(2020-10-21, 12:44)mineque napisał(a): Pytanie jeszcze jak podejdą do osób z aktualnymi licencjami.
Czy przejście na model subskrypcyjny zabije licencje bezterminowe czy nie.
Czy będzie możliwość aktualizacji rzekomych bezterminowych które są od 2.9 jednoroczne?
Czy w ramach super promocji z przejściem na subskrypcję stracimy własność licencji wartych niekiedy kilkadziesiąt tysięcy?
Jakiś czas temu próbowałem zasięgnąć języka u przedstawiciela EPLANa ws. tej ich "super oferty" i dowiedziałem się tyle, że:
1. Obecni właściciele licencji stałych będą mogli przejść na subskrypcję na zasadach promocyjnych i w pierwszym roku zapłacą ok. 1/3 ceny, ale...
2. Przechodząc na subskrypcję niejako zrzekamy się "własności" i po roku obowiązywania "promocyjnej" subskrypcji jesteśmy traktowani jakbyśmy nigdy żadnej licencji nie mieli, więc w drugim roku płacimy za używanie narzędzia już pełną stawkę.
Summa summarum, przynajmniej na chwilę obecną, wychodzi na to, iż całość jest mniej więcej tak skalkulowana, że licencja stała + 3 lata rocznego serwisu wychodzi kosztowo mnie więcej tyle co 3 lata subskrypcji, więc jeśli ktoś już licencję posiada, to może co najwyżej na tej ich "świetnej" promocji stracić. Licencja stała + 4 lata serwisu zamiast 4 lat subskrypcji dadzą już spore oszczędności, ale...
Niestety (chyba?) dalej nie wiadomo jak ma finalnie wyglądać sprawa z serwisem licencji stałych, bo na pewno dla tych, którzy taką już mają byłoby kompletnym idiotyzmem przechodzenie na dużo droższą finalnie subskrypcję (przypominam - promocja tylko w pierwszym roku, potem ok. 1/3 ceny nowej licencji), ale obstawiam, że prędzej czy później panowie z EPLANa i tak nas "uszczęśliwią" na siłę w taki czy inny sposób zmuszając do przejścia na suby.