• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dodanie elementów przez MS Access i EPLAN Education
Chciałbym zapytać o budowę i zasadę dodawania przez EPLAN
nowych artykułów do danej bazy.

Problem polega na tym, że dążę do osiągnięcia równouprawnionego dostępu do bazy artykułów z poziomu EPLANA'a oraz programu MS Access.

Chciałbym dodawać, usuwać, oraz modyfikować główne parametry artykułów (Nr artykułu, nr typu, dostawców, Producenta, Oznaczenia 1/2/3) przez MS Access. Wydaje mi się, że potrzebowałbym do tego znać minimalną liczbę pól, które muszę zmodyfikować (które modyfikuje EPLAN) aby np. dodać nowy artykuł do bazy (z minimalną liczbą danych opisujących go).

Osobiście starałem się to zrobić wykorzystując tabelę tblPart, gdyż znalazłem tam wszystkie interesujące mnie parametry. Jestem dzięki temu w stanie dodać nowe artykuły do bazy z poziomu Access'a i je modyfikować z poziomu Access'a, a zmiany te są widoczne w EPLAN'ie. Jednak gdy w nowo dodanym, przez Access, artykule próbuję z kolei w EPLAN'ie aktualizować parametry elementu, zmiany te nie są wiążące... (Wykonując natomiast aktualizację istniejących już w bazie artykułów, zmiany są widoczne natychmiast z poziomu obu programów - stąd mój wniosek, że podczas mojego dodawania artykułów nie ustawiam wszystkich wymaganych pól).

Jeśli mógłby ktoś udzielić mi wskazówek w tej kwestii lub wyjaśnić jak EPLAN dodaje nowy element do bazy danych, będę niezmiernie wdzięczny!

Pozdrawiam

Odpowiedź
Rozumiem, że docelowo chodzi o coś innego niż tylko tabelaryczna modyfikacja czy szybkie dodawanie nowego artykułu?
Pytam, bo jeśli chodziłoby tylko o to, to dobrym rozwiązaniem jest TA METODA ale skoro piszesz w tym dziale, to pewnie już ją znasz.

W tabeli tblPart i tak chyba nie ma dosyć istotnej rzeczy czyli szablonów funkcyjnych. Gdzie znalazłeś oznaczenia przyłączy?

Odpowiedź
oczywiście że tak możesz

minimalna ilość to przede wszystkim te pola
partnr
producttopgroup
productgroup
productsubgroup
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
o zapomniałem o class ci napisać Wink

tabela ta mówi o przynależności artykułu do "grupy"
np element pojedynczy, podzespół czy moduł
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Na początku wielkie dzięki za odpowiedzi!!!

Tak wykorzystuję te tabele z poziomu Access'a, a bez pola "class" elementu jeszcze nie widać w Eplanie. Sprawdziłem to w tabeli tblPart porównując nowo dodany artykuł w Eplanie jakie parametry ustawia :-)

Zrobiłem dodawanie elementów przez modyfikację tych właśnie pól i element jest widoczny z poziomu Eplan'a. Problem polega na tym, że gdy Eplanie próbuję zmienić dodatkowe parametry dodanego przez Access'a artykułu (opis, wymiary itp.), zmiany te nie są wiążące i po ponownym otwarciu bazy nie są widoczne...

Z poziomu Access'a mogę wszystko dodawać i zmieniać, jednak gdy robię to w Eplanie zmiany nie chcą się zapisać... Masz pomysł dlaczego...?

Mi się wydaje, że pewnie potrzebne są jeszcze dodatkowe pola do uzupełnienia, jednak pewnie w innej tabeli ale jak je znaleźć...?

Odpowiedź
Nie potrzebowałem nigdy od tej strony wprowadzać do bazy musiał bym się przyjrzeć lepiej bazie i tabelom
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Zależy mi na tym aby stworzyć prosty interfejs (przyciski, karty, sortowanie, filtrowanie itp.) dla osoby która mogła by korzystać z bazy artykułów, dodawać nowe, a nie musiała by mieć dostępu do Eplana...

Projektant natomiast mógłby doprecyzować dane artykułu (wymiary itp.) przez program Eplan dodanego już produktu.

Odpowiedź
Pomysł ciekawy
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Ja dysponuję Edukacyjną wersją Eplana może to stanowi problem... Sad

Zapytam tylko jeszcze o skoroszyt Excel... Dodgy

Na jakiej zasadzie on działa...? Czy działa on na rzeczywistej bazie danych czy tylko na kopii... Gdyż chciałbym aby dodane elementy były widoczne bezpośrednio po ich dołączeniu do bazy...

Odpowiedź
Excel działa na pliku wymiany
ktory należy wyeksportować a potem zaimportować w eplanie
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Czy działa on na całej bazie (można wyeksportować całą listę, edytować i dodawać)

Czy też możliwe jest również dodawanie pojedynczych elementów do listy bez edycji całości... Pytam gdyż jeśli chciałbym dodawać 1 element do bazy to wyeksportowanie jej i ponowne zaimportowanie trwało by dość długo... Sad

Odpowiedź
(2015-09-14, 09:30)MarcinM napisał(a): Czy działa on na całej bazie (można wyeksportować całą listę, edytować i dodawać)

Czy też możliwe jest również dodawanie pojedynczych elementów do listy bez edycji całości... Pytam gdyż jeśli chciałbym dodawać 1 element do bazy to wyeksportowanie jej i ponowne zaimportowanie trwało by dość długo... Sad

tak istnieje możliwość pracy na całej jak i pojedynczych elementach

przykładowo edycję możesz robić na całej bazie a zaimportować tylko nowe lub zmienione dane - taką możliwość daje plik wymiany
możesz wprowadzić tylko nowe elementy i je zaimportować
możesz tez wyeksportować 1 element z bazy i go zmienić dodając kilka podobnych nowych i zaimportować do bazy eplana
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Co do bazy danych zobacz w pomocy Eplana teki temat:
Zarządzanie artykułami: Import i eksport CSV dla artykułów
może będzie pomocny.

Odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości