• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zarządzanie artykułami. Podstawki
(2015-12-10, 12:51)antares64 napisał(a): Dzięki za podpowiedzi.
Tak się właśnie skłaniałem do tego, aby akcesoria zostawiać w tych samych grupach, do których przypisuję sobie dane urządzenie. Chciałem się jedynie upewnić, czy przypadkiem nie ma do tego jakiejś dedykowanej gałęzi w drzewku, która ma jakieś swoje specjalne zakładki z parametrami czy danymi do wykorzystania, a której po prostu nie namierzyłem przeklikując je po kolei.
O możliwości tworzenia list akcesoriów, tak wymaganych, jak i niewymaganych wiem, podobnie jak z tworzeniem nazwijmy to "kitów" czy zestawów z kilku elementów. Pytanie tylko, czy można jakoś "wymusić" (pomijając oczywiście opcję z tworzeniem i wstawianiem "assembly"), aby przy użyciu np. takiego przekaźnika dobrana została od razu podstawka, czy jej brak jedynie zostanie wylistowany jako błąd podczas weryfikacji projektu ?

wybór dodatkowych elementów tylko w przypadku "wyboru urządzeń"
w oknie doboru (w prawym jego cześci) mamy możliwość załączenia dostępnych akcesori- czy to wymaganych czy nie (wymagane są też zaznaczone jako wymagane)

Cytat:I przy okazji pytanko dodatkowe z prośbą o potwierdzenie: różnica pomiędzy "assembly" a "module" jest taka, że "assy" sprowadza się do niejako fizycznego zebrania kilku elementów do kupy, podczas gdy moduł wymaga również wyrysowania w postaci makra ich wzajemnych połączeń i zależności. (?)

różnica jest trochę inna i banalna

Podzespół - czyli zbiór artykułów należących do jednego zasobu (np. przycisk ze stykiem zwiernym, odpowiednim uchwytem i przyciskiem).
Moduł - czyli to samo co artykuł, ale dodatkowo zawiera listy artykułów podrzędnych (tzw. pozycje modułów). Te artykuły podrzędne są identyfikowane za pomocą podrzędnego ID lub tzw. "ID modułu".

i to tyle i aż tyle
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź

Wiadomości w tym wątku
RE: Zarządzanie artykułami. Podstawki - przez pwisniewski - 2015-12-10, 13:11

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości