• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Utwórz blok, grupuj oraz grupuj urządzenia.
EplanP8 
Utwórz blok, grupuj oraz grupuj urządzenia - wszystkie te możliwości znajdziemy w menu Edytuj/Dalsze.
Ale co jest do czego?

Utwórz blok. Jeśli dobrze zrozumiałem zajmuje mniej miejsca/pamięci niż grupowanie, nie można w nim "grzebać" za pomocą przycisku Shift i ogranicza nas do jednego elementu logicznego.

Grupuj. Powszechnie wykorzystywane, umożliwia zmiany przy pomocy przycisku Shift i nie jest tak ograniczone jak "Utwórz blok".

Grupuj urządzenia. Czy ta możliwość jest przeznaczona wyłącznie dla Fluid?

Do czego wykorzystujecie te funkcje?
Coś ciekawego możecie napisać na ich temat lub uzupełnić brakujące informacje?

Odpowiedź
(2014-10-14, 01:05)LeBmo napisał(a): Utwórz blok, grupuj oraz grupuj urządzenia - wszystkie te możliwości znajdziemy w menu Edytuj/Dalsze.
Ale co jest do czego?

Utwórz blok. Jeśli dobrze zrozumiałem zajmuje mniej miejsca/pamięci niż grupowanie, nie można w nim "grzebać" za pomocą przycisku Shift i ogranicza nas do jednego elementu logicznego.

tą funkcje stosuję głównie do grupowania grafiki, elementów graficznych przy symbolach etc (coś jak uproszczony blok w AC)
czyli jak już zauważyłeś tylko jeden symbol logiczny może wystąpić
przydatne przy tworzeniu makr z dodatkową grafiką symboli
to grupowanie powoduje brak dostępu do składowych właściwości elementów w grupie
Nie ma możliwości chwilowej dezaktywacji tego grupowania

Cytat:Grupuj. Powszechnie wykorzystywane, umożliwia zmiany przy pomocy przycisku Shift i nie jest tak ograniczone jak "Utwórz blok".

opcja grupowanie służy mi do grupowania symboli logicznych (bardziej rozbudowana funkcja blok z AC)
w głównej mierze wykorzystuję do grupowania black-, PLC-boxów i ich elementów
umożliwia edycję wszystkich parametrów logicznych w elementach składowych bloku - elpan umożliwia chwilowe dezaktywowanie "grupy" dla celów edycyjnych

Cytat:Grupuj urządzenia. Czy ta możliwość jest przeznaczona wyłącznie dla Fluid?

nie
grupowanie urządzeń polega na połączeniu kilku różnych prezentacji w jedno "coś" czyli urządzenie
a więc:
  1. Musi istnieć dokładnie jedna funkcja główna, do której jest przydzielony rodzaj prezentacji "Wielokreskowy" lub "Diagram P&I".

2. Musi istnieć jedna lub więcej funkcji głównych lub pomocniczych, do której jest przydzielony rodzaj prezentacji "Para odsyłaczy". (Ustawienie branży w funkcjach głównych i pomocniczych nie ma przy tym znaczenia.)

3. Może istnieć dowolna liczba symboli graficznych z rodzaju prezentacji "Grafika". (Te symbole graficzne uwzględniane graficznie, lecz nie logicznie.)

4. Może istnieć dowolna liczba elementów graficznych (linie, prostokąty itp.). (Elementy te uwzględniane graficznie, lecz nie logicznie.)

Cytat:Do czego wykorzystujecie te funkcje?
Coś ciekawego możecie napisać na ich temat lub uzupełnić brakujące informacje?

mam nadzieję iż trochę rozjaśniłem wątpliwości
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Dziękuję.
Jeszcze nie czuję tej ostatniej opcji "Grupuj urządzenia" ale wyjaśnienia dwóch poprzednich pierwsza klasa.
Jeśli przyjdą Ci do głowy jakieś użyteczne przykłady do "Grupuj urządzenia" to dopisz proszę - to przeważnie najlepiej podpowiada i pozwala zapamiętać w jakich sytuacjach można użyć tej opcji.

Odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości