• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aktualizacja indeksu wyszukiwania
EplanP8 
Aktualnie pracuje na P8-2.2HF1. Mam problem z wyszukiwaniem w bazie artykułów - niektóre (najczęściej te niedawno dodane) się nie wyświetlają po wpisaniu w filtrze pełnotekstowym. W starszej wersji było opcja "Aktualizacji indeksu wyszukiwania", ale po kliknięciu dostaje komunikat jak w załączeniu Proszę o jakieś sugestie Smile

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedź
Też spotkałem się z tym problemem (i nie tylko w wersji 2.2HF1)
do końca nie wiem czym jest ta sprawa spowodowana mogę jedynie domyślać się iż chodzi o dostęp np 2 instancji eplana do jednej bazy
albo dużą ilością danych w bazie

osobiście miałem ten przypadek przy czyszczeniu bazy danych gdzie było dużo elementów edytowanych, zmienianych etc

możesz spróbować zastosować skrypt Franka Schöneck`a do kompresji bazy danych - powinno pomóc Kompresja bazy artykułów - Microsoft Access

ponieważ obecnie nie udało mi się powtórzyć twojego błędu nie jestem wstanie ci więcej pomóc
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Ok dzięki, spróbuje "posprzątać" bazę i kompresji.

Odpowiedź
(2014-02-04, 21:38)sajdak.t napisał(a): Ok dzięki, spróbuje "posprzątać" bazę i kompresji.

odświeżam temat bo u klienta maiłem podobny problem
a więc mogłem znaleźć rozwiązanie

w przypadku tego błędu należy wywołać akcję
Kod:
XPameUpdateQueryTable /ClearMultiUserLock:1
na problematycznym projekcie

po wykonaniu tej akcji aktualizacja indexu wyszukiwania powinna przebiegać poprawnie
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
EplanP8 
(2014-03-26, 15:56)pwisniewski napisał(a):
(2014-02-04, 21:38)sajdak.t napisał(a): Ok dzięki, spróbuje "posprzątać" bazę i kompresji.

odświeżam temat bo u klienta maiłem podobny problem
a więc mogłem znaleźć rozwiązanie

w przypadku tego błędu należy wywołać akcję
Kod:
na problematycznym projekcie

po wykonaniu tej akcji aktualizacja indexu wyszukiwania powinna przebiegać poprawnie

Miałem problem z pojęciem "wywołanie akcji", ale udało się i już mogę wyszukiwać artykuły.
Dzięki

Odpowiedź
(2014-08-06, 12:30)sajdak.t napisał(a): Miałem problem z pojęciem "wywołanie akcji", ale udało się i już mogę wyszukiwać artykuły.
Dzięki

Cieszy mnie że się udało

w woli wyjaśnienia wywołanie akcji - maiłem na myśli nic innego jak stworzenie przycisku na pasku zadań z przypisaną funkcją i późniejsze jej uruchomienie

czy skrótowo wywalanie akcji
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
EplanP8 
Dodawałem artykuły do bazy i również niektóre z nich przestały być widoczne po użyciu filtra (bez filtra były).
Eplan P8 v2.2
Dodam, że pracowałem na bazie, która instaluje się z Eplanem i dodałem zaledwie kilkanaście artykułów, więc nie jest zbyt duża.

Zatem wcisnąłem Dodatki/Aktualizuj indeks wyszukiwania
i otrzymałem komunikat jak kolega w pierwszym poście.

Po tym komunikacie każda próba filtrowania pełnotekstowego kończy się komunikatem:
DialogFactory DoModal (S000000)
Błąd sprzętu: Naruszenie dostępu pamięci

i zarządzanie artykulami zostaje zamknięte

Ponowne proby aktualizacji indeksu dają już taki komunikat:
Komunikat (S000000)
Błąd sprzętu: Naruszenie dostępu pamięci

Zamknąłem Eplana i włączyłem go ponownie. Eplan na początku oznajmił, że w projekcie są przestarzałe dane i zapytał czy ma je odświeżyć - zgodziłem się.
Teraz filtr nie wywołuje błędu ale nadal nie widzi nowych artykułów.
Znów kliknąłem by się zaktualizował indeks wyszukiwania i otrzymałem w nagrodę komunikat jak w pierwszym poście. Teraz jednak filtr nie daje błędu ale oczywiście nadal nie widzi nowych artykułów.

Skorzystałem zatem z Twojej pomocy:
Po wywołaniu akcji, udało się zaktualizować indeks i filtr zaczął działać!

Odpowiedź
(2014-08-16, 19:29)LeBmo napisał(a): Dodawałem artykuły do bazy i również niektóre z nich przestały być widoczne po użyciu filtra (bez filtra były).
Eplan P8 v2.2
Dodam, że pracowałem na bazie, która instaluje się z Eplanem i dodałem zaledwie kilkanaście artykułów, więc nie jest zbyt duża.

Niestety czasami tak jest z baza Accessa Wink
Jeżeli masz możliwość przejdź na bazę MsSQL

Cytat:...
Po wywołaniu akcji, udało się zaktualizować indeks i filtr zaczął działać!

i to jest w tym najważniejsze że wszystko udało się uruchomić i działa jak powinno
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości