• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Błędy , poprawki, życzenia do Eplana
Zachęcam wszystkich do zgłaszania znalezionych błędów, swoich życzeń i ewentualnych poprawek które firma eplan powinna wprowadzić do swojego produktu.
Im więcej będzie zgłoszeń tym szybciej to wykonają.

Proponuję też umieszczanie w tym wątku informacji o zgłoszeniach z numerem zgłoszenia, może ktoś też to potrzebuje tej samej funkcjonalności i zgłosi też ten błąd, życzenie.

Nie sugerujmy się iż jeżeli ktoś już to zgłosił to zostanie to wykonane - nic bardziej mylnego Sad - w polityce firmy eplan ważne jest łatwość wykonania modyfikacji i ilość "zgłoszeń". Czyli im więcej osób zgłosi ten sam błąd to szybciej go rozwiążą.
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Gdzie najlepiej zgłaszać błędy lub gdzie i jak to robić prawidłowo?

1. Pisząc na adres eplan_serwis@abmicro.pl
2. Logując się na Eplan Solution Center i tworząc nową sprawę.
Pod Szukaj mamy: Sprawy, Zadania, Uwagi. Pod Utwórz nowe mamy tylko Sprawy.
3...?

Jak wygląda procedura i czy ktoś nas powiadomi, że błąd poprawiono lub życzenie spełniono?

Odpowiedź
(2014-08-28, 16:45)LeBmo napisał(a): Gdzie najlepiej zgłaszać błędy lub gdzie i jak to robić prawidłowo?

1. Pisząc na adres eplan_serwis@abmicro.pl
2. Logując się na Eplan Solution Center i tworząc nową sprawę.
Pod Szukaj mamy: Sprawy, Zadania, Uwagi. Pod Utwórz nowe mamy tylko Sprawy.
3...?

Jak wygląda procedura i czy ktoś nas powiadomi, że błąd poprawiono lub życzenie spełniono?

Obie procedury są poprawne jednak

ja osobiście wybieram opcję 2. z prostego powodu - masz pewność że to co zgłaszasz jest zgłoszone i masz ślad po zgłoszeniu zawsze możesz powołać się na niego przy następnej wersji lub podobnym problemie
często masz też odpowiedz w poście i ślad/historię co zostało zrobione co ci odpowiedzieli etc

zgłoszenie w języku angielskim - na początku zgłaszałem w ojczystym języku ale proponuję unikać no chyba że chcemy aby pracownik ab nam to przetłumaczył (czasami zmieniając to co zgłaszamy - tak miałem takie przypadki)
potem zacząłem używać języka niemieckiego w końcu program i cały suport jest w Niemczech ale Panowie z Ab usilnie prosili abym tego języka nie używał (nie wiem czemu) ale jak już to zgłaszał w Angielskim co też czynię

co do samej procedury
po zapogowaniu się na Eplan Solution Center
pojawia nam się okno mniej więcej takie

tu mamy możliwość przejrzenia naszych zgłoszeń i wyszukania z tzw bazy wiedzy oraz przejść na fora DE i EN polskiego niestety nie ma (do dzisiaj nie wiem dlaczego)

nas interesuje opcja otwórz nowe - sprawa

pojawi się w oknie tabela która wypełniamy i zatwierdzamy to wszystko

a jedna rzecz załączniki do sprawy (a radzę robić w miarę dobrą dokumentację ) załączamy do sprawy po jej założeniu - nie da się od razu
trzeba założyć sprawę wejść do jej i dopiero możemy dodać załączniki

zapomniałem dopisać

po zgłoszeniu powinien przyjść mail potwierdzający o dokonanym zgłoszeniu
odpisywać też proponuje w systemie a nie w odpowiedzi na maila aby mieć ślad

co do zgłaszania życzeń czy nowych funkcjonalności potrzeby będzie nam dokument (w załaczniku)
załączamy go do zgłoszonej sprawy jak wyżej ja osobiście dopisuję w tytule "WISH" aby osoby odpowiedzialne szybciej przekierowały błąd do innego działu gdyż my nie mamy możliwości kategoryzowania zgłoszeń

