2019-01-21, 08:36
(2019-01-18, 17:36)LeBmo napisał(a): Chciałby dopytać o nową formę licencjonowania, może już wiecie coś więcej na ten temat.
Z tego co zrozumiałem z wątku powitalnego od mineque teraz, nawet dla 2.8, obowiązuje ciągle stary klucz sprzętowy. Następnie zostanie wprowadzony klucz wirtualny i wtedy stary klucz będzie trzeba oddać.
A co z tymi co mają problem z siecią albo często są w miejscach gdzie jest z nią problem?
Co z tymi, którzy już nie wykupują "opieki" serwisowej i pozostali na jakiejś starszej wersji i mają klucz sprzętowy?
Co ze starą wersją 5?
Nowa licencja wszystko załatwi?
Czy to będzie się wiązało z nowym License Clientem?
Na dzień dzisiejszy moja wiedza jest następująca:
- klucz sprzętowy działa i dalej jest wspierany (jak długo na razie nie udało mi się uzyskać tej informacji - przypuszczam iż do wersji 3.2 ale to są moje domysły) nie było też wzmianki na temat oddawania klucza, w przypadku nowych licencji może być tak iż klucz jest wstępnie wypożyczany do momentu uruchomienia w pełni nowego licencjonowania
- nowe licencjonowanie wymaga nowego LM (licence manager obecnie sygnowanego 9.1.16.23900) które wspiera tylko eplana od 2.4 włącznie - nie ma możliwości na nowym LM uruchomienia starszych wersji eplana
- Korzystanie ze starszych wersji Eplana wymaga przeinstalowania LM do starszej wersji w celu uruchomienia starszych wersji programu - bardzo bym chciał aby wprowadzili niezależne licencjonowanie dla wersji 2.8 wzwyż i 2.7 poniżej tak aby można było pracować jednocześnie na powiedzmy 2.1 i 2.8 ale to tylko moje pobożne życzenie
- Nie ma możliwości zainstalowania jednocześnie 2 LM na 1 komputerze
- Nowy LM z kluczami EIB umożliwia "aktywowanie" licencji na maksymalnie 3 komputerach i przenoszenie klucza między nimi - co w przypadku kiedy ktoś pracuje na więcej komputerach albo wymienia się kluczami z pracownikami firmy ? tego nie wiem
- co do wersji 5.x - producent już dawno zaprzestał jej wspierania, a co za tym idzie została ona "jak jest"
- Ci co nie mają opieki serwisowej pozostają przy tym co mają - zakupiłeś program z kluczem sprzętowym więc będziesz go miał do czasu "aktualizacji" znaczy zakupu nowej licencji w przypadku eplana
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk
załóż konto na DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk