• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kopiowanie ale nie z edytora graficznego
Eplan P8  
Nie jestem pewien czy tytuł oddaje poniższe pytania ale niech już tak zostanie.

1. Już od dawna irytuje mnie uzupełnianie definicji listew zaciskowych lub wtyczek skoro bardzo często się one u mnie powtarzają.
Skoro generuję je w nawigatorach to miałem nadzieję, że da się je tam jakoś skopiować ale nie znalazłem jak.
Jest jakiś szybki sposób na kopiowanie tych definicji ale z pominięciem edytora graficznego, bo nie plasuję ich?

2. Kopiowanie zasobów.
Przydałoby się móc kopiować całą listwę zaciskową lub wtyczkę pomiędzy projektami, w nawigatorach, z pominięciem edytora graficznego.
Chciałbym móc skopiować, np. całą listwę zaciskową z jednego projektu do drugiego ale bez grafiki, tylko żeby mi się pojawiła do wykorzystania z nawigatorów.
Oczywiście inne zasoby też przydałoby się móc w ten sposób kopiować.

Jest na to jakiś szybki sposób?

Odpowiedź
(2017-12-16, 22:57)LeBmo napisał(a): Nie jestem pewien czy tytuł oddaje poniższe pytania ale niech już tak zostanie.

1. Już od dawna irytuje mnie uzupełnianie definicji listew zaciskowych lub wtyczek skoro bardzo często się one u mnie powtarzają.
Skoro generuję je w nawigatorach to miałem nadzieję, że da się je tam jakoś skopiować ale nie znalazłem jak.
Jest jakiś szybki sposób na kopiowanie tych definicji ale z pominięciem edytora graficznego, bo nie plasuję ich?

2. Kopiowanie zasobów.
Przydałoby się móc kopiować całą listwę zaciskową lub wtyczkę pomiędzy projektami, w nawigatorach, z pominięciem edytora graficznego.
Chciałbym móc skopiować, np. całą listwę zaciskową z jednego projektu do drugiego ale bez grafiki, tylko żeby mi się pojawiła do wykorzystania z nawigatorów.
Oczywiście inne zasoby też przydałoby się móc w ten sposób kopiować.

Jest na to jakiś szybki sposób?

Niestety elementów nie plasowanych nie kojarzę możliwości kopiowania 

listwy zawsze można sobie wygenerować (raptem 3 kliki przy prostych numerowaniach) 

co do listw i innych elementów które zawsze używasz w projektach to wystarczy stworzyć projekt bazowy z tymi elementami 
potem na podstawie tego projektu tworzyć nowe projekty i już breszesz miał zdefiniowane swoje listwy i dostępne elementy w nawigatorach (nie musza być plasowane) 

przenoszenie elementów miedzy projektami niestety według mojej wiedzy tylko przez prezentację graficzną
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
No cóż, tego się obawiałem.
Trochę brakuje kopiowania w nawigatorach, może trzeba napisać życzenie, w końcu idą Święta!

Odpowiedź
(2017-12-19, 14:14)LeBmo napisał(a): No cóż, tego się obawiałem.
Trochę brakuje kopiowania w nawigatorach, może trzeba napisać życzenie, w końcu idą Święta!

W nawigatorze zacisków jest możliwość wstawienia wielu zacisków za jednym razem, jeśli o to Ci chodzi.
PPM w nawigatorze zacisków i dajesz "Nowa definicja funkcji" - tam wybierasz interesującą Cię definicję, a w formacie numerowania podajesz np. 1-10. I tworzy Ci 10 zacisków.

Piszę to z głowy, jeśli nie znajdziesz tej funkcji to jutro mogę opisać dokładniej.

Odpowiedź
Nie, to nie to.

Ad 1. Chodzi tylko o "definicję listwy zaciskowej".
Ad 2. Chodzi o skopiowanie jak największej ilości danych. Czyli np. kopiując listwę w nawigatorze zasobów (gdyby tak szło) miałbym całą listwę jak w projekcie z którego kopiuję, ze wszystkimi ustawieniami, artykułami... tylko plasować.

Odpowiedź