• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Więcej niż jeden monitor do projektowania.
Cytat:jednym z rozwiązań jest praca w jednym oknie z odpowiednia konfiguracją monitorów (np 2 monitory pracują jako jeden z podwojoną rozdzielczością horyzontalną - ale nie każda karta to potrafi ) więc pominę to rozwiązanie
Właściwie najlepszy sposób. Mogę zrobić okno Eplana nachodzące jeszcze na lewy ekran i umieścić w niem wcześniej niezadokowane okna. Jedyny minus, że wszystkie nawigatory również muszę wtedy zadokować i zamknąć, wtedy użyteczna opcja Eplana, opcja "wolnych okien" przestaje w ogóle istnieć.

Cytat:drugi sposób to przed odłączeniem monitora/rów uruchomić szablon obszaru roboczego na 1 monitor i ewentualne przesunięcie odłączonych okien na monitor domyślny
To ciężki sposób, bo muszę uruchomić wszystkie nawigatory i je poprzenosić - bardzo niewygodne, ale jest do wykonania zakładając brak sklerozy.

Cytat:jak wiemy jeżeli już odpalimy eplana w konfiguracji 2 monitorowej
i mamy okienko poza obszarem roboczym to myszką nic nie zrobimy ale jest na to sposób
Alt i Spacja działa tylko na główne okno, a akurat ono jest u mnie w porządku. Cała sprawa rozbija się o niezadokowane paski narzędzi, nawigatory i podgląd graficzny.

Znalazłem jeszcze jedną możliwość ale nie wiem czy będzie działała u wszystkich i znów nie są to niestety dwa kliknięcia. Kiedy już mam tylko ekran laptopa, w opcjach wybieram inny monitor jako główny (mimo, że nie jest podłączony), wtedy laptop staje się lewym. Mam lewą stronę, której okna układam tak by nachodziły na prawe, chwilowo niedostępne okno i po ponownym przełączeniu okna te wystają na tyle żeby je przesunąć - znów kupa zabawy.

Marzyło mi się coś w stylu przesunięcia "ekranu" względem "ramy monitora", przeszukałem opcje grafiki ale nie znalazłem u siebie takiej możliwości.
Zatem przydała by się akcja przywołująca niezadokowane elementy na środek monitor - muszę poprosić.

Teraz wiem, że jak już będą trzy ekrany na raz (choć rzadko z tego korzystam), to na trzeciego nie będę wrzucał nic eplanowego, tylko inne programy.

Odpowiedź

Wiadomości w tym wątku
RE: Więcej niż jeden monitor do projektowania. - przez LeBmo - 2014-10-20, 08:07