania które by mnie zadowalało 

także nie mam dla ciebie żadnego prostego rozwiązania, które można by było wcielić 
przy takich rzeczach zawsze jest problem "do czego to dopiąć"  z punktu widzenia normy powinny otrzymać własne ID w branży mechanicznej  ale to inna historia 

co do rozwiązania problemu to z doborem w pełni automatycznym będzie problem, nie umiem wydumać rozwiązania aby to zadziałało 
ale przeciągając przez Excela, grupując na podstawie źródła czy celu oraz odpowiednio filtrując, potem dopisując odpowiednie wpisy w polach np dodatkowych kabla, preparując odpowiednie zestawienia i ich filtry myślę że dało by się to zrobić - oczywiście praca manualna częściowo pozostanie
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
EplanP8 
Dzięki za odpowiedź.
Mówi się trudno...może kiedyś (za kilka lat) ktoś w eplanowym teamie pomyśli też i o tym, i w wersji P8 ProPanel v4.0 "już" będziemy mieli kolejny nawigator do dławnic i przepustów...

Póki co pozostaje faktycznie export kabelków do excela uzupełniony o parametr "external diameter" (żeby łatwiej dopasowywać inserty) i odpowiednie filtrowanie :/

BTW.
Można "wypluć" exportem tą zewnętrzną średnicę przewodu inaczej niż przez właściwości bloku, bo albo jestem ślepy i powinienem się udać do "lekarza od oczu" skoro nie mogę tego znaleźć, albo ten parametr jest faktycznie niedostępny w żaden inny sposób?

Odpowiedź
(2017-07-12, 14:10)antares64 napisał(a): Dzięki za odpowiedź.
Mówi się trudno...może kiedyś (za kilka lat) ktoś w eplanowym teamie pomyśli też i o tym, i w wersji P8 ProPanel v4.0 "już" będziemy mieli kolejny nawigator do dławnic i przepustów...

Póki co pozostaje faktycznie export kabelków do excela uzupełniony o parametr "external diameter" (żeby łatwiej dopasowywać inserty) i odpowiednie filtrowanie :/

BTW.
Można "wypluć" exportem tą zewnętrzną średnicę przewodu inaczej niż przez właściwości bloku, bo albo jestem ślepy i powinienem się udać do "lekarza od oczu" skoro nie mogę tego znaleźć, albo ten parametr jest faktycznie niedostępny w żaden inny sposób?

jeżeli nikt nie będzie tego zgłaszał - to nie zrobią 

jeżeli kabel jest poprawnie zdefiniowany - to masz od tego właściwość <22065> Średnica zewnętrzna
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
EplanP8 
No właśnie wiem, tylko że ta <22065> jest łatwa do odnalezienia w raportach, ale za Chiny nie mogę namierzyć jej w danych możliwych do exportowania, dlatego przywołuję tą właściwość w Block Reference [1] i to exportuję.

Chyba, że wersja P8 v2.0 ma w tym miejscu jakieś niedopatrzenie...

Odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: