• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
BOOK - EPLAN Electric P8 automatisieren
Czyli książka na temat jak pisać skrypty do Eplan`a

w książce znajdziemy przykłady i wyjaśnienia krok po kroku jak należy pisać skrypty do Eplan`a

Znajdziemy w niej podstawowe informacje takie jak
  • Wprowadzenie
  • funkcje skryptów
  • interfejs programowania
  • przykłady praktyczne
  • załączone przykłady skryptów

Książka występuje w wersjach papierowej lub ebook(pdf) w wersji językowej - Niemieckiej

Jako bonus do wersji papierowej otrzymujemy wkładkę z płytą CD zawierającą 84 przykłady skryptów oraz program Microsoft Visual C# 2010 Express
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Temat super!

Ale to:
Cytat:w wersji językowej - Niemieckiej
już nie :-(

No właśnie a propos skryptów i akcji chociaż nie wiem czy to najlepsze miejsce na to, to skąd brać np. akcje dla nowych przycisków?
W helpie nie ma lub niewiele. Dla przykładu akcja dla przycisku wł/wył kursor (więcej w tym wątku) nie występuje w helpie, a jednak skądś autor ją wziął.
Supoort mówi, że nie mają spisu akcji, bo interesuje mnie np. akcja przywracająca minipaski narzędzi lub chciałbym zrobić przycisk włączający siatkę 0,5mm ale serwis nie był mi w stanie pomóc. Utwórz blok, rozwiąż blok...
Niemcy pewnie mają. A może gdzieś jest dostępny oficjalnie.

Odpowiedź
(2014-10-17, 14:22)LeBmo napisał(a): No właśnie a propos skryptów i akcji chociaż nie wiem czy to najlepsze miejsce na to, to skąd brać np. akcje dla nowych przycisków?
W helpie nie ma lub niewiele. Dla przykładu akcja dla przycisku wł/wył kursor (więcej w tym wątku) nie występuje w helpie, a jednak skądś autor ją wziął.

z helpu bądź z reverse engineering`u
ogólnie z wielu chwil poświęconych programowi na znajdowanie brakujących elementów, albo sprawdzaniu z wcześniejszych wersji czy elementy pozostały Wink

Cytat:Supoort mówi, że nie mają spisu akcji,

help dostępny z platformy eplan
udokumentowane akcje

Cytat: bo interesuje mnie np. akcja przywracająca minipaski narzędzi

z tym może być większy problem
gdyż nie wiem czy tylko usunęli "pasek" czy całą funkcjonalność
ogólnie akcja odpowiedzialna za to była to
Kod:
XGedToggleUseContextBarsAction

Cytat: lub chciałbym zrobić przycisk włączający siatkę 0,5mm ale serwis nie był mi w stanie pomóc.

jeżeli chodzi o siatkę 0,5mm to sprawa jest bardziej skomplikowana
oryginalnie do dyspozycji masz 5 siatek
i w ramach tych 5 siatek masz przyciski dostępne standardowo

pozostałe to tylko zmiana parametru na stronie

np
Kod:
XEsSetPagePropertyAction /PropertyId:11051 /PropertyValue:"0,5"

Cytat: Utwórz blok, rozwiąż blok...

odpowiednio
Kod:
XGedStartInteractionAction2D /Name:XGedIaBuildBlock
Kod:
XGedStartInteractionAction2D /Name:XGedIaExplodeBlock

Cytat:Niemcy pewnie mają. A może gdzieś jest dostępny oficjalnie.

mają to samo co my mamy
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Cytat:gdyż nie wiem czy tylko usunęli "pasek" czy całą funkcjonalność
Zrobiony przycisk się włącza i wyłącza ale minipasek niestety nie powrócił.

Reszta działa, dziękuję bardzo. Trzeba tylko zmienić "0,5" na "0.5" bo inaczej odczyta jak "5".
Szkoda, że serwis mi tego nie podał.

Dzięki tym przykładom widzę jak to się robi choć jeszcze nie wszystko z tych przykładów mogę znaleźć w pomocy i podejrzewam, że nie wszystko jest ale przynajmniej coś kojarzę.
Znalazłem
XGedStartInteractionAction
ale nie
XGedStartInteractionAction2D

Podobnie nie widziałem:
XGedIaBuildBlock
XGedIaExplodeBlock

Ale jeszcze będę szukał.

Odpowiedź
(2014-10-17, 18:54)LeBmo napisał(a): Zrobiony przycisk się włącza i wyłącza ale minipasek niestety nie powrócił.

czyli jednak więcej zmienili niż tylko usunięcie paska
prawdopodobnie usunęli funkcjonalność
tak samo jak usunęli paski odpowiedzialne za właściwości tekstu i grafiki

Cytat:Reszta działa, dziękuję bardzo. Trzeba tylko zmienić "0,5" na "0.5" bo inaczej odczyta jak "5".
Szkoda, że serwis mi tego nie podał.

no czyli zmiana interpretacji miejsca dziesiętnego (jak masz w eplanie to ustawione)
bo z tego co pamiętam to u mnie działało z , ale nie ważne, ważne że doszedłeś żeby u ciebie działało

czemu Ci nie powiedzieli nie mam pojęcia

Cytat:Dzięki tym przykładom widzę jak to się robi choć jeszcze nie wszystko z tych przykładów mogę znaleźć w pomocy i podejrzewam, że nie wszystko jest ale przynajmniej coś kojarzę.

niestety nie każda akcja jest udokumentowana w helpie
niektórych nie znajdziesz wcale inne są jako wzmianka
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Cytat:czyli jednak więcej zmienili niż tylko usunięcie paska
prawdopodobnie usunęli funkcjonalność
tak samo jak usunęli paski odpowiedzialne za właściwości tekstu i grafiki
No właśnie nie do końca to rozumiem. Skoro tłumaczy się to niewielką przydatnością, lub że mało osób z tego korzystało, to na podstawie jakichś danych są pewnie wydawane te wyroki. Może ludzie im piszą, że po co to i w ogóle, lub przesyłają użytkownikom (tym wybranym) jakieś ankiety. Jednak myślę, że nie powinno się usuwać czegoś, co można sobie wyłączyć (jak minipaski) - kto nie chce korzystać, wyłącza i już.
Jeśli brakuje miejsca w menu, to warto zrobić osobną kartę w Opcje/Ustawienia, gdzie będzie się wrzucać stare rzeczy żeby można sobie odhaczyć czy się je chce włączyć czy nie lub wrzucać przyciski tylko do uzupełniania samemu na paskach narzędzi jeśli się je chce.

Cytat:niestety nie każda akcja jest udokumentowana w helpie
niektórych nie znajdziesz wcale inne są jako wzmianka
No właśnie na to mi wygląda szukając niektórych, które podałeś czy tej od wyłączenia kursora.
Stąd myśl, że Eplan niemiecki (twórcy oprogramowania) mają coś takiego i dlaczego nie wydać tego ludziom jako osobnego dokumentu PDF ze zbiorem akcji do wykorzystania.

Odpowiedź
(2014-10-18, 19:04)LeBmo napisał(a): No właśnie nie do końca to rozumiem. Skoro tłumaczy się to niewielką przydatnością, lub że mało osób z tego korzystało, to na podstawie jakichś danych są pewnie wydawane te wyroki. Może ludzie im piszą, że po co to i w ogóle, lub przesyłają użytkownikom (tym wybranym) jakieś ankiety. Jednak myślę, że nie powinno się usuwać czegoś, co można sobie wyłączyć (jak minipaski) - kto nie chce korzystać, wyłącza i już.
Jeśli brakuje miejsca w menu, to warto zrobić osobną kartę w Opcje/Ustawienia, gdzie będzie się wrzucać stare rzeczy żeby można sobie odhaczyć czy się je chce włączyć czy nie lub wrzucać przyciski tylko do uzupełniania samemu na paskach narzędzi jeśli się je chce.

na to nie jestem Ci w stanie odpowiedzieć
to są już informację których się już nie dowiemy prawdopodobnie
a skąd to biorą - np z wersji 2.3 i systemu udoskonaleń ukierunkowanego na klienta

Cytat:No właśnie na to mi wygląda szukając niektórych, które podałeś czy tej od wyłączenia kursora.
Stąd myśl, że Eplan niemiecki (twórcy oprogramowania) mają coś takiego i dlaczego nie wydać tego ludziom jako osobnego dokumentu PDF ze zbiorem akcji do wykorzystania.

większa część jest udokumentowana w API - ale to dodatkowa licencja
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Eplan P8  
Czy istnieje akcja dla przycisku żeby włączyć/wyłączyć ukrywanie ID wskazanego w edytorze graficznym symbolu?

Odpowiedź
(2014-12-02, 22:46)LeBmo napisał(a): Czy istnieje akcja dla przycisku żeby włączyć/wyłączyć ukrywanie ID wskazanego w edytorze graficznym symbolu?

dalsza cześć tutaj
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Rozumiem, że akurat tych pozycji, które podałeś powyżej nie ma w pomocy:
XGedStartInteractionAction2D
XGedIaBuildBlock
XGedIaExplodeBlock
czy ciągle źle szukam?

Odpowiedź
(2014-12-23, 01:13)LeBmo napisał(a): Rozumiem, że akurat tych pozycji, które podałeś powyżej nie ma w pomocy:

no może ich nie być Wink

Cytat:XGedStartInteractionAction2D

jest to rozszerzenie a raczej zawężenie funkcji XGedStartInteractionAction a ta w helpie jest Wink

Cytat:XGedIaBuildBlock
XGedIaExplodeBlock
czy ciągle źle szukam?

to już jest "funkcja wykonywalna" czy tam "polecenie wykonywalne" - może nie być w helpie bo to nie jest akcja
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Irytuje mnie to jak...
Chcę dodać kolejny przycisk, ryję w pomocy żeby na podstawie Twoich przykładów sklecić coś samemu i... nic, bo nie ma tego w pomocy Exclamation
Nie rozumiem dlaczego nie ma jawnej (całej) listy akcji i poleceń w pomocy lub do pobrania na stronie Eplana.
Jakie są podstawy żeby to utajniać Huh Przecież funkcjonalność tworzenia przycisków ma każdy. Przecież mogę korzystać np. z "Utwórz blok" z menu, więc dlaczego nie mam możliwości zrobienia tego w postaci przycisku skoro możliwość istnieje? Angry

Odpowiedź
(2014-12-23, 23:11)LeBmo napisał(a): Irytuje mnie to jak...
Chcę dodać kolejny przycisk, ryję w pomocy żeby na podstawie Twoich przykładów sklecić coś samemu i... nic, bo nie ma tego w pomocy Exclamation
Nie rozumiem dlaczego nie ma jawnej (całej) listy akcji i poleceń w pomocy lub do pobrania na stronie Eplana.
Jakie są podstawy żeby to utajniać Huh Przecież funkcjonalność tworzenia przycisków ma każdy. Przecież mogę korzystać np. z "Utwórz blok" z menu, więc dlaczego nie mam możliwości zrobienia tego w postaci przycisku skoro możliwość istnieje? Angry

możliwość istnieje
każde polecenie wykonywane w eplanie można podejrzeć w tak zwanym oknie diagnozy (CTRL + \)

stąd wyciągasz informacje o nazwie polecenia i ewentualnej akcji i innych przydatnych informacjach
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
FANTASTYCZNIE Exclamation
Teraz to mi zbiłeś złość do minimum. To jest rewelacja! Dziękuję Ci bardzo!

Odpowiedź
Przyszła mi kolejna rzecz do głowy i nie doszukałem się jej w pomocy.
Chciałem stworzyć przycisk po kliknięciu którego zostanie włączona przeglądarka www (ta ustawiona przeze mnie jako domyślna w systemie) i uruchomi się strona www, której adres zostanie zapisany na stale w przycisku.

Wydaje mi się, że powinienem wykorzystać XGedOpenHyperlinkAction ale nie ma opisu w pomocy i nie wiem jak wprowadzić adres www.

Odpowiedź
(2015-02-23, 18:55)LeBmo napisał(a): Przyszła mi kolejna rzecz do głowy i nie doszukałem się jej w pomocy.
Chciałem stworzyć przycisk po kliknięciu którego zostanie włączona przeglądarka www (ta ustawiona przeze mnie jako domyślna w systemie) i uruchomi się strona www, której adres zostanie zapisany na stale w przycisku.

Wydaje mi się, że powinienem wykorzystać XGedOpenHyperlinkAction ale nie ma opisu w pomocy i nie wiem jak wprowadzić adres www.

tak teoretycznie dobrą funkcję znalazłeś gdyż służy ona do otwierania zapisanych hiperlinków
ale jak już zauważyłeś nie ma dokumentacji do niej osobiście nie potrzebowałem takiej funkcjonalności więc nie szukałem rozwiązania
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Zapytałem o tą akcję.
W odpowiedzi otrzymałem, że moduł API (dotyczy skryptów) nie jest niestety wspierany przez serwis. Jeśli potrzebuję jakieś rozwiązanie poza standardem, to jest dodatkowo płatna usługa przygotowująca rozwiązania specjalnie pod klienta.
I teraz już wiadomo dlaczego wszystkie akcje nie są dostępne jawnie!

Odpowiedź
(2015-02-26, 12:19)LeBmo napisał(a): Zapytałem o tą akcję.
W odpowiedzi otrzymałem, że moduł API (dotyczy skryptów) nie jest niestety wspierany przez serwis. Jeśli potrzebuję jakieś rozwiązanie poza standardem, to jest dodatkowo płatna usługa przygotowująca rozwiązania specjalnie pod klienta.
I teraz już wiadomo dlaczego wszystkie akcje nie są dostępne jawnie!

widzę parę nieścisłości lub zaprzeczeń
z takich poważnych to
po 1 moduł API jest dodatkowym modułem do eplan`a i jest niejako rozszerzeniem możliwości skryptów - umożliwia dużo więcej niż skrypty ale jest to tak jak np pro panel czy ECC one dodatkiem i jest do niego dokumentacja (czy kompletna trudno mi powiedzieć ale coś jest)
po 2 skrypty są integralną częścią pakietu podstawowego eplana - i nie są dodatkowo licencjonowane - dokumentacja jest ale słaba (kilka/nascie funkcji)

i jak nie wiadomo o co chodzi to wiadomo że chodzi o pieniądze Wink
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Ciemnej masie można wszystko wcisnąć, a ja łykam co mi serwują wierząc, że mówią prawdę. Brak mi słów na tą politykę i informacje.

Odpowiedź
Też próbuje uzyskać dokumentację ad wyrażeń regularnych z marnym skutkiem nawet nie chce mi sie przytaczać odpowiedzi jakie dostawałem
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź