2021-06-08, 09:07
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2021-06-08, 09:08 przez pwisniewski.)
Dzięki uprzejmości kolegi Ecat, który miał okazje testować wersję Beta bild 17471 mamy spojrzenie na nową wersję interfejsu od strony praktycznej, a nie tylko i wyłącznie marketingowej
Poniżej podaje spostrzeżenia jego co do interfejsu
osobiście nie byłem dopuszczony do beta testów (może za bardzo się czepiałem przy poprzednich wersjach o nie rozwiązane stare błędy i bolączki, które nie były usunięte, a nie zachwycałem się nowinkami nikomu do niczego nie potrzebnymi - ale to tylko moje przypuszczenia
)
Miłej lektury i piszcie czy to, co wypunktował też wam by przeszkadzało
Podsumowując określił nowy interfejs jako:
Poniżej podaje spostrzeżenia jego co do interfejsu
osobiście nie byłem dopuszczony do beta testów (może za bardzo się czepiałem przy poprzednich wersjach o nie rozwiązane stare błędy i bolączki, które nie były usunięte, a nie zachwycałem się nowinkami nikomu do niczego nie potrzebnymi - ale to tylko moje przypuszczenia
) Miłej lektury i piszcie czy to, co wypunktował też wam by przeszkadzało
Ecat napisał(a):Złe:
Konfigurowalna wstążka menu
W przeciwieństwie do programu Excel ("Standardowa technologia Windows"), nie można ukrywać nazw poleceń!
Innymi słowy, nawet jeśli chcesz odtworzyć wygląd starej (indywidualnie dostosowanej) wstążki menu, kończy się to niepowodzeniem, ponieważ tekst pozostaje obok każdego przycisku.
Opis polecenia nie może być ukryty w predefiniowanych i samodzielnie utworzonych grupach poleceń (lub przełączony na najechanie myszą).
Z dostarczonych zakładek głównych można usuwać tylko całe grupy poleceń, a nie pojedyncze polecenia, nie można zmieniać kolejności poleceń we wstępnie zdefiniowanych grupach poleceń, a z grup poleceń nie można usuwać zbędnych poleceń.
Konfigurowalna wstążka - własne przyciski / polecenia
Wydaje się, że nie można już definiować własnych przycisków?
Skróty klawiaturowe
nie są przeniesione, trzeba samemu ustawiać i to w dodatku w "trybie zgodności", a to może oznaczać, że w następnej odsłonie wylec.
Nikt nie potrzebuje centrum wstawiania, ale skróty klawiaturowe tak (jeżeli jesteś bardziej zaznajomiony z EPLAN i potrzebujesz szybkiego przepływu pracy).
Zarządzanie wersjami
Teraz działa pod "Plik", jest tam zupełnie nie na miejscu, ci, którzy są za to odpowiedzialni, najwyraźniej nigdy nie pracowali z własnym zarządzaniem wersjami ...
Centrum wstawiania
Nie można zamknąć, nie można od dokować, tylko jako wysuwane lub zadokowane.
Zawsze wisi na prawej krawędzi głównego okna i wyskakuje po przeciągnięciu myszy nad nim do nawigatorów po prawej stronie.
Przegląd właściwości
Nie wyświetla numerów identyfikacyjnych bezpośrednio przed/po nazwie właściwości po aktywacji w menu.
W tym celu pole z tekstem objaśniającym znajduje się zawsze poniżej. Jeśli chcesz rozmieścić przegląd właściwości poniżej obszaru rysunku, zajmuje on zbyt dużo miejsca, okno objaśniające musi być możliwe do ukrycia lub całkowitego usunięcia.
Zarządzanie warstwami
Największym problemem jest to, że nie otwiera się jako nowe okno, ale jest zadokowane jak przegląd właściwości.
Inaczej znaczy w dwóch miejscach:
Jeśli znajdziesz go pod Widokiem, nie ma to nic wspólnego z „Widokiem”!
To są dane podstawowe lub coś w tym stylu.
W menu widoku oczekuję tylko opcji, które nic nie zmieniają w wyniku na papierze!
Można go również znaleźć w sekcji „Narzędzia”, gdzie prawdopodobnie skończyło się wszystko, czego nie można było inaczej przypisać.
Tam wpis nazywa się wtedy tylko „Warstwy”, a nie „Zarządzanie warstwami” (jak po najechaniu myszą), co powinno oznaczać to samo!
Wyświetl / otwórz
lista ze wszystkimi nawigatorami itp., ale wszystko pomieszane, nie w kolejności alfabetycznej.
Brakuje tam „Przeglądu właściwości”, czyli tam, gdzie byś go szukał, a nie tam, gdzie jest teraz.
Nawigatory a synchronizacja wyboru
Niestety w przypadku opcji „Synchronizuj zaznaczenie” wymagana zakładka nawigatora (dla nawigatorów zgrupowanych) nie pojawia się na pierwszym planie (na przykład zgrupowałem kable i punkty przerwania w obszarze dwóch zakładek, gdy Nawigator jest punktami przerwania w tło i „synchronizuję wybór” w punkcie przerwania, nawigator kabli pozostaje na pierwszym planie).
Właściwości projektu
nie otwierają się już w nowym oknie po otwarciu ich przy pomocy nawigatora stron.
Jeśli otworzy się jako okno, możesz łatwo porównać właściwości projektu dwóch instancji EPLAN bez konieczności przeciągania po oknie głównym EPLAN, co nie jest już możliwe.
NEUTRALNY:
Tryb ciemny
Robi użyteczne wrażenie, ale to kwestia gustu.
DOBRY:
Nawigatory
Nawigatory można zadokować i oddokować pojedynczo, dzięki czemu można połączyć dwa nawigatory niezwiązane z tematem jako zakładki, aby zawsze wyświetlać aktualnie wymagany jeden na wierzchu.
Którą kartę chcesz lewą i prawą można dostosować.
Niestety, gdy grupowanie jest zadokowane, wstążka ucina wysokość.
Konfigurowalna wstążka
można zminimalizować, zmienić kolejność szybkiego dostępu i wstęgi (góra/dół).
Z dostarczonych zakładek głównych można usunąć przynajmniej zbędne grupy poleceń.
Przegląd właściwości
Edycja tabelaryczna lekka, jeśli stworzysz odpowiednie schematy, to potężne narzędzie do szybkiego przebiegu pracy (o ile nie były wymienione powyżej punkty ujemne).
Dobre funkcje filtrowania (wypełnione właściwości) są dostępne fabrycznie.
Zarządzanie wiadomościami
Może być używane jako wysuwane, super sprawa!
Podsumowując określił nowy interfejs jako:
Cytat:Jak dotąd przeważają wady nowego interfejsu użytkownika, mam nadzieję, że można je jeszcze poprawić.
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk
załóż konto na DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk