2020-03-25, 16:09
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2020-03-25, 16:19 przez pwisniewski.)
(2020-03-25, 15:53)noroslaw napisał(a): Witam.
Po małej lekturze forum wiem, że eplan w formularzu " legenda szafy sterowniczej" ma problem z zaciskami. Doczytałem, że rozwiązaniem tego problemu jest tworzenie "listy artykułów" zamiast "legendy szafy sterowniczej" i dodaniu kolumny z "pozycją legedny". Udało mi się taki formularz stworzyć. Dobrze wyświetla pozycję legendy, ale mam dwa problemy.
nie to że ma problem, on po prostu nie generuje pojedynczych zacisków
według producenta do tego są inne zestawienia - zostawmy to bez komentarza
a teraz do twojego problemu
Cytat:Pierwszy to generacja wszystkich artykułów nawet tych, które nie są umieszczone na płycie montażowej na stronie z typem "Układ szafy sterowniczej". Jak sobie z tym poradzić?
musisz je wyfiltrować na podstawie odpowiednich kryteriów
Cytat:Drugą sprawą jest, że gdy w listwie mam różne artykuły dla np: zacisku N lub PE i wstawiam listwę "całościowo" na płytę to nie pokazuje się nic w polu "pozycja legendy" w tabelce.
Natomiast kiedy wstawię pojedynczo każdy zacisk, clipfix to każdy dostaje następny numer legendy i jest ok, ale przy stu zaciskach w pozycji "nr pozycji legendy" po przecinku by się wszystkie wstawiały i by wyjeżdżało to z kolumny. Jak sobie poradzić z pierwszym i drugim?
Pozdrawiam
Tu są 2 metody
jeżeli wstawisz całościowa listwę to nie pokazuje ci nic bo nic nie jest podpięte pod "artykuł' plasowany
zebrane są tylko wymiary z właściwości pojedynczych elementów listwy i na tej podstawie wstawiony "zastępczy" element ale żaden artykuł nie jest podpięty
tera masz 2 drogi
1. podpinasz "fikcyjny" artykuł powiedzmy listwa zaciskowa który spowoduje ci pojawienie się na legendzie szafy
2. ręcznie uzupełniasz tekst w zestawieniu (przy aktualizacji będziesz musiał to sprawdzać i poprawiać)
co do pojedynczych
to rozwiązaniem jest np ustawienie aby ten sam artykuł dostawa\l ten sam nr pozycji legendy
wtedy wszystkie pojedyncze klemy są pod jednym nr jak i pozostałe elementy zabudowy dostają przy wielokrotnych wystąpieniach ten sam nr co w znacznym stopniu upraszcza i skraca legendę
rozwiązanie konkretne musisz sam rozpracować niestety
PS mam prośbę pisz bardziej przejrzyście (podziel tekst na linie, odstepy etc )bo tak zlany ciężko się czyta
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk
załóż konto na DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk