• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zarządzanie artykułami
4. Odnoszący się do bezpieczeństwa.
Ten punkt bardziej informacyjnie niż jako pytanie ale może przy okazji ktoś opisze jak korzysta z tej możliwości.

We właściwościach symbolu cewki styczników, które wykorzystuję w funkcji bezpieczeństwa, w zakładce "Dane symbolu/funkcji" zaznaczyłem sobie "Odnoszący się do bezp." i z zadowoleniem mijałem wykrzyknik w żółtym kole przewijając nawigator zasobów.
Niestety w "Wyborze urządzeń" ku mojemu zdziwieniu nie pokazały się żadne styczniki. Zacząłem szukać więc różnic w definicjach funkcji ale wszystko było dobrze. Dopiero po chwili wpadłem na to, że mam zaznaczone "Odnoszący się do bezp." we właściwościach symbolu, a nie mam tego w szablonach funkcji artykułu (zresztą nawet opisano to w pomocy).
Zrezygnowałem więc z tego oznaczenia dla styczników, ponieważ chciałbym je również stosować do standardowych rozwiązań.

Zatem po tej przygodzie refleksja jest taka żeby "Odnoszący się do bezpieczeństwa" stosować tylko dla tych urządzeń, które są stworzone tylko do tego by służyć bezpieczeństwu.

P.S. Przejrzałem właśnie kilka artykułów typowo "safety" i nie zauważyłem żeby zaznaczano w szablonach funkcyjnych tą opcję choć gdyby ją zaznaczać to zmniejszyłaby się przynajmniej liczba urządzeń do wyboru w "Wyborze urządzeń".

Odpowiedź

Wiadomości w tym wątku
Zarządzanie artykułami - przez LeBmo - 2015-01-12, 15:40
RE: Zarządzanie artykułami - przez pwisniewski - 2015-01-12, 16:09
RE: Zarządzanie artykułami - przez LeBmo - 2015-01-14, 02:08
RE: Zarządzanie artykułami - przez pwisniewski - 2015-01-14, 09:06
RE: Zarządzanie artykułami - przez LeBmo - 2015-01-15, 00:26
RE: Zarządzanie artykułami - przez LeBmo - 2015-07-08, 13:32