Załączone pliki
.doc   EN-CustomerWishForm.doc (Rozmiar: 68,5 KB / Pobrań: 4)
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Cytat:co do zgłaszania życzeń czy nowych funkcjonalności potrzeby będzie nam dokument (w załaczniku)
załączamy go do zgłoszonej sprawy jak wyżej ja osobiście dopisuję w tytule "WISH" aby osoby odpowiedzialne szybciej przekierowały błąd do innego działu gdyż my nie mamy możliwości kategoryzowania zgłoszeń
Czyli życzenia w tytule ze słowem "WISH", i po założeniu i ewentualnym opisaniu dodajemy wypełniony załącznik. Skąd bierzemy "Issue no" do załącznika?

A błędy od tak po prostu bez specjalnych procedur i załączników?

Cytat:tu mamy możliwość przejrzenia naszych zgłoszeń i wyszukania z tzw bazy wiedzy oraz przejść na fora DE i EN polskiego niestety nie ma (do dzisiaj nie wiem dlaczego)
Brak polskiego forum może wynikać z waśni niemiecko-polskiej, podobnie niechęć supportu do języka niemieckiego ;-) lub co bardziej prawdopodobne z antyreklamy jaka bije z polskiego oficjalnego forum (brak zaangażowania ludzi z Eplana).
Klikając na którekolwiek z tych forum (DE i EN) nie wiem dlaczego ale w rezultacie otrzymuję pustą planszę (jak poniżej):

Odpowiedź
(2014-08-30, 00:17)LeBmo napisał(a): Czyli życzenia w tytule ze słowem "WISH", i po założeniu i ewentualnym opisaniu dodajemy wypełniony załącznik. Skąd bierzemy "Issue no" do załącznika?

to zleży czy zgłaszasz mailowo czy przez system
1. jeżeli mailowo to postawiasz pusty wypełnia to pracownik serwisu
2. jeżeli zgłaszasz przez ESC (Eplan Solusion Center) to
po założeniu sprawy - generowany jest jej numer - i to ten numer wpisujesz

Cytat:A błędy od tak po prostu bez specjalnych procedur i załączników?

jak już pisałem wcześniej zgłoszenie w ESC to jest już ta owa procedura
co do załączników im bardziej udokumentujesz ten błąd tym mniej będzie nieporozumień, i tak jak będą niejasności będą się kontaktowali z tobą abyć bardziej to wyjaśnił
dlatego jeżeli masz możliwość udokumentuj to screenami, jakąś generacja, przykładowym projektem, makrem filmikiem etc tak aby osoba rozpatrująca reklamację umiała powtórzyć zachowanie - nie zawsze jest to proste

Cytat:Brak polskiego forum może wynikać z waśni niemiecko-polskiej, podobnie niechęć supportu do języka niemieckiego ;-) lub co bardziej prawdopodobne z antyreklamy jaka bije z polskiego oficjalnego forum (brak zaangażowania ludzi z Eplana).

tak samo nie ma innych for np francuskich, włoskich, etc dlaczego nie ma nie wiem i chyba nigdy się nie dowiem ale nie o to tu chodzi

Cytat:Klikając na którekolwiek z tych forum (DE i EN) nie wiem dlaczego ale w rezultacie otrzymuję pustą planszę (jak poniżej):

Jest to związane z zagnieżdżeniem stron i bezpieczeństwem
jeżeli używasz FF to w lewym rogu masz przycisk blokady

i wybrać opcję nie blokowania - fora powinny się poprawnie wczytać
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
od wersji 2.2 platformy eplan
możemy przejść bezpośrednio z platformy do składania pytań bądź błędów do suportu eplana

W pomocy odnajdziemy pozycję

dla wersji 2.2 oraz 2.3
Cytat:Utwórz zapytanie do pomocy technicznej w sieci ...

dla wersji 2.4
Cytat:Utwórz zapytanie do pomocy technicznej EPLAN...

aby funkcja ta była aktywna należy uzupełnić w
opcje -> ustawienia -> użytkownik -> prezentacja -> identyfikator użytkownika/adres
wymagane pola

Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Cytat:Proponuję też umieszczanie w tym wątku informacji o zgłoszeniach z numerem zgłoszenia
Ten numer zgłoszenia przyda się do czegoś na forum?
Pytam, ponieważ po numerach podanych tutaj:
http://eplan.ayz.pl/forumdisplay.php?fid=23
nie mogę nic znaleźć w EPLAN Solution Center (np. odpowiedzi supportu) - kompletnie jakby nic nie było.

Mam jeszcze pytanie dotyczące błędów i życzeń.
Czy opisując błędy/życzenia w języku angielskim w ESC, zaznaczasz gdzieś, że jest to po angielsku czy po prostu piszesz i już?

Odpowiedź
(2014-10-14, 21:22)LeBmo napisał(a): Ten numer zgłoszenia przyda się do czegoś na forum?
Pytam, ponieważ po numerach podanych tutaj:
http://eplan.ayz.pl/forumdisplay.php?fid=23
nie mogę nic znaleźć w EPLAN Solution Center (np. odpowiedzi supportu) - kompletnie jakby nic nie było.

nie znam możliwości systemu ESC od strony technicznej
podejrzewam iż są blokowane wyświetlania przy użytkownikach
ale do rzeczy
co do zamieszczania tutaj na forum
idea była taka - jako iż zmiany i życzenia wprowadzane są w zależności od ilości zgłoszeń, więc trzeba trochę wymusić na firmie wprowadzenie ich

jeżeli przeczytasz zgłoszenie i uważasz iż faktycznie jest to błąd - zgłaszasz go
program jest na tyle rozbudowany iż znalezienie wszystkich błędów jest prawie niemożliwe, po drugie przyzwyczajenia i pewne uwarunkowania są na każdym rynku inne. Pamiętajmy iż program wywodzi się z Niemiec a tam mają trochę inne podejście do projektowania jak u nas, więc i program nie zawsze jest przystosowany do pracy takiej jak my jesteśmy przyzwyczajeni. Jeżeli nie będziemy zgłaszać naszych uwag nigdy nie otrzymamy produktu dopasowanego do naszych potrzeb.

Np brak listowania listew zaciskowych na legendzie zabudowy - dostępne tylko w propanelu a nie zabudowie 2D - dla mnie oczywisty błąd programu - gdyż każdy element uplasowany na zabudowie powinien być wylistowany - jeżeli nie będę go chciał to go wyfiltruję (jak w przypadku innych zestawień w których jest taka możliwość) - jednak odpowiedź suportu była tak ma być tak zostało zaprojektowane, jeżeli ten błąd jest tylko w moim mniemaniu nigdy tego nie poprawią, natomiast jak znajdzie się duża ilość osób co powie faktycznie jest to błąd to jest szansa iż w końcu to poprawią.

A więc upublicznienie tych błędów ma na celu zwiększenie szansy uwzględnienia poprawek w kolejnej wersji

a numer zgłoszenia można powołać się na niego przy składaniu własnego błędu

Cytat:Mam jeszcze pytanie dotyczące błędów i życzeń.
Czy opisując błędy/życzenia w języku angielskim w ESC, zaznaczasz gdzieś, że jest to po angielsku czy po prostu piszesz i już?

Po prostu piszę po angielsku
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Cytat:idea była taka - jako iż zmiany i życzenia wprowadzane są w zależności od ilości zgłoszeń
Tak też mi powiedzieli, że nie widzieli wcześniej żeby ktoś o to prosił, więc pewnie zostanie odrzucone przez Niemców.

Cytat:A więc upublicznienie tych błędów ma na celu zwiększenie szansy uwzględnienia poprawek w kolejnej wersji
Pomysł mi się podoba i uważam, że warto się zjednoczyć by otrzymać coś lepszego.

Prośby mogę składać tylko do tego, co posiadam, a mam ograniczoną licencję ale na pewno coś wspólnego mimo to się znajdzie.

Nie uważasz, że pisząc numery spraw w końcu support tu trafi i stwierdzi, że jest to "spisek" ;-) ?

Odpowiedź
(2014-10-15, 11:08)LeBmo napisał(a): Tak też mi powiedzieli, że nie widzieli wcześniej żeby ktoś o to prosił, więc pewnie zostanie odrzucone przez Niemców.

wszytko zależy od tego co to jest i jak bardzo skomplikowane
moje błędy ad tłumaczenia (byłem sam co to zgłaszałem) zostały uwzględnione praktycznie natychmiast
inne dalej czekają od wersji 1.7

Cytat:Pomysł mi się podoba i uważam, że warto się zjednoczyć by otrzymać coś lepszego.

Prośby mogę składać tylko do tego, co posiadam, a mam ograniczoną licencję ale na pewno coś wspólnego mimo to się znajdzie.

Nie uważasz, że pisząc numery spraw w końcu support tu trafi i stwierdzi, że jest to "spisek" ;-) ?

na forach zagranicznych jest to dość częsta praktyka jak ktoś zgłasza błąd to podaje pod jakim numerem się znajduje
mamy wolny kraj i zawsze może w forum uczestniczyć
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Jak dla mnie praca programistów Eplana, w zakresie usuwania błędów, wydaje się nie zrozumiała. W programie można znaleźć mnóstwo błędów, w działaniu funkcji, tłumaczeń etc.
Błędy z wersji na wersje nie są poprawiane, a każda wersja generuje kolejne błędy. Czy również macie takie wrażenie?

Od niedawna zacząłem "współpracę" z suportem (wykupienie licencji serwisowej). Dziś przejrzałem sobie Tickety, które dotychczas były zakładane przez pomoc techniczną w moim imieniu.
Sprawa jest bardzo ciekawa.
Otóż jest kilka zgłoszeń moich błędów (zglaszałem telefonicznie lub mailowo do ABMicro) w działaniu programu. Odpowiedź jaką otrzymywałem w części w/w przypadków to ominięcie problemu poprzez zastosowanie innych rozwiązań bardziej czasochłonnych.
Mimo to ticket uznano za wyjaśniony. Tym samy wg suportu wszystko gra i informacje nie są dalej przetwarzane jako występujące błędy.

Odpowiedź
(2014-11-19, 14:15)Gadget napisał(a): Jak dla mnie praca programistów Eplana, w zakresie usuwania błędów, wydaje się nie zrozumiała. W programie można znaleźć mnóstwo błędów, w działaniu funkcji, tłumaczeń etc.
Błędy z wersji na wersje nie są poprawiane, a każda wersja generuje kolejne błędy. Czy również macie takie wrażenie?

błędy tłumaczeń są usuwane (jeżeli ktoś je zgłosi) - sam osobiście zgłaszałem kilka/kilkanaście i były korygowane

co do błędów w programie to sprawa jest bardziej złożona - dlaczego to już na rozmowy przy piwie
sam zauważyłem iż polityka eplana jest nastawiona na rynki Niemiecko-języczne i głównie ich uwagi są brane pod uwagę

(2014-11-19, 14:15)Gadget napisał(a): Od niedawna zacząłem "współpracę" z suportem (wykupienie licencji serwisowej). Dziś przejrzałem sobie Tickety, które dotychczas były zakładane przez pomoc techniczną w moim imieniu.
Sprawa jest bardzo ciekawa.
Otóż jest kilka zgłoszeń moich błędów (zglaszałem telefonicznie lub mailowo do ABMicro) w działaniu programu. Odpowiedź jaką otrzymywałem w części w/w przypadków to ominięcie problemu poprzez zastosowanie innych rozwiązań bardziej czasochłonnych.
Mimo to ticket uznano za wyjaśniony. Tym samy wg suportu wszystko gra i informacje nie są dalej przetwarzane jako występujące błędy.

na temat działania serwisu powiedziałem kiedyś że się nie będę wypowiadał - wiec tego nie czynię

ale zachęcam do zgłaszania spraw tylko przez system ESC
z powodów które można znaleźć wyżej
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Zgodziliśmy się na zakup programu z błędami! W licencji jest to zapisane tylko trochę inaczej.

Uważam, że dobrego zaawansowanego programu nie da się zrobić bez pomocy użytkowników. I faktycznie jeśli chcemy program bez błędów i coraz lepszy powinniśmy uczestniczyć w jego tworzeniu, zmianach, poprawie.
Pewnie niemożliwe jest wszystkim dogodzić ale niektóre odpowiedzi odmowne, a szczególnie ich uzasadnienie sprawiają, że można się w sekundę zagotować.
I tak dobrze, że czytają to i w jakiś sposób analizują.
Ważny jest dobry dokument błędu czy pomysłu w postaci opisu, przerobionego zrzutu ekranu, filmiku (ostatnio nawet filmiki zrobione telefonem wysłałem, bo było to najlepsze i szybkie rozwiązanie).
To, że w błędach wpisałem kilka rzeczy nie oznacza, że to jest wszystko. Otwartych mam aktualnie kilkanaście ticketów zawierającymi zarówno bzdury takie jak nieprzetłumaczony nawigator symboli jak i rzeczy ważne dla mnie. Te ważniejsze i dotyczące użytkowników, a nie tylko mnie staram się zamieszczać na forum zgodnie z dobrą ideą założyciela.

Niestety niektórych Waszych inicjatyw nie mogę poprzeć ze względu na braki wiedzy jak i ograniczonej licencji.

Idealnie by było gdyby Eplan miał miejsce,w którym zamieszcza wszystkie pomysły i użytkownicy by na nie głosowali - pewnie wtedy okazałoby się czy coś faktycznie nie jest potrzebne czy jest jednak inaczej... ale to już rozdział sci-fi.

Jak pisał pwisniewski najlepiej zakładać tickety w ESC, choć do samego ESC też mam kilka zastrzeżeń i na pewno wymaga usprawnienia, to jednak nie jest to tylko e-mail czy rozmowa, po której nie ma śladu.

Odpowiedź
Dodam jeszcze sprawę, która bardzo mi się nie podoba i leży mi na wątrobie.
Zgadzamy się w licencji, że kupujemy program z błędami, których nie wykryto podczas testów - ma to jakiś sens.
Ugodziło mnie jednak, że kiedy nie miałem serwisu, wyszła poprawka ale nikt mnie o niej nie powiadomił, a do "wsparcia technicznego" na stronie www skąd można ją ściągnąć nie ma się dostępu bez wykupionej licencji - bo zapytałem o dostęp.
Bardzo mnie zabolało, że po tym jak sprzedano produkt, znaleziono błędy, poprawiono je ale mimo tego pozostawiono klienta z wadliwym produktem będąc w pełni tego świadomym Exclamation

Odpowiedź
(2014-11-20, 18:08)LeBmo napisał(a): Dodam jeszcze sprawę, która bardzo mi się nie podoba i leży mi na wątrobie.
Zgadzamy się w licencji, że kupujemy program z błędami, których nie wykryto podczas testów - ma to jakiś sens.
Ugodziło mnie jednak, że kiedy nie miałem serwisu, wyszła poprawka ale nikt mnie o niej nie powiadomił, a do "wsparcia technicznego" na stronie www skąd można ją ściągnąć nie ma się dostępu bez wykupionej licencji - bo zapytałem o dostęp.
Bardzo mnie zabolało, że po tym jak sprzedano produkt, znaleziono błędy, poprawiono je ale mimo tego pozostawiono klienta z wadliwym produktem będąc w pełni tego świadomym Exclamation

niestety polityka firmy jest taka i nic tego nie zmieni
no chyba że ktoś jest prawnikiem i potrafi podważyć zapisy licencyjne

a że serwis to niejako jest aktualizacja programu - plus wsparcie techniczne to też wiadomo

niestety SP1 do programów często traktowane są jako nowe wydania programu czyli nie ma dostępu do nich jeżeli nie masz serwisu
HF`y natomiast były łatkami poprawiającymi jakieś drobne zmiany

nie pamiętam w której wersji ale przejście na sp1 powodowało zmiany łącznie ze struktura baz danych
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Sprostowanie.
Dotyczy mojego Post: Festo CPX (troszkę powyżej).

Okazuje się, że jest dostęp do pobrania poprawek mimo braku wykupionego serwisu. Nie wiem jak dawno istnieje to miejsce, więc trudno mi powiedzieć od kiedy jest taka możliwość.
Warto tam od czasu do czasu zajrzeć, bo chyba jeszcze ciągle nie powiadamiają o tym klientów.
Odnośnik wklejam TUTAJ dzięki informacji pwisniewskiego.

Odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości