• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Edycja współrzędnych (X,Y) obiektu
Cześć,

Czy istnieje możliwość edytowania współrzędnych urządzenia/obiektu (blackbox) na rysunku w sposób tabelaryczny czy też gdzieś we właściwościach? Generalnie chciałbym np. przesunąć blok na pozycję (X,Y) bez przeciągania go myszką czy też bez kombinacji skrótów V + P, tylko wpisać mu tę wartość, tak jak np. edytuje się widoczne teksty we właściwościach (ID, Tekst funkcyjny, Charakterystyki techniczne itp.). Docelowo chciałbym móc to robić dla wielu obiektów jednocześnie, np. wyszukać sobie określone blackboxy, zaznaczyć je w w wynikach wyszukiwania i zmienić położenie każdego z nich na pożądane współrzędne (X,Y).

Znalazłem (tak mi się wydaje), odpowiadające za to właściwości:

<19002> Współrzędna X
<19003> Współrzędna Y
<19005> Numer kolumny
<19006> Numer wiersza

Nie potrafię jednak w żaden sposób się do nich dostać, ani dodać ich jako kolumnę w edycji tabelarycznej.

[EPLAN Electric P8 2.9 SP1 Update 8]

Odpowiedź
(2022-03-24, 13:05)prosys napisał(a): Cześć,

Czy istnieje możliwość edytowania współrzędnych urządzenia/obiektu (blackbox) na rysunku w sposób tabelaryczny czy też gdzieś we właściwościach? Generalnie chciałbym np. przesunąć blok na pozycję (X,Y) bez przeciągania go myszką czy też bez kombinacji skrótów V + P, tylko wpisać mu tę wartość, tak jak np. edytuje się widoczne teksty we właściwościach (ID, Tekst funkcyjny, Charakterystyki techniczne itp.). Docelowo chciałbym móc to robić dla wielu obiektów jednocześnie, np. wyszukać sobie określone blackboxy, zaznaczyć je w w wynikach wyszukiwania i zmienić położenie każdego z nich na pożądane współrzędne (X,Y).

Znalazłem (tak mi się wydaje), odpowiadające za to właściwości:

<19002> Współrzędna X
<19003> Współrzędna Y
<19005> Numer kolumny
<19006> Numer wiersza

Nie potrafię jednak w żaden sposób się do nich dostać, ani dodać ich jako kolumnę w edycji tabelarycznej.

[EPLAN Electric P8 2.9 SP1 Update 8]

Problem polega na tym, iż te właściwości są właściwościami nieedytowalnymi,  a co za tym idzie, nie możesz w nich zmienić wartości z "palca"  
czyli nie będziesz w stanie podać ich współrzędnych po ich wstawieniu bez wywołania polecenia przesuń

aby osiągnąć to co chcesz, do głowy przychodzi mi jedynie napisanie skryptu lub dodatku API, który by to robił
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości