• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Generowanie zestawień dla obszarów DIN lub Black Box
(2016-02-22, 20:02)kam_sk1 napisał(a): Tak chodzi o połączenia krosowe między innymi, ale konkretnie chodzi mi o pokazanie rozszycia  danego potencjału w obrębie jednej lokalizacji / pola.
Poniżej narysowałem przykład o co mi chodzi, jest to przykład ręcznie wykonany ale chciałbym to zautomatyzować.

Jak widać chodzi mi o automatyczne powiązanie dwóch obszarów DIN / BB, ID takie samo 110VDC i wygenerowanie formularza pod liniami, którymi obrazuję jakieś potencjały (rys. 1), które wykorzystuje w innej części projektu jak na (rys. 2). Chciałbym aby był na to automat tak aby po dodaniu dodatkowych ukł. zas. z tego potencjału zaktualizować formularz na tej stronie co spowoduje dodanie kolejnej lokalizacji.

no i tu trzeba by podejść indywidualnie do tego 
znać konfigurację projektu 
znać rozwiązania konstrukcyjne (w eplan`ie projektujesz bardziej montażowo niż ideowo) 
znać preferencje projektanta i przede wszystkim efekt jaki chcesz osiągnąć 
bo dla przykładu to co pokazałeś można rozwiązać na rożne sposoby
1. jeżeli korzystasz z systemów szyn zbiorczych i ich adapterów to masz różne "aparaty" które łączysz z sobą 
2. jeżeli korzystasz z przyłączy krosowych to tez to inaczej trochę wygląda gdyż masz to jako niejako "urządzenie" z przynależnymi złaczami
3. jeżeli korzystasz z listw to tu trochę prościej bo są rozbudowywalne

i można by jeszcze parę przykładów wymyślić 

Cytat:Możesz rozwinąć tą kwestię nie bardzo rozumie co oznacza pojęcie statyczny formularz zdefiniowany do konkretnej wartości?

Serdecznie dziękuję za odpowiedz.
eplan rozróżnia 2 zasadnicze typy formularzy 
1. statyczny
2 dynamiczny 
różnią się miedzy sobą sposobem generacji elementów "wizualnych" 
wybór typu formularza determinuje często sposób prezentacji 
i tak statyczny często stosowany jest do prezentacji z góry zdefiniowanej graficznie 
a dynamiczny do prezentacji która "dynamicznie" jest rysowana 
może nie wyszło masło maślane
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź

Wiadomości w tym wątku
RE: Generowanie zestawień dla obszarów DIN lub Black Box - przez pwisniewski - 2016-02-22, 21:53