• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Export do PDF czarnobiałym ale z żółtymi ramkami wejść/wyjść modułów FAILSAFE
Witam jak w temacie - jak można na czarno-białym pdfie wyróżnić etykiety wejść/wyjść failsafe na żółto (np żółte ramki) bez zmiany symboli?
Ja poradziłem sobie tak że zmodyfikowałem symbole - dodając obrazki jpg które były żółtymi liniami które "w komponowałem" w ramki wejść/wyjść failsafe.
Moje pytanie jest takie czy może jest lepszy lub prostszy sposób na coś takiego?
w moim przypadku ta modyfikacja sprawiła że mam już nie standardowej bazy symboli co nie jest dobre jeśli bedę przekazywał projekt źródłowy - inny użytkownik eplana może mieć chyba problem ze zmodyfikowanymi moimi symbolami - pewnie otwierając projekt nie będzie mógł eksportować do pdfa żółtych ramek :-) ponieważ w jego bazie - symbole będą standardowe :-).

Odpowiedź
(2024-11-05, 23:20)marioL napisał(a): Witam jak w temacie - jak można na czarno-białym pdfie wyróżnić etykiety wejść/wyjść failsafe na żółto (np żółte ramki) bez zmiany symboli?
Ja poradziłem sobie tak że zmodyfikowałem symbole - dodając obrazki jpg które były żółtymi liniami które "w komponowałem" w ramki wejść/wyjść failsafe.
Moje pytanie jest takie czy może jest lepszy lub prostszy sposób na coś takiego?
w moim przypadku ta modyfikacja sprawiła że mam już nie standardowej bazy symboli co nie jest dobre jeśli bedę przekazywał projekt źródłowy - inny użytkownik eplana może mieć chyba problem ze zmodyfikowanymi moimi symbolami - pewnie otwierając projekt nie będzie mógł eksportować do pdfa żółtych ramek :-) ponieważ w jego bazie - symbole będą standardowe :-).

Sprawa jest wg mnie prosta - warstwie, gdzie leżą etykiety nadaj kolor żółty, pozostałe warstwy zmień na czarne.

Odpowiedź
Nie jest to takie e proste jak się wydaje
W programie niestety nie jest zaimplementowane rozwiązanie znane z AC czyli kolorów wydruków 

Teraz masz 2 opcje

1 robisz sobie obrazek jpg w kolorze żółtym i wstawiasz do takich kart
Obrazki zawsze drukowane są w kolorze
2. Definiujesz kolory warstw wydruku (czyli każda warstwa dostaje kolor jaki mieć ma na wydruku) i drukujesz do pracy importujesz inne ustawienia warstw aby mieć kolory w programie
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2024-11-06, 18:56)buba napisał(a): Sprawa jest wg mnie prosta - warstwie, gdzie leżą etykiety nadaj kolor żółty, pozostałe warstwy zmień na czarne.

To raczej odpada. Nie chcę stracić kolorów w projekcie.

Odpowiedź
(2024-11-15, 11:51)pwisniewski napisał(a): Nie jest to takie e proste jak się wydaje
W programie niestety nie jest zaimplementowane rozwiązanie znane z AC czyli kolorów wydruków 

Teraz masz 2 opcje

1 robisz sobie obrazek jpg w kolorze żółtym i wstawiasz do takich kart
Obrazki zawsze drukowane są w kolorze
2. Definiujesz kolory warstw wydruku (czyli każda warstwa dostaje kolor jaki mieć ma na wydruku) i drukujesz do pracy importujesz inne ustawienia warstw aby mieć kolory w programie

Dzięki za odpowiedzi Smile poradziłem sobie właśnie pierwszym sposobem wrzuciłem do symboli we/wy typu F. Tylko mam teraz zmodyfikowaną bazę symboli... Ale tak będzie musiało zostać.

Odpowiedź
Podobny problem z kolorami, ale tekstów... W dokumentacji, którą otrzymałem teksty są w kolorze białym "7". Przy eksportowaniu PDFa w kolorze, teksty te są niewidoczne - zlewają się z kolorem kartki. W menadżerze warstw, we wszystkich warstwach zmieniłem kolor biały "7" na czarny, ale niestety nie pomogło, bo kolory są zmienione indywidualnie w każdym opisie (w właściwościach tekstu).

Jak wybrnąć z impasu ?
Strony w PDFie jest ~500 - nie widzi mi się sprawdzanie każdej strony po kolei i zmiana koloru we właściwościach poszczególnych tekstów.

Odpowiedź
EplanP8 
(2025-03-16, 14:19)myku napisał(a): Podobny problem z kolorami, ale tekstów... W dokumentacji, którą otrzymałem teksty są w kolorze białym "7". Przy eksportowaniu PDFa w kolorze, teksty te są niewidoczne - zlewają się z kolorem kartki. W menadżerze warstw, we wszystkich warstwach zmieniłem kolor biały "7" na czarny, ale niestety nie pomogło, bo kolory są zmienione indywidualnie w każdym opisie (w właściwościach tekstu).

Jak wybrnąć z impasu ?
Strony w PDFie jest ~500 - nie widzi mi się sprawdzanie każdej strony po kolei i zmiana koloru we właściwościach poszczególnych tekstów.

Jedyne co mi przychodzi na szybko do głowy, to funkcja FIND (CTRL+F) z zaznaczonymi obiektami typu TEXTS do przeszukiwania, w całym projekcie i na wszystkich lub wybranych typach stron

A potem zaznaczenie wszystkich znalezionych obiektów lub tylko wybranych 

i ustawienie im we właściwościach czy to bezpośrednio wymaganego koloru czy, co bym proponował, jakiejś warstwy, by ewentualnie można szybko to sobie potem zmienić już bez wyszukiwania, a jedynie poprzez zarządzanie warstwami.

Odpowiedź
(2025-03-16, 14:19)myku napisał(a): Podobny problem z kolorami, ale tekstów... W dokumentacji, którą otrzymałem teksty są w kolorze białym "7". Przy eksportowaniu PDFa w kolorze, teksty te są niewidoczne - zlewają się z kolorem kartki. W menadżerze warstw, we wszystkich warstwach zmieniłem kolor biały "7" na czarny, ale niestety nie pomogło, bo kolory są zmienione indywidualnie w każdym opisie (w właściwościach tekstu).

Jak wybrnąć z impasu ?

Podczas eksportu możesz zaznaczyć, iż kolor biały ma być zamieniany na kolor przeciwny do tła 
to powinno rozwiązać problem
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości