• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zaciski z mostkiem 4 przyłącza (XT).
W zasadzie, to do pewnego czasu też miałem te terminale zdefiniowane jako dwa piętra i na każdym "terminal, general, 2 connection points with saddle jumper", a na schemacie oczywiście wyrysowany mostek, co ma też swoje plusy.
Jednak o czymś takim jak wstawienie wewnętrznego połączenia bez jego prezentacji nawet nie pomyślałem. Wielkie dzięki za naprowadzenie na istnienie innych rozwiązań. Przećwiczę na kilku projektach i sprawdzę co lepiej mi "leży", bo tutaj też mimo wszystko trzeba pamiętać, żeby po plasowaniu urządzenia ten mostek "załączyć".

Myślałem też żeby w szablonie funkcyjnym przypisać obu piętrom taki sam "terminal designation", co niejako sugerowałoby ten sam potencjał już przy wstawianiu, ale musiałoby to działać tak, że po zmianie tegoż parametru na schemacie dla pierwszego piętra zmienia się automatycznie również drugie piętro. :/

I teraz tak czysto teoretyczne rozważanie: przy pierwszych dwóch metodach w raporcie "terminal diagram" ukaże nam się wygenerowany mostek, a dla tej ostatniej nie. Ten wyświetlony mosteczek z jednej strony daje nam informację, że dane terminale są na jednym potencjale, czyli niby ok. Ale... kogoś kto szafę składa wprowadza niejako w błąd, że trzeba ten mostek pomiędzy nimi zrobić, podczas gdy on już fizycznie tam jest.

heh... i jak tu zrobić, żeby był wilk syty i ....wilk syty ? Wink

PS.
Czym w szablonie funkcyjnym różni się w przypadku terminali "Terminal Designation" od "Connection Designation" ? Czy chodzi o to, że np. "terminal designation" mamy np.klemę nr 1 , a "Connection" mamy od góry np."123", a od dołu "124" ?

Odpowiedź

Wiadomości w tym wątku
Zaciski z mostkiem 4 przyłącza (XT). - przez LeBmo - 2014-10-14, 00:35
RE: Zaciski z mostkiem 4 przyłącza (XT). - przez antares64 - 2015-06-10, 09:13

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości