• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Utwórz blok, grupuj oraz grupuj urządzenia.
(2014-10-14, 01:05)LeBmo napisał(a): Utwórz blok, grupuj oraz grupuj urządzenia - wszystkie te możliwości znajdziemy w menu Edytuj/Dalsze.
Ale co jest do czego?

Utwórz blok. Jeśli dobrze zrozumiałem zajmuje mniej miejsca/pamięci niż grupowanie, nie można w nim "grzebać" za pomocą przycisku Shift i ogranicza nas do jednego elementu logicznego.

tą funkcje stosuję głównie do grupowania grafiki, elementów graficznych przy symbolach etc (coś jak uproszczony blok w AC)
czyli jak już zauważyłeś tylko jeden symbol logiczny może wystąpić
przydatne przy tworzeniu makr z dodatkową grafiką symboli
to grupowanie powoduje brak dostępu do składowych właściwości elementów w grupie
Nie ma możliwości chwilowej dezaktywacji tego grupowania

Cytat:Grupuj. Powszechnie wykorzystywane, umożliwia zmiany przy pomocy przycisku Shift i nie jest tak ograniczone jak "Utwórz blok".

opcja grupowanie służy mi do grupowania symboli logicznych (bardziej rozbudowana funkcja blok z AC)
w głównej mierze wykorzystuję do grupowania black-, PLC-boxów i ich elementów
umożliwia edycję wszystkich parametrów logicznych w elementach składowych bloku - elpan umożliwia chwilowe dezaktywowanie "grupy" dla celów edycyjnych

Cytat:Grupuj urządzenia. Czy ta możliwość jest przeznaczona wyłącznie dla Fluid?

nie
grupowanie urządzeń polega na połączeniu kilku różnych prezentacji w jedno "coś" czyli urządzenie
a więc:
  1. Musi istnieć dokładnie jedna funkcja główna, do której jest przydzielony rodzaj prezentacji "Wielokreskowy" lub "Diagram P&I".

2. Musi istnieć jedna lub więcej funkcji głównych lub pomocniczych, do której jest przydzielony rodzaj prezentacji "Para odsyłaczy". (Ustawienie branży w funkcjach głównych i pomocniczych nie ma przy tym znaczenia.)

3. Może istnieć dowolna liczba symboli graficznych z rodzaju prezentacji "Grafika". (Te symbole graficzne uwzględniane graficznie, lecz nie logicznie.)

4. Może istnieć dowolna liczba elementów graficznych (linie, prostokąty itp.). (Elementy te uwzględniane graficznie, lecz nie logicznie.)

Cytat:Do czego wykorzystujecie te funkcje?
Coś ciekawego możecie napisać na ich temat lub uzupełnić brakujące informacje?

mam nadzieję iż trochę rozjaśniłem wątpliwości
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź

Wiadomości w tym wątku
RE: Utwórz blok, grupuj oraz grupuj urządzenia. - przez pwisniewski - 2014-10-14, 08:40

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: