• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Baza artykułów.Drzewko grup
Wiem, że gdzieś się na ładną ilustrację drzewka grup produktowych natknąłem, ale nijak tego teraz znaleźć nie mogę.
Tworząc własną bazę artykułów przydałoby się szybko podejrzeć, co mamy dostępne, aby w miarę sensownie przypisać dany aparat do właściwej grupy. Teoretycznie samo przypisanie jest chyba dowolne i nieobowiązkowe, ale skoro już mamy taką możliwość, to raczej wrzucamy zabezpieczenia w "Protection Devices", a styczniki w "Relays,contactors", itd...
O ile pierwsza gałąź czyli Generic Product Group czy kolejna -Product Group być może nie stanowią problemu z przeglądem, to już przypisanie Product Subgroup (podgrupy) wymaga na początku troszkę klikania. Co prawda dla większości grup mamy do dyspozycji tylko "General" albo "Undefined", ale znajdzie się też kilka, gdzie jest tych propozycji nieco więcej i nie mając całości przed oczami ustawia się to intuicyjnie, choć niekoniecznie za każdym razem (w przypadku dłuższych przerw w tworzeniu kolejnych artykułów) tak samo.
Jednym z lepszych przykładów mogą tu być artykuły z Data Portalu. Co producent, to inne przypisanie, a nawet te same produkty jednego producenta potrafią raz być w jednej grupie, a za chwilę w innej. Taka dławnica kablowa np... Gdzie ją przypisać? W Mechanics/Housing/Accesories czy może Electrical Engineering/Miscellaneous a może jak gdzieś tez już widziałem jako "plugs"? Jeśli jako wtyczka, to w jaką podgrupę?
A np. switch ethernetowy ? W General czy może w PLC (choć to wcale nie musi być switch do PLCka) albo Converters?

Jakby ktoś był w posiadaniu takiego rozrysowanego drzewka, to prosiłbym o jego zamieszczenie.

Odpowiedź

Wiadomości w tym wątku
Baza artykułów.Drzewko grup - przez antares64 - 2015-10-06, 14:08
RE: Baza artykułów.Drzewko grup - przez LeBmo - 2015-10-06, 19:37