• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Więcej niż jeden monitor do projektowania.
Chciałbym Was zapytać o coś co uważam za błąd ale potrzebuje potwierdzenia żeby się nie okazało, że to jednak tylko mój problem sprzętowy.

Korzystam z dwóch monitorów zewnętrznych na raz (laptop leży zamknięty obok).
Na prawym monitorze mam edytor graficzny i dwa paski zakotwiczone (na stałe).
Na lewym mam nawigator stron, dwa własne paski i podgląd graficzny - wszystko jako osobne/luźne okna. Dodatkowe nawigatory i ewentualnie paski wyrzucam jako wolne okna na lewy monitor.
Paski są zapisane, obszar roboczy dla dwóch monitorów też zapisany i dla samego laptopa zapisany jako osobny (inna nazwa).

Przyszło mi niedawno popracować trochę na samym laptopie, otworzyłem obszar roboczy dla laptopa gdzie wszystko mam na jednym ekranie, monitory odłączone fizycznie i we właściwościach (pozostał tylko laptop).
Mimo tego okazało się, że gdy otwieram jakiś nawigator (np. przez kliknięcie ikonki na pasku nawigatorów), to nie ma żadnej reakcji, nawigatorów brak! Sprawdziłem kilka i nic. Dopiero po chwili zorientowałem się, że są one poza ekranem, po lewej stronie. Wpadłem na to tylko dlatego, że jeden z ostatnio używanych na dwóch monitorach nawigatorów upuściłem tak, że delikatnie zachodził na prawy monitor, zauważyłem jego krawędź i przeciągnąłem na środek ale co z resztą nawigatorów. Monitory wyłączone sprzętowo i programowo, więc myszką poza ekran nie mogę wyjechać.
Kiedy miałem możliwość podłączyłem ponownie dwa monitory, wczytałem konfigurację obszaru roboczego dla dwóch monitorów. Wtedy włączając nawigatory pojawiały się na lewym ekranie (było do przewidzenia) ale ten jeden ostatnio przeciągnięty na środek ekranu laptopa mimo, że potem został zamknięty, otworzył się na środku prawego monitora!!!
Wniosek: Eplan zapamiętuje pozycje pasków i nawigatorów (ogólnie swoich okien) i nie zwraca uwagi na to, że obszar zostal ograniczony do jednego monitora.
Przypomniało mi się, że przy jakiejś operacji, może instalacji nowszej wersji, Eplan pytał o to czy przejąć paski i ich pozycje. Niestety nie pamiętam dokładnie w jakiej sytuacji to wystąpiło.

Czy ktoś z Was zauważył taki problem czy to jest tylko mój problem sprzętowy (mam nadzieję, że nie)?

Odpowiedź

Wiadomości w tym wątku
Więcej niż jeden monitor do projektowania. - przez LeBmo - 2014-10-15, 12:23