• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Przejście z nowszej wersji na starszą
oficjalnie nie ma takiej możliwości
Firma eplan nie umożliwia wstecznej kompatybilności projektów
co dla niektórych z nas czasami prowadzi do problemu
np klient życzy sobie projekt w wersji starszej niż zaczęliśmy projekt

rozwiązaniem "chałupniczym" wstecznej kompatybilności jest wykonanie makra wszystkich stron naszego projektu i wstawienie tegoż makra w projekcie docelowym (starsza wersja)

oczywiście nie jest to rozwiązanie idealne i takie przeniesienie projektu do starszej wersji, prowadzi do powstania błędów wynikających z różnic danych wersji programowych.

reasumując
przeniesienie projektu do starszej wersji pociąga za sobą konieczność ręcznej edycji projektu, ale jak wiadomo czas to pieniądz więc jeżeli zaoszczędzimy w ten sposób choćby kilkanaście godzin pracy
gra jest warta świeczki
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Witam

W jaki sposób poradzić sobie z symbolami i artykułami?

Ja mam P8 2.3 a klient 1.9. Czy jest jakaś możliwość aby klient otrzymał pliki?

BR

Odpowiedź
(2014-09-03, 22:35)Felis napisał(a): Witam

W jaki sposób poradzić sobie z symbolami i artykułami?

Ja mam P8 2.3 a klient 1.9. Czy jest jakaś możliwość aby klient otrzymał pliki?

BR

pierwsze pytanie o jakie pliki ci chodzi ?
jeżeli mówimy o projekcie eplana
to tworzysz nowy projekt pod 1.9 - tworzysz makro ze stron swojego projektu 2.3 - wklejasz makro do projektu 1.9

możesz podpiąć bazę z 2.3 do 1.9 (jodynie nie będziesz mógł dodawać nowych artykułów)
tak stworzony projekt zabezpieczasz (tworzysz plik zw1) i przekazujesz go klientowi
on z tego projektu będzie mógł wyciągnąć sobie wszystkie artykuły jakie użyłeś w projekcie i wgrać do swojej bazy (możesz też stworzyć mu plik z exportu artykułów z bazy danych ale to raczej niekonieczne bo są one w projekcie)
po wgraniu do 1.9 przejrzyj czy nie użyłeś jakiegoś "nowego" symbolu jeżeli nie to możesz zostawić stara wersje bazy symboli, jeżeli użyłeś to zaktualizuj w projekcie bazę symboli i to wszystko
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Jest jeszcze jeden sposób ale nie wiem czy działa pomiędzy każdymi wersjami (spróbowałem pomiędzy 2.0 i 1.9 więc z bliskimi sąsiadami).
W 2.0 stworzyłem projekt bazowy i szablon interesującego mnie projektu. W 1.9 utworzyłem projekt na podstawie stworzonego w 2.0 szablonu. Po imporcie wypisał mi jakich bibliotek symboli mi brakuje. Brakowało też formularzy i arkusza normowego, które trzeba było wyciągnąć z 2.0 i zaimportować do starszej wersji.
Plusem tego jest też to, że informacje we właściwościach projektu zostały uzupełnione z automatu (oprócz tych ID, których nie ma w starszej wersji rzecz jasna).

Ciągle jednak mam "iksy" związane z brakującymi symbolami. Tym razem jednak nie chodzi już o brakujące bazy danych, bo te uzupełniłem, ale o istniejącą tylko starszą SPECIAL.
Nie wiem czy mogę ją sobie od tak zastąpić nadpisując pliki w Windowsie bez poważnych konsekwencji, więc spróbowałem ją podmienić w Opcje/Ustawienia/Projekty/Zarządzanie/Biblioteki symboli
Niestety Eplan akurat bardzo przywiązał się do SPECIAL i odpisał mi, że "Żądana biblioteka symboli 'SPECIAL' nie może zostać usunięta" czym mocno mnie zasmucił, bo inne traktuje bardziej po macoszemu.
Co powinno się zrobić w takiej sytuacji? Jakie są opcje?

Odpowiedź
(2014-09-26, 13:28)LeBmo napisał(a): Jest jeszcze jeden sposób ale nie wiem czy działa pomiędzy każdymi wersjami (spróbowałem pomiędzy 2.0 i 1.9 więc z bliskimi sąsiadami).
W 2.0 stworzyłem projekt bazowy i szablon interesującego mnie projektu. W 1.9 utworzyłem projekt na podstawie stworzonego w 2.0 szablonu. Po imporcie wypisał mi jakich bibliotek symboli mi brakuje. Brakowało też formularzy i arkusza normowego, które trzeba było wyciągnąć z 2.0 i zaimportować do starszej wersji.
Plusem tego jest też to, że informacje we właściwościach projektu zostały uzupełnione z automatu (oprócz tych ID, których nie ma w starszej wersji rzecz jasna).

