• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[eplan 1.8] problem z wstaw .dwg/.dxf
EplanP8 
Cześć,

Czy miał ktoś kiedyś podobny problem mianowicie podczas próby wstawienia pliku .dwg i .dxf pojawia się błąd S342003,
nie pomaga stworzenie bloku z elementu który chcę wstawić, zmiana rozszerzenia .dwg i .dxf i wersji w której zapisuję. 
Korzystam z BricsCad v7 i v13.

Alternatywą może być wstawiony obrazek urządzenia, ale chciałbym aby to był obrazek bez tła, da się coś takiego zrobić?
Czy będzie konieczne usunąć tło w programie graficznym, zapisać jako .png itd?

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedź
(2016-09-30, 09:56)norbertfi napisał(a): Cześć,

Czy miał ktoś kiedyś podobny problem mianowicie podczas próby wstawienia pliku .dwg i .dxf pojawia się błąd S342003,
nie pomaga stworzenie bloku z elementu który chcę wstawić, zmiana rozszerzenia .dwg i .dxf i wersji w której zapisuję. 
Korzystam z BricsCad v7 i v13.

Alternatywą może być wstawiony obrazek urządzenia, ale chciałbym aby to był obrazek bez tła, da się coś takiego zrobić?
Czy będzie konieczne usunąć tło w programie graficznym, zapisać jako .png itd?

co dokładnie pokazują komunikaty systemu 

z tego co widzę to problem leży z ustawieniami importu (źle skonfigurowane parametry)
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2016-09-30, 10:04)pwisniewski napisał(a): co dokładnie pokazują komunikaty systemu 

z tego co widzę to problem leży z ustawieniami importu (źle skonfigurowane parametry)

wiesz gdzie mogę znaleźć ten plik lub gdzie jest wyświetlona informacja z komunikatami systemu? 
szukam w folderze eplana w program files ale nie widzę...

ps. w załączniku na zdjęciu są moje ustawienia importu, wersja i rozszerzenie jest takie samo jak przy zapisie pliku.

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedź
OK, działa. 

Generalnie zapisałem jeszcze raz i zwróciłem uwagę aby wersja i rozszerzenie była identyczna (AutoCad 2000),

obiekt w pliku .dwg lub .dxf nie musi być w bloku.

Dzięki za pomoc Smile

edit: ustawienia swoją drogą ale uważam, że to może być błąd w programie - czasem działa, czasem nie... pomogło włączenie i wyłącznie Eplana.

Odpowiedź
(2016-09-30, 10:24)norbertfi napisał(a): wiesz gdzie mogę znaleźć ten plik lub gdzie jest wyświetlona informacja z komunikatami systemu? 
szukam w folderze eplana w program files ale nie widzę...

błędy znajdziesz w 
programy narzędziowe -> komunikaty systemu 

Cytat:ps. w załączniku na zdjęciu są moje ustawienia importu, wersja i rozszerzenie jest takie samo jak przy zapisie pliku.

to sprawdź czy export pliku w programie masz aby na pewno w wersji AC2k
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2016-09-30, 10:35)norbertfi napisał(a): OK, działa. 

Generalnie zapisałem jeszcze raz i zwróciłem uwagę aby wersja i rozszerzenie była identyczna (AutoCad 2000),

obiekt w pliku .dwg lub .dxf nie musi być w bloku.

Dzięki za pomoc Smile

edit: ustawienia swoją drogą ale uważam, że to może być błąd w programie - czasem działa, czasem nie... pomogło włączenie i wyłącznie Eplana.

Działa zawsze 
ale musisz pamiętać iż plik który importujesz nie może być używany przez inny program 
eplan musi mieć wyłączny dostęp do pliku
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2016-09-30, 14:32)pwisniewski napisał(a): Działa zawsze 
ale musisz pamiętać iż plik który importujesz nie może być używany przez inny program 
eplan musi mieć wyłączny dostęp do pliku

Dokładnie, należało zamknąć rysunek Cad. Z tego co zauważyłem to warto utworzyć pusty rysunek i skopiować do niego element, który będziemy importować. 
W ten sposób usuwamy wszystkie dodatkowe warstwy, ustawienia itd. których nie używamy i Eplan nie zgłasza błędów konwersji.  

Działa zawsze ;Wink dzięki

Odpowiedź