• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Black Box i oznaczenia grup przyłączy.
Eplan P8  
Chciałbym Was podpytać jak radzicie sobie z Black Boxem, który ma przyłącza urządzenia, które są jego fizycznymi zaciskami/pinami i dodatkowo te zaciski oznaczane są jako grupy.
(specjalnie nie użyłem słowa listwa ale ogólnie chodzi jakby o listwy w postaci przyłączy urządzenia).
Czyli mam np. kilka grup zacisków:
grupa X1, w której skład wchodzą zaciski 1,2,3.
grupa X2, w której skład wchodzą 1,2,3,4,5,6.
Wyobrażam sobie coś w stylu:
X1: 1,2,3
X2: 1,2,3,4,5,6
Czy X1 i X2 powinny być jako ID przyłącza urządzenia?
Ale wtedy jeden zacisk musi być Funkcją główną żeby nie było błędu i pokaże się w liście materiałowej, a w tym przypadku tak nie powinno być.

Zatem chyba powinno to być wykonane inaczej.

Odpowiedź
np w taki sposób
przykład makra falownika ABB

potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Chodzi właśnie o to żeby nie było przy każdym przyłączu numeru/nazwy grupy (tego przed kropką), a tylko przed pierwszym przyłączem z danej grupy - podobnie jak to można zrobić w listwach zaciskowych.

Odpowiedź
(2015-03-04, 13:12)LeBmo napisał(a): Chodzi właśnie o to żeby nie było przy każdym przyłączu numeru/nazwy grupy (tego przed kropką), a tylko przed pierwszym przyłączem z danej grupy - podobnie jak to można zrobić w listwach zaciskowych.

wystarczy nadać funkcję główną
nie przydzielać artykułu
dodatkowo uwzględnić funkcję <20093> Pomiń w liście urządzeń (jeżeli uruchomiono filtr)
w liście urządzeń odfiltrowywać elementy które tą funkcję używają
i już ich nie masz w nawigatorze
podobnie odfiltrujesz je w zestawieniach
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Pisząc lista materiałowa myślałem o "liście artykułów", a tam niestety akurat nie ma w wyborze kryteriów ID <20093>, a to faktycznie byłoby przydatne.

P.S. Właśnie mi się przypomniało, że już kiedyś Ci miałem o tym wspomnieć (przy okazji innego problemu) ale zapomniałem.

Odpowiedź
(2015-03-04, 22:44)LeBmo napisał(a): Pisząc lista materiałowa myślałem o "liście artykułów", a tam niestety akurat nie ma w wyborze kryteriów ID <20093>, a to faktycznie byłoby przydatne.

jest Wink pomijam iż w tym wypadku działanie filtru jest średnio mówiąc nie działające ale
dodatkowo masz jeszcze funkcję <20494> Pomiń w liście artykułów (jeżeli uruchomiono filtr)
i to bardziej będzie cię interesowało w tym wypadku niż <20093>
bo de facto pracujesz na artykułach w tym nawigatorze

zaproponuję ci inny sposób
trochę bardziej upierdliwy ale działający (wymaga potem staranności przy tworzeniu zestawień itp)
w stworzonym makro elementu dajmy na to nasz falownik
w funkcji głównej "listw/przyłączy" wpisujesz artykuł widmo (tak naprawdę nie musisz nawet go mieć w bazie, wystarczy ze wpiszesz jakąś nazwę w polu nr artykułu )
potem w kategorii wybierasz "Dane odsyłacza do części"
i odnajdujesz pozycję
<20105> Pomiń w liście artykułów (jeżeli uruchomiono filtr) i ustawiasz na TRUE

i tyle

oczywiście musisz pamiętać potem o tym że masz artykuły duchy w projekcie
i w każdym zestawieniu musisz pomijać te elementy w generacjach, i je odfiltrowywać
ale da się z tym żyć i pracować w miarę bezstresowo

Cytat:P.S. Właśnie mi się przypomniało, że już kiedyś Ci miałem o tym wspomnieć (przy okazji innego problemu) ale zapomniałem.

tak wiem że nie jest on tak prosto dostępny, tak samo jak parę innych przydatnych pozycji Wink
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Czytam, szukam i... nie rozumiem.

Próbuję we właściwościach Black Boxa dodać właściwość <20494> ale jej nie ma w wyborze właściwości (kończy się an 20476, a potem jest już 20812). Jest natomiast <20093> ale tej, jak ustaliliśmy, nie potrzebuję w tym przypadku.
Czyżbyś gdzieś indziej to dodawał?

P.S. A co to jest:
<20105> Pomiń w liście artykułów (jeżeli uruchomiono filtr)
tego też nie mam tylko widziałem w pomocy.

Odpowiedź
Trochę pomieszało ci się (może za mało precyzyjnie napisalem)

A wiec po kolei

W twoim blackboxie masz jakieś przyłącza (jedno z nich ma funkcję główną)
W tym przyłączu dodajesz artykuł widmo (albo wpisujesz coś w numer artykułu) tak aby uaktywnić zakładkę "dane odsyłacza do artykułu" - czy jakoś tak to się zwie nie mam kompa teraz z eplanem
Tam odnajdujesz funkcję 20105 i dajesz jej wartość TRUE (ptaszek)
Potwierdzasz i finito
Teraz w nawigatorze w filtrach dajesz funkcję 20494 i ustawiasz ze ma nie wyswietlać
Aktywujesz i masz listę bez tych elementów
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Dziękuję, teraz zrozumiałem. Nie zauważyłem w Twoim zrzucie ekranu, że chowa się to w prawym dolnym rogu... kiedy zacznę w końcu łapać w locie to nie wiem.

Jeszcze tylko pytanie uściślające, bo napisałeś w Post: Wago
Cytat:zaproponuję ci inny sposób (...)
jaki jest pierwszy sposób, bo nie chciałbym pominąć czegoś przydatnego.

Odpowiedź
(2015-03-05, 23:50)LeBmo napisał(a): Dziękuję, teraz zrozumiałem. Nie zauważyłem w Twoim zrzucie ekranu, że chowa się to w prawym dolnym rogu... kiedy zacznę w końcu łapać w locie to nie wiem.

Jeszcze tylko pytanie uściślające, bo napisałeś w Post: Wago
jaki jest pierwszy sposób, bo nie chciałbym pominąć czegoś przydatnego.

miałeś w drugim poście wątku Wink
czyli ID listwy/przyłącza wpisujesz jako oznaczenie z przynależnym mu numerem
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Myślałem, że był jeszcze pierwszy sposób z <ID> i go nie rozszyfrowałem.
Dziękuję bardzo za pomoc.

Odpowiedź