• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
łączenie kilku mniejszych projektów w jeden
EplanP8 
Witam szanownych forumowiczów Smile

Pytanie moje dotyczy sposobu na połączenie w jeden projekt (tzn. jeden plik) kilku projektów, które były tworzone przez kilka osób.
Chodzi o rozdzielnicę średniego napięcia gdzie kilka osób opracowywało oddzielne pola (na osobnych plikach) i teraz zachodzi potrzeba połączenia tego wszystkiego w jeden plik. 
Oczywiście metoda kopiowania struktury urządzenia z jednego projektu do drugiego jest mi znana, ale występuje problem nieuplasowanych elementów (głównie zacisków rezerwowych), które nie są nigdzie pokazane, ale istnieją jako nieuplasowane elementy i przy kopiowaniu struktury urządzenia niestety się nie kopiują, co daje taki efekt że przy aktualizacji planu zacisków te zaciski znikają.

W skrócie to o co mi chodzi przedstawia załączony obrazek.

Jeśli ktoś zna jakiś sposób (poza plasowaniem wszystkiego) to będę wdzięczny za podpowiedź.

Pozdrawiam

Odpowiedź
(2017-10-02, 09:29)gru83 napisał(a): Witam szanownych forumowiczów Smile

Pytanie moje dotyczy sposobu na połączenie w jeden projekt (tzn. jeden plik) kilku projektów, które były tworzone przez kilka osób.
Chodzi o rozdzielnicę średniego napięcia gdzie kilka osób opracowywało oddzielne pola (na osobnych plikach) i teraz zachodzi potrzeba połączenia tego wszystkiego w jeden plik. 
Oczywiście metoda kopiowania struktury urządzenia z jednego projektu do drugiego jest mi znana, ale występuje problem nieuplasowanych elementów (głównie zacisków rezerwowych), które nie są nigdzie pokazane, ale istnieją jako nieuplasowane elementy i przy kopiowaniu struktury urządzenia niestety się nie kopiują, co daje taki efekt że przy aktualizacji planu zacisków te zaciski znikają.

W skrócie to o co mi chodzi przedstawia załączony obrazek.

Jeśli ktoś zna jakiś sposób (poza plasowaniem wszystkiego) to będę wdzięczny za podpowiedź.

Pozdrawiam

niestety ja również nie znam prostego sposobu na łączenie projektów w jeden - za czym naprawdę ubolewam
wszystkie rozwiązanie to tak naprawdę większe lub mniejsze protezy 

Brakuje możliwości stworzenia tzw projektu nadrzędnego który by łączył nasze pod projekty 

w eplan`ie jest niby moduł projektów częściowych ale tyczy się on branż, czyli mechanika, elektryka, płyny 

jest też możliwość edycji jednego projektu przez kilka osób z tzw obszarami edycji ale tutaj również tyczy się to branż 

osobiście brakuje mi możliwości własnie stworzenia albo projektu nadrzędnego, albo projektów częściowych całościowych 

a więc niestety musisz napisać wishlist do eplan`a aby (może kiedyś) wprowadzili to w następnej wersji programu 
ja będę musiał odświeżyć i przepisać zgłoszenie z wersji 1.8
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Obszary edycji można też sobie samemu zdefiniować według własnych kryteriów :

Następnie można je wykorzystać do tworzenia projektów częściowych :

Odpowiedź
(2017-10-03, 13:20)mkrzeszowiak napisał(a): Obszary edycji można też sobie samemu zdefiniować według własnych kryteriów :

Następnie można je wykorzystać do tworzenia projektów częściowych :

dzięki 
o tym nie pomyślałem żeby użyć w ten sposób - możesz podzielić się jeszcze jakimiś takimi informacjami

PS i jeszcze jedno pytanie odnośnie pokazanej przez ciebie ścieżki - o ile wyodrębnienie projektu z istniejącego jest możliwe to jak włączyć projekt już istniejący jako projekt częściowy
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
no to odświeżę kotleta bo niestety nie doczekaliśmy się odpowiedzi od mkrzeszowiak

więc znów miałem okazję popracować na wersji ultimate więc mogę parę groszy jeszcze dorzucić 

1. tworzenie własnych obszarów edycji
oczywiście działa i jest możliwość jej konfiguracji  mamy duży wachlarz możliwości konfiguracyjnej 
możemy ograniczyć do konkretnych obszarów technologicznych, struktury projektów, czy nawet do konkretnej strony projektowej 

działa to całkiem sprawnie i przyjemnie 

2. projekty cząstkowe 
no i tu zaczynają się schody 

niestety przy próbie stworzenia projektów cząstkowych napotkałem na problem 
jeżeli mamy strukturę projektu tak ułożoną iż powielają nam się pewne hierarchiczne dane to już projektu cząstkowego nie utworzymy 
otrzymamy komunikat:

o którym w helpie możemy przeczytać 
EPLAN HELP napisał(a):Obszar edycji nakłada się - części tego obszaru edycji są również zawarte w innych obszarach edycji. Zapisanie jako archiwum nie jest możliwe.

co oznacza tyle iż nie wygenerujemy projektów cząstkowych do edycji 
możemy to jednak obejść 
i w pustym projekcie utworzyć projekty cząstkowe 
wygenerować je 
wtedy mamy możliwość ich niezależnej edycji 
jak również zaimportowania do projektu podstawowego 
jednak nie możemy ich scalić gdyż już po tej operacji nie uda nam się ponownie wygenerować projektów cząstkowych 

to tyle jeszcze moich 5 groszy co do funkcjonalizowania projektów cząstkowych 
jednak dalej nie ma możliwości scalania kilku projektów w jeden, tak aby mógł powstać projekt nadrzędny  - jest jakaś proteza ale to nie to o co chodzi
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź