2015-12-15, 14:32
(2015-12-15, 11:57)enduan napisał(a): Witam,
Mam pewien problem z tłumaczeniem. Chce aby program przetłumaczył mi projekt, na język Polski. W ustawieniach -->projekt--> ogólne wybrałem język wyświetlania na język polski, i po zaakceptowaniu, wszystkie wpisy na stronach zniknęły. Rozumiem, że zniknęły ponieważ nie ma tłumaczenia. W tym przypadku co jest przyczyną - nie mam słownika polskiego ? Ale jakbym go nie miał to w oknie wyboru nie było by pl_PL (Polski) ... Dziękuje za pomoc !
A więc od początku
po pierwsze ustawiłeś język projektu - czyli zdefiniowałeś (pamiętać należy iż eplan jest programem bazodanowym) rejestr języka jakim chcesz się posługiwać w projekcie
czyli miałeś dajmy na to EN i tam były wpisane wszystkie opisy
dodałeś (lub zmieniłeś na) język PL
do tego zmieniłeś wyświetlanie projektu na język PL
opisy ci zniknęły ponieważ "baza" językowa w twoim projekcie jest pusta - ktoś robił projekt jednojęzycznie i nie uzupełniał wpisów w innych językach
teraz jeżeli posiadasz licencje na moduł tłumaczeń możesz przetłumaczyć projekt na inny język prawie automatycznie (prawie bo pewnie znajdą sie przypadki podwójnych oznaczeń językowych itd, itp)
W nawigatorze stron wybierasz twój projekt (zaznaczasz go) i klikasz
programy narzędziowe -> tłumaczenia -> przetłumacz
i następuje tłumaczenie projektu zgodnie z dostępną bazą tłumaczeń w słowniku
i zdefiniowanymi stronami i polami do tłumaczenia
jeżeli takiego zakresu licencji nie posiadasz musisz to zrobić ręcznie dla każdego wpisu (PPM na edycji tekstu i wybór wpis wielojęzyczny)
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk
załóż konto na DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk