• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Całościowa lista artykułów
EplanP8 
Witam
Proszę o pomoc w zestawieniu listy artykułów.
Sprawa wygląda następująco. Stworzyłem nowy formularz w którym mam zestawienie wszystkich artykułów projektu. Jednak jest w nim duża ilość identycznych urządzeń i w zestawieniu nakładają mi się ich oznaczenia oraz strony na których się znajdują (widać to na załączniku). Oczywiście mógłbym ręcznie poprzesuwać poszczególne wiersze żeby zestawienie było przejrzyste, no ale musiałbym to robić po każdej aktualizacji.
I tu moje pytanie. Czy można to jakoś rozwiązać, żeby automatycznie powstała tabela, która będzie miała wiersze odpowiednio dopasowane do zawartości tekstu?

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedź
Robiłeś sam od podstaw? Ogólnie dużo łatwiej jest wybrać wśród istniejących formularzy taki, który trochę Ci pasuje i go przerobić. Żaden nie pasował?

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Odpowiedź
Otóż przerobiłem jeden z istniejących, żeby były w nim tylko te informacje, które są mi potrzebne.

Odpowiedź
(2017-03-27, 14:03)endriuu13@gmail.com napisał(a): Witam
Proszę o pomoc w zestawieniu listy artykułów.
Sprawa wygląda następująco. Stworzyłem nowy formularz w którym mam zestawienie wszystkich artykułów projektu. Jednak jest w nim duża ilość identycznych urządzeń i w zestawieniu nakładają mi się ich oznaczenia oraz strony na których się znajdują (widać to na załączniku). Oczywiście mógłbym ręcznie poprzesuwać poszczególne wiersze żeby zestawienie było przejrzyste, no ale musiałbym to robić po każdej aktualizacji.
I tu moje pytanie. Czy można to jakoś rozwiązać, żeby automatycznie powstała tabela, która będzie miała wiersze odpowiednio dopasowane do zawartości tekstu?

tak można 
musisz w formularzu ustawić właściwość (jak dobrze pamiętam) dynamiczne dopasowanie wierszy, czy dynamicznie dopasuj wysokość wiersza (nie mam eplana pod ręka to ci nie powiem dokładnie)
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
W takim razie poczekam aż będziesz miał ePlana pod ręką, bo nie mogę nigdzie znaleźć tego polecenia o dopasowaniu wierszy.

Odpowiedź
(2017-03-28, 12:48)endriuu13@gmail.com napisał(a): W takim razie poczekam aż będziesz miał ePlana pod ręką, bo nie mogę nigdzie znaleźć tego polecenia o dopasowaniu wierszy.

no nie pomyliłem się 
jest to właściwość <13102> Dynamicznie dopasuj wysokość wiersza
oczywiście nie możemy ograniczać wysokości pól wyprowadzanych
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Jeszcze coś robię źle, dlatego że teraz wygląda to czytelnie, ale rozbił mi to trochę nie tak jak chciałem. Mianowicie, każde urządzenie tego samego typu jest w kolejnym wierszu a chce żeby ID wszystkich urządzeń tego samego typu był w jednym wierszu (najlepiej jeden pod drugim)

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedź
(2017-03-28, 14:37)endriuu13@gmail.com napisał(a): Jeszcze coś robię źle, dlatego że teraz wygląda to czytelnie, ale rozbił mi to trochę nie tak jak chciałem. Mianowicie, każde urządzenie tego samego typu jest w kolejnym wierszu a chce żeby ID wszystkich urządzeń tego samego typu był w jednym wierszu (najlepiej jeden pod drugim)

czyżbym się pomylił  Huh - nie neguje tego  Big Grin ale chyba zaznaczyłeś dodatkowo albo tylko właściwość <13009> Dynamiczne dopasowanie wierszy Rolleyes

ogólnie w formularzu są 2 opcje które brzmią podobnie ale działają inaczej 

1. <13102> Dynamicznie dopasuj wysokość wiersza
2. <13009> Dynamiczne dopasowanie wierszy 

sprawdź czy znaczyłeś poprawną opcję
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Faktycznie miałem zaznaczone dodatkowo <13009> Dynamiczne dopasowanie wierszy. Aczkolwiek gdy zaznaczam tylko <13102> Dynamicznie dopasuj wysokość wiersza, to nic się właściwie z zestawieniem nie dzieje i nadal opisy nakładają się na siebie.

Odpowiedź
(2017-03-29, 07:42)endriuu13@gmail.com napisał(a): Faktycznie miałem zaznaczone dodatkowo <13009> Dynamiczne dopasowanie wierszy. Aczkolwiek gdy zaznaczam tylko <13102> Dynamicznie dopasuj wysokość wiersza, to nic się właściwie z zestawieniem nie dzieje i nadal opisy nakładają się na siebie.

jeżeli zaznaczyłeś 13102 to musi ci dopasować wysokość 
chyba ze nie zsynchronizowałeś formularza do projektu
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Zsynchronizowałem.
W załączniku przesyłam mój formularz może tak łatwiej będzie zobaczyć co robię źle.

Załączone pliki
.f02   Moskwa_AS.f02 (Rozmiar: 22,76 KB / Pobrań: 7)

Odpowiedź
(2017-03-29, 09:52)endriuu13@gmail.com napisał(a): Zsynchronizowałem.
W załączniku przesyłam mój formularz może tak łatwiej będzie zobaczyć co robię źle.

tak na szybko 
to funkcje te są do formularza dynamicznego a nie statycznego - w statycznym to nie działa gdyż tam są trochę inne zależności 
brak wpisanego parametru <13007> Wysokość wiersza - znaczy wpisany 0mm 
i parę innych błędów
podmień formularz i zobacz czy teraz ci działa

Załączone pliki
.f02   Moskwa_AS.f02 (Rozmiar: 25,57 KB / Pobrań: 15)
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź