(2016-03-02, 08:57)pwisniewski napisał(a): prosta odpowiedź brzmi - NIE
ale zacznijmy od podstaw
eplan jest przystosowany do natywnego formatu A3 (wszelkie symbole są tak przygotowane moduł symbolu to 4mm (standardowy raster rysowania eplan`a jest trochę niezgodny z IEC 61082-1, oraz IEC81714-2 ale nic na to nie poradzimy)
dużo osób ma z tym problem szczególnie przy przejściu z AC gdzie raster symbolów był przeważnie 2.5mm
a więc przy wydrukach na A4 (jak to większość osób robi) mamy zbliżony moduł do 2,5 i wszystko jest czytelne
jeżeli teraz chcesz używać poprawnie skalowalności stron gdyż skala tyczy sie tylko rysunków graficznych a symbole są rysowane zgodnie z jego modułem
więc musisz używać formatów stron zgodnie z ich wymiarem (A3 to A3 a nie A4)
lub sztucznie zdefiniować sobie iż rozmiar w eplan`ie jest zawyżony ow stosunku do wydruku
ale w takim wypadku wielkość skali graficznych tez nie będzie odpowiadać bo będzie trzeba ją pomniejszać o
Dzięki za odpowiedź.
Używam formatów A3 z bazy arkuszy normowych eplana przerobionych pod swoje potrzeby. Nie przejmuje schematów tworzonych w AC wszystko staram się tworzyć w eplanie. Ewentualnie wciągam grafikę.
Mój problem polega na tym, że mam dużą integrację elementów na schemacie. Na jednokreskowym w linii zasilającej jakiegoś odbioru pokazuje oprócz urządzeń zabezpieczających rónież urządzenia sterująco - sygnalizacyjne, pomiarowe, przyłącza oraz cały obiekt czyli kable, rozłączniki remontowe bądź układy przekształtnikowe, silnik itp. W związku z tym czasami mam problem zmieszczenia tego na skali 1:1.
Wymyśliłem sobie że zwiększę skale już stworzonych stron z 1:1 na 1:1,2 co spowoduje, że automatycznie będę miał mniejsze symbole i więcej przestrzeni pionowej i poziomej. Efekt jaki chciałbym osiągnąć to wyskalować cały schemat plasując pkt. skalowania lewy dolny narożnik i zastosować faktor skalowania 1,2. W tym przypadku skaluje mi się tylko grafika i ręcznie muszę przesuwać symbole. Ale chyba z tego co piszesz nie będę w stanie automatycznie przesunąć symboli tak jak skaluję grafikę (linie graficzne itp.)
Thx