Projekt bazowy defakto stosuje się trochę w innych celach Wink
ale jak widać można go zastosować również do tego

Cytat:Ciągle jednak mam "iksy" związane z brakującymi symbolami. Tym razem jednak nie chodzi już o brakujące bazy danych, bo te uzupełniłem, ale o istniejącą tylko starszą SPECIAL.
Nie wiem czy mogę ją sobie od tak zastąpić nadpisując pliki w Windowsie bez poważnych konsekwencji, więc spróbowałem ją podmienić w Opcje/Ustawienia/Projekty/Zarządzanie/Biblioteki symboli
Niestety Eplan akurat bardzo przywiązał się do SPECIAL i odpisał mi, że "Żądana biblioteka symboli 'SPECIAL' nie może zostać usunięta" czym mocno mnie zasmucił, bo inne traktuje bardziej po macoszemu.
Co powinno się zrobić w takiej sytuacji? Jakie są opcje?

X`sy mówią o brakującym symbolu
może być tak iż w danej bibliotece nie mamy już danego symbolu lub został zmieniony
jeżeli mówimy o projektach należy zsynchronizować projekt z aktualnymi bazami (w twoim wypadku od wersji 2.0)
jeżeli synchronizacja przez platformę eplan nie działa z jakiś tam względów (a czasami się zdarza, np uszkodzona, niekompletna baza w projekcie)
musisz ręcznie podmienić biblioteki w projekcie
oczywiście należy mieć wtedy zamkniętego eplana bo inaczej nici z tego

najlepiej wtedy skorzystać z danych oryginalnych systemu - mamy pewność iż są one poprawne a nie modyfikowane przez osoby trzecie
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Co do biblioteki SPECJAL w
Opcje/Ustawienia/Projekty/Zarządzanie/Biblioteki symboli
Nie da się jej zmienić w w 1.9 2.0 2.2 (więc pewnie w każdej wersji jest ona z jakiegoś powodu ważna).

Wymieniłem pliki ręcznie w eksploratorze plików i działa.

Jednak chciałem się jeszcze dopytać czy dobrze rozumiem. Czy pisząc
Cytat:jeżeli mówimy o projektach należy zsynchronizować projekt z aktualnymi bazami (w twoim wypadku od wersji 2.0)
jeżeli synchronizacja przez platformę eplan nie działa z jakiś tam względów (a czasami się zdarza, np uszkodzona, niekompletna baza w projekcie)
masz na myśli Programy narzędziowe/Dane zasadnicze/Synchronizuj aktualny projekt ?
Jeśli tak to wtedy chcąc na lewą stronę (stronę Danych zasadniczych projektu) dostać nowszą bibliotekę SPECJAL musiałbym po prawej stronie (stronie Danych zasadniczych systemu) mieć tą nowszą bibliotekę SPECJAL, a nie da się jej tam inaczej dodać jak przez ręczne wrzucenie do folderu symboli nowej biblioteki, która nadpisze starą, więc tak czy inaczej muszę tam wrzucić ręcznie te pliki z projektu w wersji 2.0.
Dobrze to rozumiem czy jakoś inaczej się to robi, są jakieś inne rozwiązania?
Czasem się zastanawiam czy rozumiem już o co chodzi w danych zasadniczych czy jednak jeszcze nie dlatego dopytuję.

Odpowiedź
(2014-09-27, 21:07)LeBmo napisał(a): masz na myśli Programy narzędziowe/Dane zasadnicze/Synchronizuj aktualny projekt ?
Jeśli tak to wtedy chcąc na lewą stronę (stronę Danych zasadniczych projektu) dostać nowszą bibliotekę SPECJAL musiałbym po prawej stronie (stronie Danych zasadniczych systemu) mieć tą nowszą bibliotekę SPECJAL, a nie da się jej tam inaczej dodać jak przez ręczne wrzucenie do folderu symboli nowej biblioteki, która nadpisze starą, więc tak czy inaczej muszę tam wrzucić ręcznie te pliki z projektu w wersji 2.0.
Dobrze to rozumiem czy jakoś inaczej się to robi, są jakieś inne rozwiązania?
Czasem się zastanawiam czy rozumiem już o co chodzi w danych zasadniczych czy jednak jeszcze nie dlatego dopytuję.

nie musisz jej tam ręcznie wrzucać
wszystko zależy od twojej instalacji i wersji eplana której używasz
(pisałem o strukturze katalogów w wątku o instalacji czy przeniesieniu)

sprawa wygląda tak od wersji 2.2 w synchronizacji pojawia nam się możliwość wyboru katalogu systemowego z którego chcemy synchronizować nasze biblioteki, arkusze etc

w starszych wersjach musieliśmy najpierw przełączyć "katalogi" potem dokonać synchronizacji

więc jest to kwestia odpowiedniej konfiguracji katalogów eplana
oraz staranności przy pierwszej instalacji
oczywiście może się zdarzyć iż któraś biblioteka nie będzie się chciała zsynchronizować z jakiegoś powodu
wtedy zostaje nam właśnie ręczne nadpisanie baz
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: